Hopp til innhold

– Om fem år betaler vi alle for strømming

Apple Music tilbyr lite som ikke norske Spotify- og Tidal-brukere allerede har. Norske eksperter tror likevel selskapets satsing på strømming kan endre musikklandskapet.

Apple Music-lansering

GAMMELT NYTT: Apple-topp Eddy Cue inntok scenen da Apple mandag lanserte sin nye strømmetjeneste for musikk. Mens strømming for nordmenn er blitt en del av hverdagen, er det fortsatt en fremmed verden for mange.

Foto: JUSTIN SULLIVAN / Afp

Mandag kunngjorde Apple som forventet at de lanserer en ny strømmetjeneste for musikk.

Apple Music skal tilby digitalradio og strømming til Apples allerede betydelige brukermasse.

Bare Norden strømmer

Daniel Nordgård

RADIO VIKTIG: Forsker Daniel Nordgård mener radiodelen av Apple Music viser hvor viktig nettradio er for det amerikanske strømmemarkedet.

Foto: UiA
Marika Lüders

ENDRES RASKT: Sintef-forsker Marika Lüders påpeker at norske musikkbrukere byttet ut fysiske filer med strømming på svært kort tid.

Foto: Marit Grut / NRK
Arnt Maasø

FREMMED FUGL: Amerikanere flest har ikke noe forhold til strømmetjenester, forteller Arnt Maasø ved UiO.

Foto: UiO

Norske forbrukere har forlengst vent seg til at musikksamlinga ligger i skyen, og er storforbrukere av tjenester som Wimp/Tidal og Spotify.

Men for et større internasjonalt publikum er det en ny og ukjent verden Apple nå inviterer dem inn i, forteller Daniel Nordgård ved Universitetet i Agder.

– Det som er viktig å huske på med strømming, er at de store markedene ikke har tatt det til seg. Tyskland og Japan har ikke digitalisert i det hele tatt.

Amerikanerne har på sin side omfavnet digital musikk, men ikke på samme måte som i Norden.

– USA domineres av nedlastingstjenester som Itunes på den ene siden, og digitalradio som Pandora og SiriusXM på den andre, sier Nordgård.

Han tror likevel at flertallet også i disse landene vil være over på betalte abonnementer i løpet av de neste fem årene.

Skulle Apple klare å få amerikanerne til å omfavne strømming, kan imidlertid ting endre seg raskt, mener seniorforsker Marika Lüders ved SINTEF.

– Brukervanene våre har vært overraskende enkle å endre, i hvert fall hvis vi ser på Norge. På rundt fem år gikk vi fra å bruke CD-er, nedlasting og ulovlig fildeling og til å i all hovedsak bruke strømmetjenester, sier Lüders, som tror verden for øvrig vil følge etter.

– Om fem år? Da er det i hovedsak strømmetjenester som gjelder.

Må skape betalingsvilje

At strømming er et fremmed konsept for amerikanere flest, ble tydelig da Tidal ble lansert i USA, forteller førsteamanuensis Arnt Maasø ved Universitetet i Oslo.

– Det interessante med Tidals USA-lansering var hvor mye kritikk de fikk, tilsynelatende fordi mange ikke visste hva strømming er, og at det var fremmed for folk å skulle betale, sier Maasø.

Apples musikktjeneste skal koste 10 dollar i måneden, det samme som Spotifys betaltjeneste og Tidals rimeligste abonnement.

Det kan bety at Apple nå tror at mange nå er villig til å betale en fast månedlig sum for musikken de lytter til.

Mens Spotify lenge har hatt en viss markedsandel i USA, er det fortsatt få brukere som betaler for tjenesten. Men Apple er i en unik posisjon til å øke folks vilje til å betale, mener Maasø.

– De eksisterende brukerne trenger nesten ikke gjøre noe aktivt, bare si ja takk til et prøveabonnement som deretter fornyes automatisk. Det er en veldig lav terskel for å bli medlem.

Kulturstrøm

  • Ei framsyning det er lett å anbefala

    – Kva gjer ein ikkje for å skjula at ein har gjort noko gale? Kva gjer ein ikkje for å lata som at alt er ok? Nett det speler Oddgeir Thune, Maria Blokhus og Kyrre Hellum godt og morosamt ut på Scene 3 ved Det Norske Teatret, skriv teaterkritikar Karen Frøsland Nystøyl om «Sudden death».

  • Cannes-pris til norsk regissør

    Marlene Emilie Lyngstad vant La Cinef-prisen under filmfestivalen i Cannes. Prisen deles ut til talenter fra filmskoler over hele verdenen. «Norwegian Offspring» er avgangsfilmen hennes og ble valgt ut fra 16 nominerte bidrag. Lyngstad har studert ved Den Danske Filmskole i København.

    Bilde tatt utenfor filmpalasset i Cannes før den berømte filmfestivalen startet.
    Foto: AFP