Mandag kunngjorde Apple som forventet at de lanserer en ny strømmetjeneste for musikk.
Apple Music skal tilby digitalradio og strømming til Apples allerede betydelige brukermasse.
Bare Norden strømmer
RADIO VIKTIG: Forsker Daniel Nordgård mener radiodelen av Apple Music viser hvor viktig nettradio er for det amerikanske strømmemarkedet.
Foto: UiAENDRES RASKT: Sintef-forsker Marika Lüders påpeker at norske musikkbrukere byttet ut fysiske filer med strømming på svært kort tid.
Foto: Marit Grut / NRKFREMMED FUGL: Amerikanere flest har ikke noe forhold til strømmetjenester, forteller Arnt Maasø ved UiO.
Foto: UiONorske forbrukere har forlengst vent seg til at musikksamlinga ligger i skyen, og er storforbrukere av tjenester som Wimp/Tidal og Spotify.
Men for et større internasjonalt publikum er det en ny og ukjent verden Apple nå inviterer dem inn i, forteller Daniel Nordgård ved Universitetet i Agder.
– Det som er viktig å huske på med strømming, er at de store markedene ikke har tatt det til seg. Tyskland og Japan har ikke digitalisert i det hele tatt.
Amerikanerne har på sin side omfavnet digital musikk, men ikke på samme måte som i Norden.
– USA domineres av nedlastingstjenester som Itunes på den ene siden, og digitalradio som Pandora og SiriusXM på den andre, sier Nordgård.
Han tror likevel at flertallet også i disse landene vil være over på betalte abonnementer i løpet av de neste fem årene.
Skulle Apple klare å få amerikanerne til å omfavne strømming, kan imidlertid ting endre seg raskt, mener seniorforsker Marika Lüders ved SINTEF.
– Brukervanene våre har vært overraskende enkle å endre, i hvert fall hvis vi ser på Norge. På rundt fem år gikk vi fra å bruke CD-er, nedlasting og ulovlig fildeling og til å i all hovedsak bruke strømmetjenester, sier Lüders, som tror verden for øvrig vil følge etter.
– Om fem år? Da er det i hovedsak strømmetjenester som gjelder.
Må skape betalingsvilje
At strømming er et fremmed konsept for amerikanere flest, ble tydelig da Tidal ble lansert i USA, forteller førsteamanuensis Arnt Maasø ved Universitetet i Oslo.
– Det interessante med Tidals USA-lansering var hvor mye kritikk de fikk, tilsynelatende fordi mange ikke visste hva strømming er, og at det var fremmed for folk å skulle betale, sier Maasø.
Apples musikktjeneste skal koste 10 dollar i måneden, det samme som Spotifys betaltjeneste og Tidals rimeligste abonnement.
Det kan bety at Apple nå tror at mange nå er villig til å betale en fast månedlig sum for musikken de lytter til.
Mens Spotify lenge har hatt en viss markedsandel i USA, er det fortsatt få brukere som betaler for tjenesten. Men Apple er i en unik posisjon til å øke folks vilje til å betale, mener Maasø.
– De eksisterende brukerne trenger nesten ikke gjøre noe aktivt, bare si ja takk til et prøveabonnement som deretter fornyes automatisk. Det er en veldig lav terskel for å bli medlem.