NRK Meny
Normal

– Overgikk alle mine forventninger

Vegard Ulvang fikk profesjonell hjelp til å finne ut hvem hans egen, mystiske oldefar var. – En utrolig spennende opplevelse, sier han.

Episode 3 av "Hvem tror du at du er?", hvor Vegard Ulvang leter i slekta på morssida.

Vegard Ulvang får hjelp til å studere fortida til sin mystiske oldefar Wilhelm, som verken han eller moren Ingrid vet stort om.

Vegard Ulvang (49) har bak seg en ekstremt suksessrik langrennkarriere, med blant annet tre OL-gull og fire VM-gull. Han er opprinnelig fra Kirkenes, men har bodd de siste årene i Maridalen i Oslo sammen med sin kone, den tidligere langrennsløperen Grete Ingeborg Nykkelmo, og deres to døtre.

I mandagens episode av «Hvem tror du at du er?» reiser Ulvang tilbake til sine hjemtrakter, og ved hjelp av Digitalarkivet og profesjonelle slektsgranskere, nøster han opp historien rundt sin mystiske oldefar.

Ulvang har god kontroll på sin nærmeste slekt, men lengre bakover i slekta er det mystiske personer som verken han eller familien vet stort om. Kunnskapen stopper ved oldeforeldrene.

En av oldeforeldrene på morssiden, Wilhelm Skogsholm, var en profilert og populær lærer, bosatt i Vadsø, som fikk Kongens fortjenstmedalje i 1926.

Men han fortalte aldri sine etterkommere hvem han var eller hvor han kom fra – men valgte i stedet å skjule sin bakgrunn. Hvordan klarte han å bli en profilert og respektert person med å komme fra så fattige kår som han gjorde?

Det viser seg at Wilhelm kom fra svært fattige kår på Helgelandskysten, og uten å røpe for mye kan vi si at moren hans led en tragisk skjebne.

– For ei historie! Det her er jo rene romanen. Jeg er målløs, sier Ulvang når han får lagt fram sin oldefars historie.

Vegard Ulvangs oldefar

Vegard Ulvangs familie vet på forhånd svært lite om oldefar Wilhelm Skogsholm, som kom fra små kår og sikret seg Kongens fortjenstmedalje.

Har letet mer

Ulvang sier han har fått et helt nytt syn på sin egen slekt.

– Det jeg fant ut overgikk alle mine forventninger. Det var en interessant og spennende historietime, som ga mye ny kunnskap, sier han til NRK.no.

Etter at programmet ble spilt inn, har han selv vært på Digitalarkivet og lett mer i slekta si. I tillegg har han opplevd at flere vil ha en bit av langrennesset.

– Jeg har også fått masse telefoner fra ukjente som visste at jeg skulle være med i denne serien. Mange av dem har funnet ut ting om slekta mi som jeg ikke visste fra før av. Blant annet har jeg blitt oppringt av folk som har funnet ut at jeg hadde slekt i Alvdal, sier han og ler.

Vegard Ulvang og Bjørn Dæhlie

Vegard Ulvang og Bjørn Dæhlie sikret seg to individuelle gull hver under OL i Albertville i 1992. I tillegg vant de stafetten.

Foto: Eeg, Jon / NTB scanpix

Tøffe kår

I historien om Ulvangs oldefar, blir det tydelig at det ikke var noen kjære mor å vokse opp i små kår på 1800-tallet.

– Det er ingen tvil om at vi kommer til dekket bord i våre dager. Før måtte man slåss for føden, sier han.

– Er interessen for slekta noe som kommer jo eldre man blir?

– Man blir jo mer moden, og interessen kommer nok også sterkt når man – som meg – har flyttet langt vekk fra sin hjemplass. Man får et mye sterkere forhold til hjembygda da, og blir mer bevisst på sine røtter, sier Ulvang, som innrømmer at tanken har streifet ham med å flytte tilbake til Kirkenes.

– Å jada, tanken har streifet meg. Men veldig mye skal klaffe, så foreløpig står det ikke på lista vår. Heldigvis har vi hytte der, og jeg reiser oppover 4-5 ganger i året, sier han.

Kulturstrøm

 • Drake topper for tredje uke på rad

  Den kanadiske rapperen Drakes femte soloalbum ble sluppet 29. juni, og har allerede ligget tre uker på førsteplassen på Billboards topp 200-liste, skriver Rolling Stone. Albumet er dermed det første til å toppe den prestisjetunge amerikanske hitlisten like lenge siden den britiske artisten Adele toppet listen tre uker i strekk i desember 2016 med albumet «25». Polerte, men melodiøse tussmørke-beats, mener NRKs anmelder om Drakes «Scorpion».

  Drake
  Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP
 • 55 år gammel Bowie-låt oppdaget

  En hittil ukjent låt som den legendariske artisten sang i starten av karrieren er funnet i en gammel brødkurv, skriver The Guardian. 16 år gamle Bowie, som den gangen het David Jones, spilte inn låten «I Never Dreamed» i et lite studio sør i London sammen med bandet The Konrads. Men ingen plateselskaper ville gi ut låten. David Hadfield var trommis i bandet, og fant demotapen i en gammel brødkurv mens han ryddet i huset til bestefaren sin. – Det var jeg som bestemte at David skulle synge på låten, sier Hadfield til avisen. Tapen anslås å gå for 10.000 pund, eller 100.000 kroner på auksjon. Bowie døde av kreft januar 2016, bare to dager etter at han slapp sitt siste album, «Blackstar».

  David Bowie
 • Anmeldelse: Minnesmerke 22.juli

  – Jeg kan godt forstå at det var viktig å få noe på plass nå; at de pårørende og overlevende og hele nasjonen trenger et sted å sørge, at de som er for unge til å ha sine egne minner fra 22. juli kan ha et sted å ta innover seg denne hendelsen. Men jeg må si jeg er inderlig glad for at dette er et midlertidig minnesmerke, skriver NRKs kunstanmelder.