– Regelverket er strengere enn nødvendig

Kulturminister Thorhild Widvey mener momsvarslene til Kilden teater og konserthus og Stavanger konserthus virker i overkant strengt.

Kilden og Stavanger konsertkus

KILDE TIL BRÅK: Kilden i Kristiansand og Stavanger konserthus har fått momskrav på til sammen over 500 millioner kroner. Kulturministeren beskriver saken som merkelig.

Foto: NRK

Stavanger konserthus og Kilden fikk før helgen et varsel på at de må betale tilbake henholdsvis 256 og 294 millioner kroner av merverdiavgiftskompensasjon som er utbetalt i forbindelse med utbyggingen av kulturhusene.

Tora Aasland

VIL KJEMPE: Styreleder i Stavanger konserthus, Tora Aasland, mener kravet fra Skatteetaten er uakseptabelt.

Foto: Anett Johansen Espeland / NRK

Dette har fått både Tora Aasland, styreleder i Stavanger konserthus, og ordføreren i Stavanger til å reagere.

– Det kan vi ikke akseptere. Vi kommer til å kjempe mot dette, sier ordfører Christine Sagen Helgø.

Kulturministeren: – Veldig merkelig

Thorhild Widvey

MERKELIG: Kulturminister Torhild Widvey sier saken om momskravene til Kilden og Stavanger konserthus virker merkelig, og bør gås etter i sømmene.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Kulturminister Thorhild Widvey beskriver saken som merkelig.

– Ja, dette høres jo veldig merkelig ut. Jeg kan vanskelig forestille meg at Stortinget, da de bevilget 250 millioner kroner til å bygge konserthuset i Stavanger, skulle sende en regning på 256 millioner noen år etterpå. Det samme gjelder for Kilden. Denne saken må vi åpenbart gå i dybden på, her er det et eller annet som ikke stemmer.

Likevel vil hun ikke gå direkte inn i saken selv.

– Vil du undersøke dette?

– Ja, men nå er dette finansministerens anliggende. Min oppgave er i første omgang å sørge for at finansministeren får anledning til å sette seg inn i denne saken og får informasjon om det.

Etter en dom i 2008 ble det innført en ny unntaksbestemmelse i kompensasjonsloven i Norge, altså etter at byggeprosessene til de to kulturhusene var godt i gang.

– Etter det jeg kan lese i brevene som kulturhusene har mottatt så ser det ut som at det norske regelverket har blitt strengere enn det som er nødvendig i forhold til EØS-avtalen. Hvis det stemmer er det noe vi må se på.

– Kan bety katastrofe for flere

Kulturforsker Georg Arnestad tror lignende «tikkende momsbomber» kan ligge under flere kulturhus i landet.

– Aktivitetene i kulturhusene har endret seg og blitt mer underholdningspreget, mer i konkurranse med andre typer kulturvirksomheter. Så dette er en ganske kinkig nøtt. Jeg vil tro det samme gjelder for større kulturhus i hele landet, sier Arnestad.

Hvis den nye strenge tolkningen av regelverket går gjennom vil det være katastrofe for mange av de 120 kulturhusene i Norge.

– Det er store tall det er snakk om her. For norske kommuner der de kanskje har det tøft fra før, vil sånne krav være katastrofe, sier styreleder i norsk kulturhusnettverk, Rolf Cato Råde.

Skatteetaten vil ikke kommentere enkeltsaker, men forteller at de har brukt såpass lang tid fordi etaten har brukt tid på å avgjøre vanskelig prinsipielle spørsmål.

– I noen tilfeller, når det er kompliserte saker, bruker vi litt tid på å avklare prinsipielle spørsmål. Vi tar kontakt med andre departementer for å avgjøre de rettslige spørsmålene, sier direktør Nina Schanke Funnemark.

Kulturstrøm

 • Pulitzerpris for Floyd-video

  17-åringen som filmet politiets dødelige pågripelse av George Floyd i Minneapolis i mai i fjor, ble fredag belønnet med en pulitzerpris.

  Darnella Frazer ble vitne til hvordan politimannen Derek Chauvin holdt kneet på halsen til Floyd inntil han døde av oksygenmangel.

  Videoen understreket den viktige rollen borgere spiller i journalisters søken etter sannhet og rettferdighet, heter det i begrunnelsen.

 • Lucinda Riley død

  Bestselgerforfatteren Lucinda Riley døde tidlig fredag morgen. Hun ble 55 år gammel, skriver VG.

  Lucinda Riley døde etter en fire år lang kamp mot kreft.

  Den irske forfatteren opplevde enorm suksess med serien «De syv søstre».

  Forrige måned var det ti år siden Rileys første bok på norsk, «Orkideens hemmelighet», kom ut. Siden har hun solgt 1,6 millioner bøker her til lands. Hun er dermed den oversatte forfatteren som har solgt mest i Norge det siste tiåret.

  Den syvende «Syv søstre»-boken kom ut 14. mai i år. Da ble hele førsteopplaget på 81.000 bøker av «Den savnede søsteren» revet bort fra hyllene. Etter kun få dager i salg ble et nytt opplag på 15.000 bøker trykket.

  Rileys norske forlag, Cappelen Damm snakket nylig med henne om den åtten boken, som hun nå skulle skrive ferdig. Hva som skjer med denne nå, er uvisst.

  Rileys bøker er oversatt til over 30 språk, og har solgt 13 millioner eksemplarer på verdensbasis.

  Lucinda Riley etterlater seg ektemann og fire barn.

  Lucinda Riley er Cappelen Damms stjerne og av de mestselgende forfatterne i Norge.
  Foto: Terje Bendiksby / NTB kultur