– Journalister uten nett-kompetanse bør få sparken

Norske nettjournalister mener at mangel på digital kompetanse kan være oppsigelsesgrunn. – Overraskende og trist, sier fagforeningsleder.

Mobile enheter

Nettjournalistene mener at det er svært viktig at dagens journalister kan bruke sosiale medier for å dele stoffet sitt og innhente informasjon, samt at de behersker dialog med publikum.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

I en ny undersøkelse mener norske nettjournalister at kollegene bør kunne publisere stoffet sitt i de «nye mediene», som nett og mobil, dersom de skal vernes mot oppsigelser.

De fleste mediehusene i Norge står midt oppi en stor overgang fra å lage rene papiraviser til å publisere stoffet sitt digitalt på mobil og nett, samt å produsere videoinnhold. Dette kommer samtidig som at mange mediehus må kutte i arbeidsstokken sin på grunn av sviktende inntekter.

Et stridstema er om ansiennitet eller digital kompetanse skal vektlegges mest når mediebedriftene skal nedbemanne.

I undersøkelsen, som er utført blant 217 norske nettjournalister i Norwegian Online News Association (NONA), sier nesten åtte av ti spurte at mangel på digital kompetanse er en relevant oppsigelsesgrunn i dagens situasjon.

Nettjournalistene mener at det er svært viktig at dagens journalister kan bruke sosiale medier for å dele stoffet sitt og innhente informasjon, samt at de behersker dialog med publikum.

– Skal bare ansiennitet avgjøre?

Arne H. Krumsvik ved Senter for tverrfaglig medieforskning ved Høgskolen i Oslo og Akershus har utført undersøkelsen.

– Kompetanse som kriterium for oppsigelser står like sterkt hos «netthoder» i alle typer medier og i alle funksjoner. Det blir interessant å se hvordan fagforeningene velger å ivareta deres interesser, sier Krumsvik.

Han sier at det er tabu å snakke om mangel på digital kompetanse som oppsigelsesgrunn i mediene, men at det er på tide å ta debatten.

– Nå som oppsigelser er aktuelt i de store mediehusene, så er dette en reell problemstilling. Er det bare ansiennitet som skal avgjøre hvem som må gå?, spør Krumsvik.

– Enøyd innfallsvinkel

Thomas Spence

Leder Thomas Spence i Norsk Journalistlag mener at nettjournalistenes holdninger i undersøkelsen er enøyde.

Foto: Morten Brakestad

Han får svar fra leder Thomas Spence i fagforeningen Norsk Journalistlag:

– Jeg synes dette er overraskende og trist. Dette illustrerer en enøyd innfallsvinkel til journalistikk og til de mange kravene som stilles innen moderne journalistikk.

Han sier at NJ er av den oppfatning at digital kompetanse er viktig i enhver redaksjon, men at også kunnskap om samfunnet, kildekritikk og etikk er like viktig, og at summen av dette bidrar til god journalistikk.

– Det er viktig å ha kompetanse og tradisjon i veggene. Derfor mener vi at bruk av ansiennitet er eneste saklige hovedgrunn til oppsigelse. Utover det kan man trekke inn andre skjønnsmessige faktorer, som digital kompetanse, sier Spence.

Spence sier at spørsmålet om kompetanse har blitt misbrukt av ledelsen i mediebedriftene når det skal nedbemannes.

– NJ mener at spørsmålet om eventuell mangel på kompetanse er bedriftenes ansvar. De må kartlegge den og sørge for at journalister får den kompetansen de behøver.

Et felles ansvar

Espen Egil Hansen

Sjefredaktør Espen Egil Hansen i Aftenposten mener at ledelse og ansatte har et felles ansvar for at alle skaffer seg digital kompetanse.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Svikt i annonsemarkedet gjør at Aftenposten må kutte i bemanningen nok en gang, og alle ansatte får nå tilbud om sluttpakker. Sjefredaktør Espen Egil Hansen sier at de ikke ser særskilt på digital kompetanse når de skal nedbemanne.

– Vi har ikke den typen kriterier. Ledelse og ansatte har et felles ansvar for at alle skaffer seg digital kompetanse. Det vil være naivt å tro at ferdighetene man tidligere har tilegnet seg som journalist skal holde mål mange år frem i tid, og det er viktig å sørge for at alle kan jobbe mot å publisere på en digital plattform. Det er en viktig lederoppgave å legge til rette for dette, sier han.

– Hvordan takler papiravisjournalister overgangen til digitale plattformer?

– Jeg synes det går bra. Vi gjør store framskritt hver dag. Samtidig er det noen som har langt igjen, sier han.

Didrik Munch, som er styreleder i Mediebedriftenes Landsforening, mener at kompetanse er et veldig viktig element.

– Det er avhengig av jobben som skal gjøres, men at digital kompetanse må vektlegges er nokså åpenbart. Det er viktig at lover og regler følges ved nedbemanning, og at ansiennitet også skal gjelde, men det er veldig viktig å kunne omstille seg og skaffe seg slik kompetanse, sier han.

Kulturstrøm

 • Weinstein utleveres til California

  Den skandaliserte Hollywood-regissøren Harvey Weinstein skal utleveres til California, der han vil bli stilt for retten for seksuelt misbruk av fem kvinner i Los Angeles og Beverly Hills. Det bestemte dommer Kenneth Case i Erie County Court i New York tirsdag, skriver Los Angeles Times.

  Voldtektene og overgrepene han er beskyldt for i delstaten, skal ha skjedd mellom 2004 og 2013. Blir han dømt, kan han få fengselsstraff på til sammen 140 år.

  69 år gamle Weinstein ble dømt til 23 års fengsel i fjor for flere voldtekter og seksuelle overgrep. Flere titalls kvinner har fremmet anklager mot den tidligere Hollywood-mogulen, blant dem kjente skuespillere som Angelina Jolie og Salma Hayek. Til sammen har nesten 90 kvinner fremmet anklager mot Weinstein.

  Han avviser alle anklagene, og har hele tiden framholdt at det som skjedde mellom ham og kvinnene som anklager ham, skjedde etter samtykke.

 • NRK-redaktør ble årets redaktør

  Oslo Redaktørforening kåret i dag Helje Solberg, nyhetsredaktør i NRK, til årets redaktør. «Årets redaktør har styrt skuta si støtt i korona-unntaksåret,» heter det i begrunnelsen.

  «Med stø kurs og en vennlig hånd har årets redaktør vist seg som en sterk, ambisiøs og tilstedeværende leder som greier å prioritere, satse og få gehør og gjennomslag for sine tanker både oppover og nedover i organisasjonen. Og aldri før har hun og medarbeiderne nådd ut til flere eller hatt et bedre omdømme, ifølge opinionsmålerne,» skriver juryen.

  Årets hederspris gikk til Gry Egenes i Dagens Næringsliv, Årets meningsbærer ble Nina Kristiansen, redaktør i forskning.no, og Årets nyskaper ble Ida Eliassen-Coker, sjefredaktør i Altså.

  Helje Solberg kåret til årets redaktør
  Foto: Fredrik Hagen / NTB