NRK Meny
Normal

– Regelverket er strengere enn nødvendig

Kulturminister Thorhild Widvey mener momsvarslene til Kilden teater og konserthus og Stavanger konserthus virker i overkant strengt.

Kilden og Stavanger konsertkus

KILDE TIL BRÅK: Kilden i Kristiansand og Stavanger konserthus har fått momskrav på til sammen over 500 millioner kroner. Kulturministeren beskriver saken som merkelig.

Foto: NRK

Stavanger konserthus og Kilden fikk før helgen et varsel på at de må betale tilbake henholdsvis 256 og 294 millioner kroner av merverdiavgiftskompensasjon som er utbetalt i forbindelse med utbyggingen av kulturhusene.

Tora Aasland

VIL KJEMPE: Styreleder i Stavanger konserthus, Tora Aasland, mener kravet fra Skatteetaten er uakseptabelt.

Foto: Anett Johansen Espeland / NRK

Dette har fått både Tora Aasland, styreleder i Stavanger konserthus, og ordføreren i Stavanger til å reagere.

– Det kan vi ikke akseptere. Vi kommer til å kjempe mot dette, sier ordfører Christine Sagen Helgø.

Kulturministeren: – Veldig merkelig

Thorhild Widvey

MERKELIG: Kulturminister Torhild Widvey sier saken om momskravene til Kilden og Stavanger konserthus virker merkelig, og bør gås etter i sømmene.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Kulturminister Thorhild Widvey beskriver saken som merkelig.

– Ja, dette høres jo veldig merkelig ut. Jeg kan vanskelig forestille meg at Stortinget, da de bevilget 250 millioner kroner til å bygge konserthuset i Stavanger, skulle sende en regning på 256 millioner noen år etterpå. Det samme gjelder for Kilden. Denne saken må vi åpenbart gå i dybden på, her er det et eller annet som ikke stemmer.

Likevel vil hun ikke gå direkte inn i saken selv.

– Vil du undersøke dette?

– Ja, men nå er dette finansministerens anliggende. Min oppgave er i første omgang å sørge for at finansministeren får anledning til å sette seg inn i denne saken og får informasjon om det.

Etter en dom i 2008 ble det innført en ny unntaksbestemmelse i kompensasjonsloven i Norge, altså etter at byggeprosessene til de to kulturhusene var godt i gang.

– Etter det jeg kan lese i brevene som kulturhusene har mottatt så ser det ut som at det norske regelverket har blitt strengere enn det som er nødvendig i forhold til EØS-avtalen. Hvis det stemmer er det noe vi må se på.

– Kan bety katastrofe for flere

Kulturforsker Georg Arnestad tror lignende «tikkende momsbomber» kan ligge under flere kulturhus i landet.

– Aktivitetene i kulturhusene har endret seg og blitt mer underholdningspreget, mer i konkurranse med andre typer kulturvirksomheter. Så dette er en ganske kinkig nøtt. Jeg vil tro det samme gjelder for større kulturhus i hele landet, sier Arnestad.

Hvis den nye strenge tolkningen av regelverket går gjennom vil det være katastrofe for mange av de 120 kulturhusene i Norge.

– Det er store tall det er snakk om her. For norske kommuner der de kanskje har det tøft fra før, vil sånne krav være katastrofe, sier styreleder i norsk kulturhusnettverk, Rolf Cato Råde.

Skatteetaten vil ikke kommentere enkeltsaker, men forteller at de har brukt såpass lang tid fordi etaten har brukt tid på å avgjøre vanskelig prinsipielle spørsmål.

– I noen tilfeller, når det er kompliserte saker, bruker vi litt tid på å avklare prinsipielle spørsmål. Vi tar kontakt med andre departementer for å avgjøre de rettslige spørsmålene, sier direktør Nina Schanke Funnemark.

Kulturstrøm