Hopp til innhold

– Ny Gudfaren-roman klar neste år

Forfatteren er for lengst død, men Gudfaren-serien ruller videre. Et tilbud du ikke kan takke nei til?

Marlon Brando i filmen «Gudfaren»

Marlon Brando i filmversjonen av «Gudfaren».

Foto: Paramount Pictures / AP

En oppfølger til Mario Puzos bestselger-roman Gudfaren utkommer juni neste år, melder det amerikanske forlaget Grand Central Publishing.

Boken kalt The Family Corleone er en såkalt ”prequel”, en oppfølger hvor handlingen er lagt forut for handlingen i den opprinnelige Gudfaren-romanen.

Mens handlingen i Gudfaren spenner over tidsrommet fra 1945 til 1955, er The Family Corleone satt til depresjonen i 1930-årenes New York.

Hvordan handlingen skiller seg ut fra filmmanuset til Gudfaren II, som også tar for seg Vito Corleones tidlige liv og oppstigning i den italiensk-amerikanske underverdenen, før han ble den innflytelsesrike Don Corleone, er foreløpig uklart.

Forfatter av Gudfaren-bøkene og filmmanusene, Mario Puzo.

Forfatter av Gudfaren-bøkene og filmmanusene, Mario Puzo. Bildet er tatt i 1996.

Foto: EVAN KAFKA / AP

SE NETT-TV: Se NRKs prisbelønte mafiaserie Corleone i Nett-TV (1:6)

Puzo-manus

Det som skiller den nye boken fra andre spin off-produkter, er at den skal bygge på et uferdig fimmanus av romanens opprinnelige forfatter, Mario Puzo.

Gudfaren

Marlon Brando som katteglade Don Corleone.

Foto: NRK / NRK

Gudfaren, som introduserte oss med ikke fullt så hardbarkede bakgrunner for mafiaterminologi som consigliere , caporegime , Cosa Nostra , og omertà , har solgt 21 millioner eksemplarer siden utgivelsen i 1969. En hel industri har utviklet seg i kjølvannet av den.

Puzo fulgte opp den første Gudfaren med boken The Sicilian (1984). I tillegg utkom Omertà posthumt i 2000.

LES OGSÅ: - Lær business av mafiaen

«Spin off-erier»

Melkes skal, det som melkes kan. I 2004 utga forfatteren Mark Winegardner The Godfather Returns, en oppfølger til Puzos Gudfaren, på storforlaget Random House.

Handlingen i Winegardners bok tar fatt hvor Gudfaren slapp. Den er også oversatt til norsk og gitt tittelen Gudfaren: de ukjente årene.

Mark Winegardner har sågar skrevet en oppfølger til oppfølgeren, med tittelen The Godfather's Revenge (2006) (ikke oversatt til norsk).

LES OGSÅ: 100 arrestert i mafia-operasjon i Italia

- Hedrer originalen
Al Pacino i Gudfaren

Al Pacino i Gudfaren.

Foto: AP

The Family Corleone blir ført i pennen av forfatteren Ed Falco, og blir da noe sånt som en oppfølger til oppfølgeren til oppfølgeren. Men Puzos sønn, Tony, forsikrer Reuters at ”den er tro mot Mario Puzos original”.

Forlagshuset er ikke uventet svært entusiastiske før utgivelsen.

The Family Corleone er en roman som på en spennende måte bringer tilbake Puzos klassiske karakterer i en ”prequel” som hedrer originalen, samtidig som den står godt alene, sier en representant fra forlaget til Reuters.

Romanen, og ikke minst Francis Ford Coppolas filmadapsjon av den, har oppnådd en enorm popularitet over hele verden.

LES OGSÅ: Cosa Nostra-topp arrestert

Oscar for manus

Mario Puzo døde i 1999, 78 år gammel, og kunne ta med seg i graven to Oscar for manuset til Gudfaren og Gudfaren II, som ble utviklet fra den Gudfaren-romanen.

Videospill-selskapet Electronic Arts utga spillversjonen av The Godfather i 2006. Selskapet fikk til og med en gammel og utslitt Marlon Brando til å spille inn noen replikker til spillet rett før han døde.

Stemmearbeidet ble senere regnet som ubrukelig og forkastet, og Brandos replikker ble i stedet spilt inn ved hjelp av en Brando-imitator.

LES OGSÅ: Mafiaen reddet Sinatras karriere

HØR NETT-RADIO: Lær om mafiaen som styringsform

Kulturstrøm