NRK Meny
Normal

– Pleier å spørre meg selv om det jeg driver med er riktig

Popkometen Sondre Justad (26) fikk sitt gjennombrudd i ung alder, og lever av musikken. Likevel føler han ofte at alt er meningsløst.

Sondre Justad slipper snart nytt album

TILBAKE I RAMPELYSET: To år har gått siden Sondre Justad (26) slapp debutplata. Nå gleder han seg til å lansere ny musikk.

Foto: Daniel Guanio / NRK

– Å være låtskriver er et ensomt yrke.

Det sier artist Sondre Justad, som for to år siden slapp førsteplata «Riv i hjertet» - til stående applaus fra et samlet pressekorps.

Men så ble det stille. Tilværelsen gikk brått fra lansering og turnè til en hverdag utenfor rampelyset.

Det kan by på utfordringer, sier den 26 år gamle artisten.

– Brå overgang

For det å stå på scenen og motta rungende applaus er èn ting. Det er en litt annen når lysene slukkes og man sitter på rommet med egne tanker.

– Det hender at jeg spør meg selv om det jeg driver med er riktig - er det riktig av meg å sitte alene og skrive, reise på turnè alene - siden jeg alltid har vært en ganske utadvendt fyr.

– Selv om det er godt at det går litt periodevis, fra lansering til turnè til skriving, så er det jo også snakk om ekstremt forskjellige tilstander, sier Justad.

Saken fortsetter under bildet.

Sondre Justad (26) slipper snart sitt andre album

SKRIVESTUE: Det er ikke alltid like lett å finne roen til å skrive, innrømmer artisten. Da hender det at han tar seg en tur til Botanisk hage på Tøyen i Oslo.

Foto: Daniel Guanio / NRK

Drømmen som brast

Lofotværingen som i dag slapp ny singel, sier at han alltid har vært interessert i å skrive og spille musikk.

Likevel: Drømmen var å bli skuespiller.

Justad gjorde et forsøk på Teaterhøgskolen i Verdal. Da han ble kastet ut av samme skole, var beskjeden klar: Du er artist, ikke skuespiller.

Året etter skrev han radiohiten «Nu har du mæ».

– Det beste som finnes er å skape noe ut av ingenting, sier han.

Sondre Justad (26) i botanisk hage.

SCENESKIFTE: – Det er på scenen jeg trives best. Der er jeg meg selv på det mest ekstreme.

Foto: Daniel Guanio / NRK

– En tomhetsfølelse

Og det er nettopp «Ingenting» som er tittelen på den nye låta, som tar en helt annen retning enn kjærlighetslåtene som Justad har blitt kjent for.

Hva handler den om?

– Det er så mye. Den beskriver en avmaktsfølelse som først oppsto da jeg måtte forholde meg til flyktningekrisa for to år siden - følelsen av å ikke kunne gjøre noe.

– Men det var en tomhetsfølelse som lå i bunnen, en meningsløshet. Kanskje dypest sett den følelsen av å se tilbake på ting som var, og ikke er lenger, avslutter han.

Kulturstrøm

 • På NRK i haust

  Norsk oljehistorie, tenåringsdrama frå Groruddalen, tysk dramaserie frå 1929 og realityserie om familien Ingebrigtsen er bland dei spanande tinga du kan sjå på NRK TV i haust.

  Collage med Stian "Staysman" Torbjørnsen, Le Bureau-logo og Vilde Bratland Erikstad
  Foto: Julia Naglestad, XLahache og Jonas Ruud / NRK/Canal plus
 • Rom for store forbedringer

  Actionkomedien «The Spy Who Dumped Me» handler om to venninner fra Los Angeles som kastes ut i agent-action i Europa når det viser seg at den enes ekskjæreste er spion. Likegyldig historie med skuffende svakt klimaks, mener Filmpolitiet.

  The Spy Who Dumped Me
  Foto: Nordisk Film Distribusjon
 • Går fra P3 til Nyheter

  Redaksjonssjef for TV og utvikling i P3, Håkon Moslet forlater kanalen til fordel for Nyhetsdivisjonen i NRK. – Det har vært utrolig gøy og givende, men nå er oppdraget fullført for min del, sier han.