– Norske redaktører er litt feige

Over 600 barn kom med boktips til NRK Super, men bare 20 av forslagene var fra gutter. – Det er ikke så overraskende. Vi kan ikke vente oss bedre guttelitteratur i et land der det er vedtatt at gutter skal sitte og tisse, sier forfatter Arne Berggren.

Arne Berggren

Arne Berggren mener at det ikke satses godt nok på litteratur for gutter i Norge. – Norske redaktører er litt feige. De vil trekke det meste mot «mainstream», sier forfatteren.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Dustedagboka

«Dustedagboka» er veldig populær blant barn. Bokseriens internasjonale Facebook-side har 853 000 likerklikk.

«Vi vil gjerne vite hvilke bøker dere liker?» Dette spørsmålet stilte NRK Super sine lesere, og responsen var overveldende. Over 600 boktips ble sendt inn!

Bokserien «Dustedagboka» fikk nesten hundre av de 616 stemmene. Den er utgitt på norsk av Kagge forlag, og blir av forlaget beskrevet som en «hysterisk morsom dagbok for jenter».

– Tantete bransje

At en såkalt «jentebok» viste seg å være mest populær, er kanskje ikke så overraskende når man ser hvor mange gutter som har deltatt. NRKs journalist fant bare 20 guttenavn blant de over 600 tipsene.

NRK Super-journalist, Geir Evensen, synes det er rart at så få gutter kom med boktips. Han anslår at én av seks NRK Super-lesere er gutter.

– Dermed burde cirka hundre gutter ha kommet med sine lesetips her.

Dauinger

Arne Berggrens bokserie «Dauinger» var også populær hos NRK Super sine lesere. Men det var bare jenter som anbefalte den.

Forfatter Arne Berggren er ikke like overrasket.

– Det er fortsatt en litt tantete bransje, med mye skjult moralisme og fryktelig mange velmente råd om hva gutter kan lese for å bli mindre guttete, sier Berggren, før han legger til:

Vi kan ikke vente oss bedre guttelitteratur i et land der det er vedtatt at gutter skal sitte og tisse.

Berggren mener det ikke satses godt nok på litteratur for gutter i Norge.

– Norske redaktører er litt feige. De vil trekke det meste mot «mainstream».

– Jenter snakker mer om bøker

Ole Ivar Burås Storø

Ole Ivar Burås Storø er informasjonsansvarlig i Foreningen !les. Han tror at gutter leser, uten å engasjere seg i den litterære samtalen på samme måte som jenter.

Foto: Vibeke Røgler

Ole Ivar Burås Storø i Foreningen !les tror gutter leser, til tross for at så få gutter sendte inn boktips.

– Jenter snakker nok mer om bøker enn det gutter gjør. Gutter engasjerer seg ikke på samme måte i den litterære samtalen. Er det ikke flere jenter og damer som er med i boksirkler?

Burås Storø viser videre til en engelsk undersøkelse fra 2010 (Boys Reading Comission), som konkluderte med at det er andre forventninger til at jenter skal lese enn gutter.

– Jenter oppmuntres i større grad til å lese, de får oftere bøker i gaver, tas oftere med på biblioteket og har tydeligere lesende forbilder. Kanskje boktipsene viser at dette også gjelder i Norge?

Burås Storø mener likevel det er dumt at ikke flere gutter sender inn sine boktips.

– Igjen er det sånn at jentene kommer med tipsene, og det er et problem i formidlingen til gutter.

Leser gutter mindre enn jenter? Satses det for lite på litteratur for gutter? Si din mening i kommentarfeltet.

Kulturstrøm

 • Sterk fransk åpningshelg

  Filmen Verdens verste menneske er allerede sett av 53.000 i Frankrike etter at den hadde kinopremiere der i forrige uke. Samtidig har den rundet 32.000 besøkende på norske kinoer.

  – Dette er herlige tall og enda bedre enn vi hadde forestilt oss! Folk vil på kino, og fortsatt se kvalitetsfilmer, det er gode nyheter for alle, ikke minst norsk film. At filmen også åpnet knallbra i Frankrike, gjør gleden ekstra stor, sier produsent Thomas Robsahm i en pressemelding.

 • Europeisk pris til norsk film

  Den NRK-sendte dokumentaren «Tro kan flytte fjell» vant i helga Prix Europa Iris Award. Filmen, som er produsert av Medieoperatørene, ble utpekt til den beste europeiske TV-produksjonen om kulturelt mangfold i 2021. Filmen handler om gresk-ortodokse nonner som dukker opp i den lille bygda Valldal for å bygge et majestetisk kloster. Ordføreren er begeistret, men bygdefolket er splittet.

  Gresk-ortodokse nonner dukker opp i den lille bygda Valldal for å bygge et majestetisk kloster. Ordføreren er begeistret, men bygdefolket er splittet.
 • Sele får Språkrådets språkpris

  Forfatteren Katrine Sele tildeles prisen for sitt skarpe innblikk i de store politiske spørsmålene, og for tilstedeværelsen i livene til menneskene i bøkene. – Det får meg til å tenke at stemmen min har blitt hørt, sier forfatteren.