Hopp til innhold

– Regelverket er strengere enn nødvendig

Kulturminister Thorhild Widvey mener momsvarslene til Kilden teater og konserthus og Stavanger konserthus virker i overkant strengt.

Kilden og Stavanger konsertkus

KILDE TIL BRÅK: Kilden i Kristiansand og Stavanger konserthus har fått momskrav på til sammen over 500 millioner kroner. Kulturministeren beskriver saken som merkelig.

Foto: NRK

Stavanger konserthus og Kilden fikk før helgen et varsel på at de må betale tilbake henholdsvis 256 og 294 millioner kroner av merverdiavgiftskompensasjon som er utbetalt i forbindelse med utbyggingen av kulturhusene.

Tora Aasland

VIL KJEMPE: Styreleder i Stavanger konserthus, Tora Aasland, mener kravet fra Skatteetaten er uakseptabelt.

Foto: Anett Johansen Espeland / NRK

Dette har fått både Tora Aasland, styreleder i Stavanger konserthus, og ordføreren i Stavanger til å reagere.

– Det kan vi ikke akseptere. Vi kommer til å kjempe mot dette, sier ordfører Christine Sagen Helgø.

Kulturministeren: – Veldig merkelig

Thorhild Widvey

MERKELIG: Kulturminister Torhild Widvey sier saken om momskravene til Kilden og Stavanger konserthus virker merkelig, og bør gås etter i sømmene.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Kulturminister Thorhild Widvey beskriver saken som merkelig.

– Ja, dette høres jo veldig merkelig ut. Jeg kan vanskelig forestille meg at Stortinget, da de bevilget 250 millioner kroner til å bygge konserthuset i Stavanger, skulle sende en regning på 256 millioner noen år etterpå. Det samme gjelder for Kilden. Denne saken må vi åpenbart gå i dybden på, her er det et eller annet som ikke stemmer.

Likevel vil hun ikke gå direkte inn i saken selv.

– Vil du undersøke dette?

– Ja, men nå er dette finansministerens anliggende. Min oppgave er i første omgang å sørge for at finansministeren får anledning til å sette seg inn i denne saken og får informasjon om det.

Etter en dom i 2008 ble det innført en ny unntaksbestemmelse i kompensasjonsloven i Norge, altså etter at byggeprosessene til de to kulturhusene var godt i gang.

– Etter det jeg kan lese i brevene som kulturhusene har mottatt så ser det ut som at det norske regelverket har blitt strengere enn det som er nødvendig i forhold til EØS-avtalen. Hvis det stemmer er det noe vi må se på.

– Kan bety katastrofe for flere

Kulturforsker Georg Arnestad tror lignende «tikkende momsbomber» kan ligge under flere kulturhus i landet.

– Aktivitetene i kulturhusene har endret seg og blitt mer underholdningspreget, mer i konkurranse med andre typer kulturvirksomheter. Så dette er en ganske kinkig nøtt. Jeg vil tro det samme gjelder for større kulturhus i hele landet, sier Arnestad.

Hvis den nye strenge tolkningen av regelverket går gjennom vil det være katastrofe for mange av de 120 kulturhusene i Norge.

– Det er store tall det er snakk om her. For norske kommuner der de kanskje har det tøft fra før, vil sånne krav være katastrofe, sier styreleder i norsk kulturhusnettverk, Rolf Cato Råde.

Skatteetaten vil ikke kommentere enkeltsaker, men forteller at de har brukt såpass lang tid fordi etaten har brukt tid på å avgjøre vanskelig prinsipielle spørsmål.

– I noen tilfeller, når det er kompliserte saker, bruker vi litt tid på å avklare prinsipielle spørsmål. Vi tar kontakt med andre departementer for å avgjøre de rettslige spørsmålene, sier direktør Nina Schanke Funnemark.

Kulturstrøm

 • Kirken: En grusom hendelse midt i Pride-feiringen

  Kirken slår ring om Pride-feiringen, kjærlighet og mangfold etter masseskytingen i Oslo sentrum.

  – Vi våkner til skrekk-meldingen om skudd, drepte og sårede på London pub. Dette burde vært utenkelig. Det er det ikke, skriver kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum på Facebook.

  Raaum beskriver angrepet som en sterk kontrast til feiringen av kjærlighet og mangfold, som hun deltok i fredag.

  Preses i Den norske kirke Olav Fykse Tveit skriver at han tenker og ber for alle som er rammet.

  – Grusomme hendelser med skyting, drap og alvorlige skader i Oslo sentrum i natt, midt i Pride-feiringen der mange er ute for å feire livet og kjærligheten, skriver han.

  (NTB)

 • Bent Høie: – Flagget kan vi heise i solidaritet med de som er rammet direkte

  – I dag kan ikke paraden gjennomføres for å feire og kjempe. Det er ikke trygt i følge politiet. Flagget kan vi heise i solidaritet med de som er rammet direkte og for å vise at kjærligheten alltid vil vinne, skriver Bent Høie på Facebook.

 • Ny mentor i «The Voice»

  Artisten Jarle Bernhoft tar over som mentor i den kommende sesongen av «The Voice», melder TV2.

  Mandag denne uken ble det kjent at den folkekjære artisten og mentoren Matoma, er ferdig i The Voice.

  Hans arvtager Jarle Bernhoft sier han gleder seg til den nye jobben. – Jeg klarer nok ikke å fylle tårekvoten hans, men jeg må finne mine egne sko, sier Bernhoft.

Flere kulturnyheter