– Avkledd og truet på grunn av gammelt passbilde

Den norske komikeren Amir Asgharnejad ble stoppet, avkledd og truet da han skulle forlate Aserbajdsjan. – Han hadde for gammelt passbilde, sier Elman Abdullayev, talsmann for utenriksdepartementet, ifølge et britisk nettsted.

Amir Asgharnejad

Ifølge en talsmann for utenriksdepartementet i Aserbajdsjan var passbildet til Amir Asgharnejad rundt 15 år gammelt.

Foto: Montasje: NRK/ Privat

– Dette var en rutineundersøkelse siden Asgharnejads passbilde ble tatt for 15 år siden. Han så annerledes ut da.

Slik forklarer Elman Abdullayev, talsmann for utenriksdepartementet i Aserbajdsjan, hvorfor P3s reporter ble stoppet da han skulle forlate landet. Det skriver det britiske nettstedet Uncut.

Komikeren hadde laget en serie med humoristiske reportasjer for NRK P3, og var på vei hjem da han ble stoppet og ført inn på et rom hvor han ble tvunget til å kle av seg.

Se Asgharnejads intervju fra Kveldsnytt:

Video Amir Asgharnejad i Kveldsnytt

Snakket ikke om passet

– Jeg syns det er morsomt at myndighetene henger seg opp i at passbildet mitt så gammelt ut, Samtidig blir avhørssituasjonen enda mer unødvendig og rar hvis det bare vare på grunn av et gammelt passbilde

Slik reagerer Asgharnejad på forklaringen fra den aserbajdsjanske talsmannen.

Han var i Aserbajdsjan under Eurovision Song Contest, og har laget fire humorinnslag hvor han lot som han var reporter fra iransk fjernsyn. Foreløpig er bare de tre første av disse sendt på NRK.no.

Ifølge Asgharnejad skal han ha blitt tvunget til å trampe og spytte på det iranske flagget, noe som henger dårlig sammen med påstandene om at han skal ha hatt et for passbilde som var vanskelig.

– Det var på ingen måte passfotoet vi snakket om da vi var der inne, sier han.

Han sier selv at passet er mellom sju og åtte år gammelt, og at hvis passbildet faktisk hadde vært 15 år gammelt hadde han sett ut som en 10-åring.

Se første episode av Asgharnejads serie Tekon her:

Video Tekon Television Episode 1

Oppgitt over behandlingen

I serien Tekon har Asgharnejad intervjuet både vanlige Aserbajdsjanere og personer involvert i ESC. Spørsmålene er dumme, og svarene han oversetter gjerne enda dummere. Selv om han både gjør narr av Iran og Norge i tillegg til Aserbajdsjan i serien, så er det vertsnasjonen for ESC som har tatt det tyngst.

Etter avhøret i Baku skal den norske journalisten ha blitt truet med at Aserbajdsjansk politi ville komme til Norge og drepe ham hvis han fortalt noen om det som skjedde.

– Nå vil han få den hjelpen han trenger av oss, og så får politiet vurdere hans sikkerhet. De signalene vi har fått fra politiet foreløpig er at det ikke er noen grunn til å være bekymret for ham så lenge vi er i Norge, som tross alt har et annet regime enn Aserbajdsjan, har vært Tommy Hansens holdning til truslene mot medarbeideren.

Han er kommunikasjonsdirektør i NRK, og er oppgitt over det som skjedde.

– Vi fikk klare forsikringer før ESC om at slikt ikke skulle skje, sa han til NRK.no i går.

Se andre episode av Tekon her:

Video Tekon Television Episode 2

Sendte protestbrev

Per Arne Kalbakk

Per Arne Kalbakk venter fortsatt på svar fra Asarbajdjanske myndigheter.

Foto: Ekroll, Anne Liv / NRK

Etter hendelsen har kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas sendt et brev til Aserbajdsjanske myndigheter hvor han slår fast at det den norske journalisten opplevde er helt uakseptabelt.

Ifølge Per Arne Kalbakk, direktør for Nyhets- og programdivisjonen i NRK, har det foreløpig ikke kommet noen form for offentlig svar fra myndighetene i det sentralasiatiske landet.

– Jeg har veldig liten erfaring på å sende protestbrev til utenlandske myndigheter på vegne av NRK, så jeg vet ikke hvor lang tid det tar. Men jeg forventer en beklagelse, sier han.

Han forteller at hendelsen også vil bli tatt opp under generalforsamlingen til Den europeiske kringkastingsunionen (EBU) i juni.

Se andre episode av Tekon her:

Video Tekon Television Episode 1

Demonstranter arrestert

I dagene før ESC kom det meldinger om at demonstranter ble arrestert flere steder i Aserbajdsjan.

Les også:

Selv sier Asgharnejad at han i utgangspunktet ble tatt godt imot av både politi og vanlige folk på gata i Baku de første dagene av prosjektet, men at situasjonen ble mer spent etter at lokale medier plukket opp videoene han hadde laget.

Han innrømmer at han nok neppe returnerer til Aserbajdsjan med det første, men han er imponert over hvor nøyaktige myndighetene er når de først bestemmer seg for å gå til aksjon.

– Jeg digger at myndighetene henger seg opp i at passbildet mitt ser gammelt ut.

Kulturstrøm

 • Get-kunder mister TV 2-kanalene

  480.000 Get-kunder mister TV2s kanaler etter at det ikke ble enighet mellom partene om en ny distribusjonsavtale innen midnatt, opplyser Telia Norge. Dermed blir det svarte TV-skjermer. Avtalen regulerer hvor mye Get skal betale for TV 2s kanaler.

 • Kunstneren Christo er død

  Kunstneren Christo, som var mest kjent for å pakke inn store byggverk og landskaper, er død, 84 år gammel. Bulgarskfødte Christo Vladimirov Javacheff, som han egentlig het, døde av naturlige årsaker i hjemmet sitt i New York søndag.

 • Fikk inspirasjon på nachspiel

  Men hvordan starter egentlig Kjartan Fløgstads arbeide med en bok? I hans siste roman – Due og dronen – kom ideen til en av hovedkarakterer på et nachspiel i Finnmark.

  Litteraturfestivalen på Lillehammer er i år flyttet til NRKs studio i Oslo. Se og hør mer i NRK TV og NRK Radio.

  Forfatter Kjartan Fløgstad snakker på "Litteraturfestivalen rett hjem" om hvordan han får inspirasjon til roman-karakterene sine. I tilfellet Due og Drone kom inspirasjonen på et nachspiel i Finmark