NRK Meny
Normal

– Publikum var fantastisk

Ungt, svart «string-band» var et av de overraskende valgene Notodden Bluesfestival ga sitt publikum i år. Carolina Chocolate Drops var svært fornøyd med mottakelsen de fikk.

Carolina Chocolate Drops

Carolina Chocolate Drops er (f.v.) Rhiannon Giddens, Dom Flemons og Justin Robinson. Denne uka har de spillt to konserter under Notodden Bluesfestival.

Foto: Jørn Gjersøe / NRK

Carolina Chocolate Drops på Notodden Bluesfestival 2010

Rhiannon Giddens på scenen torsdag under Notodden Bluesfestival.

Foto: Per Ole Hagen, NRK
Carolina Chocolate Drops på Notodden Bluesfestival 2010

Justin Robinson med fiolinen.

Foto: Per Ole Hagen, NRK
Carolina Chocolate Drops på Notodden Bluesfestival 2010

Dom Flemons spiller blant annet på jug (krokke).

Foto: Per Ole Hagen, NRK

Av nye bekjentskaper under årets utgave av Notodden Bluesfestival fikk publikum blant annet presentert gruppa Carolina Chocolate Drops. Et band som spiller en gammel form for svært tidlig blues, bluegrass - eller en av forløperne til bluesen – et såkalt «old-time string band».

- Fantastiske!

Denne uka spilte de i Norge for første gang og ble positivt overraska over mottakelsen.

- De var fantastiske! Det er alltid spennende å se hvordan publikum reagerer når vi kommer til et nytt land og det norske publikummet skuffet absolutt ikke. Det så ut til at de koste seg og da koser vi oss også, sier vokalist Rhiannon Giddens.

Carolina Chocolate Drops har et sceneshow som ikke bare består i å framføre musikken; de danser, bytter instrumenter og gitarist og banjomann Dom Flemons kaster gitaren rundt i lufta. Noe han understreker er et helt vanlig element i deres konserter.

Både hvit og svart

Den typen musikk Carolina Chocolate Drops framfører blir av mange sett på som hvit sørstatsmusikk, men bandet er opptatt av å understreke at virkeligheten er mer kompleks enn som så.

- Musikken i sørstatene blir laget av folkene som bor der. Det er både svarte, hvite og innfødte. Alle som bor der utgjør sin del av tradisjonen. Du har også en sterk hvit tradisjon, men den svarte befolkningen utgjør også en viktig del av denne historien, forklarer Giddens.

Bandet er blant annet kjent for sin egen versjon av Blu Cantrells r&b-hit «Hit 'em Up Style (Oops!)»; en låt du kan høre på norsk radio i disse dager.

Bra for barna

- Det er en bra låt – derfor valgte vi den. Da vi begynte å spille den gjorde vi en del spillejobber for barn som kun er vant til å høre r&b. Derfor var det også en svært fremmed ting for dem å høre feler og banjo, så det passet bare godt inn for oss.

Denne uka har de spilte to konserter på Notodden Bluesfestival og kjenner vi festivalen rett bør det ikke overraske noen om de relativt unge musikerne om noen år igjen er på festivalens program.

Bandets siste album heter Genuine Negro Jig, og du kan høre gruppas musikk på deres Myspace-side og lese mer om dem på gruppas hjemmeside.

Kulturstrøm

 • Siste kveld med gjengen

  Etter 16 år som sjef for et av verdens beste symfoniorkestre, Berlin-filharmonien, hadde Sir Simon Rattle siste kveld meg gjengen lørdag. Tusener trosset regnvær og Tysklands VM-kamp på tv for å hylle den populære dirigenten på Berlins store utendørsscene Waldbüne.

  Germany Rattle Concert
  Foto: Jens Buettner / AP
 • «SKAM» blir norsk kulturarv

  To manus fra «SKAM» er gitt til Nasjonalbiblioteket, hvor de skal tas vare på i mer enn tusen år som en del av den norske kulturarven. Manusene til Ibsen og Bjørnson får selskap av situasjoner mellom Even og Isak i sesong tre. Det er fan-gruppa som bød på «SKAM»-manuset under tv-aksjonen i fjor, som har donert bort manusene. De fikk to valgfrie manus til av seriens skaper Julia Andem etter auksjonen. Nå er to av dem gitt til Nasjonalbiblioteket i Oslo og ett til Skeivt arkiv i Bergen. Se «SKAM», sesong 3

  Skam-manus blir kulturarv
  Foto: Nasjonalbiblioteket
 • Fredag kommer Coltrane

  En hel jazzverden holder pusten. Opptaket av «Both Directions at Once: The Lost Album» ble spilt inn av John Coltrane Quartet i 1963, men forsvant. Nå har den legendariske saksofonistens slektninger funnet Coltranes egne opptak av innspillingen, som skal gis ut 29.juni. Smakebiter kan allerede høres på internett.

  John Coltrane
  Foto: NTB-Foto / NTB scanpix