Hopp til innhold

– Privat kinodrift truer mangfoldet

Byrådene i Oslo og Bergen ønsker å privatisere kinotilbudet. – Kan true mangfoldet, frykter medieviter.

Harry Potter og Dødstalismanene Del 1

Kanskje får vi bare se kommersielle storfilmer som den kommende 'Harry Potter og Dødstalismanene Del 1', på privatiserte kinoer, frykter medieviter.

Foto: Courtesy of Warner Bros Pictures / Courtesy of Warner Bros Pictures

Professor Ove Solum

Professor i medievitenskap Ove Solum.

Foto: UiO

I dag er kinoene i landets to største byer kommunalt eid. Men nå er privatisering av drifta høyt på politisk dagsorden både i Oslo og i Bergen.


Professor i medievitenskap ved Universitetet i Oslo, Ove Solum, mener en privatisering kan være uheldig.

– Hvis dette er et skritt mot et kommersielt system, kan mangfoldet som har kjennetegna det norske kinotilbudet bli trua, sier Solum.

Hør innslaget fra Kulturnytt:

Vil selge 49 prosent

Bergenserne kan i dag se filmer i nitten saler fordelt på to kinobygg. Disse er i dag kommunalt styrt og eid. Det borgerlige byrådet i Bergen tar nå til orde for å selge opptil 49 prosent av aksjene i Bergen Kino til private aktører.

Harald Hove

Byråd i Bergen Harald Hove (H).

Foto: Marit Hommedal / Marit Hommedal

– En slik modell vil gjøre at vi kan hente ut midler som er bundet opp i aksjer i dag, og samtidig sikre de kulturpolitiske målsetningene våre gjennom fortsatt eierskap i hver enkel kino, sier Harald Victor Hove, byråd for kultur, kirke, idrett og eierskap i Bergen (H).

Dette skaper reaksjoner hos opposisjonen i Bergen, som i likhet med professor Solum frykter en forflating av tilbudet.

– Hollywood-produksjoner kan være gode filmer, men også dokumentarer, kunstfilm og provoserende filmer er viktige. Disse vil forsvinne fra lerretet ved en privatisering, mener Gunn-Vivian Eide fra Hordaland Venstre.

– Ønsker bergensmodellen

I Oslo har det borgerlige byrådet programsatt i budsjettet å selge kinoen. De borgerlige partiene har imidlertid ikke flertall i bystyret i Oslo, og vil derfor ikke få gjennom et forslag om fullstendig salg.

Byrådet i Oslo ser derfor til Bergen med stor interesse.

– Jeg ser på denne «bergensmodellen» som interessant for Oslo, med private aktører som deleiere. Da vil vi ha bukta og begge endene både gjennom eierskap og som konsesjonsmyndighet, sier Øystein Sjøtveit, byråd for næring og eierskap i Oslo (Frp).

Saken om delprivatisering av kinotilbudet skal opp til behandling i bystyret i Bergen senere denne måneden, der de borgerlige byrådspartiene har flertall.

Bergen Kino Magnus Barfot

Magnus Barfot - ett av Bergen Kinos to kinobygg.

Foto: Alrik Velsvik / NRK

 • Hvordan tror du kinotilbudet vil bli dersom kinoene blir privatiserte?

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kulturstrøm

 • Røynesdal ny direktør i Nasjonalmuseet

  Ingrid Røynesdal blir ny direktør i Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design.

  Røynesdal kommer fra jobben som administrerende direktør for Oslo-filharmonien, der hun har vært leder siden 2013.

 • Roger Waters etterforskes av tysk politi

  Artisten Roger Waters, som var med på å grunnlegge Pink Floyd, blir etterforsket av tysk politi etter at han brukte en nazilignende uniform på scenen i Berlin.

  Bilder i sosiale medier viser Waters iført en lang, svart frakk med røde armbånd på scenen under en konsert på Mercedes-Benz Arena forrige uke.

  – Vi etterforsker på grunn av mistanke om oppfordring til hatytringer fordi klærne som ble brukt på scenen kan brukes til å forherlige eller rettferdiggjøre nazistyret, og dermed kan forstyrre den offentlige orden, sier politiets talsperson Martin Halweg til AFP. (NTB)