Hopp til innhold

– Politiet burde gjort noe før

– Det er fint at politiet gjør noe med ulovlig deling og stjeling, de skulle bare ha kommet på banen tidligere, sier Tone Helen Einarsen.

Tone Helen Einarsen

PRIVAT BILDE STJÅLET: Tone Helen Einarsen fant det igjen på nettet.

Foto: NRK

Hun opplevde at et av hennes private bilder ble stjålet og spredd på nettet.

Hun er glad for at politiet nå har tiltalt to menn i tjueårene for å ha spredd intime bilder fra bildedelingstjenesten Snapchat. De to mennene skal ifølge tiltalen spredd stjålne bilder av jenter og unge kvinner på nett.

Men Tone Helen Einarsen mener at det er de som stjeler bildene, som skulle vært tatt først.

– De fortjener det jo nesten mer enn de som deler ulovlig, sier hun.

Invaderer privatlivet

Jenta fra Myre i Vesterålen forteller om en bestevenninne som også ble frastjålet private bilder. Hun var ikke ute på nesten et år, fikk sosial angst og depresjon.

– Jeg tror de som deler og stjeler tenker over hvordan de som eier bildene egentlig tar det. De er kanskje ikke klar over at de ærekrenker og invaderer andres privatliv, sier hun.

Betinget og bot?

Eirik Trønnes Hansen

REIST TILTALE: Politiadvokat Eirik Trønnes Hansen sier at sammenlignbare saker har blitt straffet med betinget fengsel og samfunnsstraff.

Foto: KRIPOS

Det er første gang Kripos går til sak mot personer som har spredd stjålne bilder på internett. De to mennene i tjueårene er tiltalt for heleri, der strafferammen er opptil tre års fengsel.

En tiltale kan kanskje virke avskrekkende, spesielt hvis det ender med straff, tror Tone Helen Einarsen.

– Da tenker de kanskje: «Oi, de ble faktisk straffet. Det kan skje oss også, hvis vi stjeler og deler». Så det tror jeg hjelper, sier hun.

LES OGSÅ:

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.