– Pressens selvjustis står for fall

Kjendisene velger rettsapparatet framfor medienes egen domstol, PFU. Statsviter Carl Erik Grimstad frykter følgene av at presseetikken flyttes til rettssalene.

Rettssal, illustrasjonsbilde
Foto: Colourbox.com

I går møtte ekteparet Lillo Stenberg-Sæther Se og Hør i høyesterett. Samtidig truer Ole Gunnar Solskjærs manager å trekke en fotograf for retten for å ha tatt bilde av fotballspillerens familie.

– Presseetikken inn i rettssalen

Carl-Erik Grimstad

Bekymret: Statsviter Carl-Erik Grimstad

Torunn Neshov spilt av Andrine Sæther

Skuespiller Andrine Sæther

Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK
John Olav Egeland

John Olav Egeland, kommentator i Dagbladet.

Foto: Bast, Ida von Hanno / SCANPIX

– Det er helt åpenbart at Jim Solbakken, Solskjærs agent og rådgiver, som har truet med søksmål overfor Se og Hør, etter at det ble tatt et bilde av Gunnar Solskjærs kone på Old Traffords tribune med babyen, har et poeng.

- PFU har vært relativt ettergivende overfor publikasjoner som tråkker over grensen for privatlivets fred, sier statsviter Carl Erik Grimstad, forfatter av boken Privatlivets utfred.

Han frykter at selvjustis står for fall og at kampen om presseetikken flyttes inn i rettssalene.

Skuespiller Andrine Sæther var igjen i rettssalen og hørte sin egen advokat, Harald Stabell prosedere mot Se og Hørs advokat.

Se og Hør ble dømt for å ha krenket privatlivets fred etter å ha tatt bilder med telelinse da Sæther giftet seg med musiker Lars Lillo Stenberg. Ytringsfrihet versus privatlivets fred har havnet på høyeste rettsnivå etter at Se og Hør anket dommen.

Les: Lillo-Stenberg-bryllup i retten

– Jeg er veldig glad for denne dagen, og for at vi gjør dette. Stabell refererer til Caroline av Monaco-saken, Big Brother-saken og Solksjær-saken. Det ligger mye tyngde bak hans prosedyre, sier Sæther.

– Effektiv og gratis

Èn av de andre kjendisene det ble henvist til i rettssalen, har en manager som denne uka stemplet pressens selvjustis som en vits. Statsviter Grimstad er bekymret.

– PFU, og Vær Varsom-plakaten, er selvjustis-systemet i pressen og et veldig viktig demokratisk instrument. Det gir en mulighet for vanlige folk å kunne klage inn overgrep av pressen på en rask, effektiv og gratis måte. Man slipper store advokatutgifter.

- Hvis den situasjonen oppstår at folk hopper over PFU, og går rett til rettsvesenet, så er vi i ferd med å etablere en pressejuss i dette landet som fort kan oppmuntre staten til å innføre en ordning med medieombud, og det opplever jeg som problematisk i en demokratisk sammenheng. Vi skal ikke ha statlig overvåking av massemediene, sier Grimstad.

– Antall klager økende

Nettopp i tilfellet Sæther og Lillo Stenberg versus Se og Hør, og den såkalte Big Brother-saken, har rettssystemet vist seg strengere enn pressens selvjustis. John Olav Egeland, kommentator og tidligere redaktør i Dagbladet gir Grimstad rett i det, men mener Grimstad ellers tar feil.

– Tvert i mot er antall klager økende, hvilket tyder på at folk oppfatter at det er et fornuftig sted og prøve å løse denne type konflikter. Dessuten er det gratis, i motsetning til advokatenes høye honorarer.

- Saker som gjelder omdømme og injurier og så videre har falt dramatisk de siste årene. Jeg tror selvjustisen aldri har stått så sterkt som i dag, sier Egeland.

Kulturstrøm

 • Netflix mister «The Office»

  Fram til 2013 ble serien vist på gamlemåten i beste sendetid på NBC. Så overtok Netflix rettighetene og har gjort «The Office»s 208 episoder til tidenes mest sette på strømmekanaler. Nå har NBC vunnet tilbake anbudet på serien og starter sin egen strømmekanal for serien i 2021. Rettighetene koster NBC 850 millioner kroner i året, skriver Los Angeles Times.

  The Office
  Foto: Danny Moloshok / Reuters
 • Glemte komponister fram i lyset

  Når Oslo Filharmonien feirer sitt 100-årsjubileum til høsten trekker de fram tre komponister som av ulike grunner har fått lite oppmerksomhet. Hanna Marie Hansen fordi hun var kvinne, Lili Boulanger fordi hun døde ung og Bjørn Fongaard (bildet) fordi han skrev musikk mange ikke likte, skriver Ballade.

  Bjørn Fongaard
  Foto: Mentz Schulerud jr./NRK
 • Filmkomponist skaper BMW-lyd

  Det tyske bilselskapet BMW lanserer sin nyeste elbil i dag, og denne gangen er en komponist med på laget. Hans Zimmer, som er en av verdens mest kjente filmmusikkomponister har nemlig designet lydbildet inne i bilen. Elbiler er nesten helt lydløse, og mange savner de lydene de er vant til. BMW-eiere får nå valgfri billyd laget av mannen bak musikken til blant annet «Løvenes Konge» og «Pirates of the Carribean».

  BMW
  Foto: CHRISTOF STACHE / AFP