Normal

– Rockefeller beviset på at man har fått til noe

I år feirer konsertlokalet Rockefeller 30 år. For Aslak Borgersrud i Gatas Parlament var en utsolgt konsert der selve målet norske artister.

Rockefeller feirer 30 år i 2016.

JUBILEUM: Rockefeller har 30-årsjubileum i år. Aslak Borgersrud i Gatas Parlament sier en utsolgt konsert på Rockefeller var beviset på at man hadde lyktes som artist i Norge.

Radiohead, Eminem, Iggy Pop, R.E.M., Van Morrison, Patti Smith og Prodigy for å nevne noen. Siden Rockefeller ble etablert i 1986 har en rekke store norske og utenlandske artister fylt lokalet til randen. I år feirer de 30-årsjubileum og i dag kom boka om Rockefellers historie.

Samvirkelaget på Samfunnet i Bodø 2008

GATAS PARLAMENT: Aslak Borgersrud og Gatas Parlament skapte overskrifter i 2000 da de skjelte ut Kronprins Haakon fra scenen på Rockefeller. Her fra en konsert i Bodø 2008.

Foto: Erlend Lånke Solbu / NRK

For mange norske artister både er og var Rockefeller stedet man ønsket å opptre. For Aslak Borgersrud i Gatas Parlament var det et mål å få kunne opptre der.

– For min generasjon var dét det endelige gjennombruddet. Når du satt backstage og det stod folk i kø utenfor; det var da du visste at du hadde fått det til, sier han.

Og det er en Gatas Parlament-konsert som har skapt noen av de største overskriftene av alle de konsertene som har vært på Rockefeller.

Under en konsert i desember 2000 ropte gruppen «Fuck kronprinsen! – og til helvete med monarkiet» fra scenen. Noe Borgersrud neppe ville gjort i dag.

– Det var den indre pøbelen i bandet vårt som vant frem. Jeg ville ikke gjort det i dag tror jeg, sier han.

Gatas Parlament

OVERSKRIFTER: Dagen etter Gatas Parlament skjelte ut Kronprins Haakon, var de oppslag i blant annet VG.

Foto: Faksimile

Over 100 konserter

Lars Lillo-Stenberg

REKORD: Lars Lillo-Stenberg er den artisten som har spilt flest konserter på Rockefeller, med over 100.

Foto: Mattis Folkestad

Lars Lillo-Stenberg er den artisten som har spilt flest konserter på Rockefeller. 77 konserter med deLillos og over 40 med Young Neils.

– Rockefeller er nok det gjeveste på et vis. Det er et eller annet med dette stedet som har en litt ubevisst energi. Det er noe i veggene her, sier han fra scenekanten.

Blant hans mange konserter er det én hendelse han husker spesielt godt. Det var gangen deLillos skulle spille inn en liveplate. En øl ble nemlig kastet på scenen og havnet i monitormikseren.

– Det førte til at vi måtte stoppe konserten. Det var egentlig en veldig fin kveld, men da ble jeg sint, og kastet møblene som stod på scenen veggimellom.

Høygravid

Siri Nilsen

ABSURD: Da Siri Nilsen spilte sin første konsert på Rockefeller var det utsolgt.

Foto: Erik Waage / NRK

Denne helga skal Siri Nilsen holde konsert på Rockefeller med artist og far Lillebjørn Nilsen. Hun husker godt den første konserten hun spilte i det nå 30 år gamle lokalet.

– Det å få lov til å spille der var helt absurd for meg. Da jeg fikk beskjed om at det var utsolgt, tror jeg at jeg fikk panikk, sier hun.

Nilsen var gravid i åttende måned da hun entret Rockefeller-scenen for første gang og fulgte etter sine egne helter.

– For en artist så skal det mye til å fylle noe større enn dette, men det er ikke bare antall publikummere. Dette er et spesielt sted hvor jeg har sett alle mine helter og opplevd de beste konsertene som publikummer selv.

Kulturstrøm