Nordmenn vil befinne seg i en todelt situasjon om hundre år, sier språkforsker Sylfest Lomheim. I yrkessammenheng vil vi være engelskspråklige, sier han og henviser blant annet til Telenor i sommer (26/6) som meldte at de vil gå over til engelsk som arbeidsspråk;
-Vi aner ikke hva som ligger i dette, men denne utviklingen kommer til å skje uhyre raskt i de neste hundre årene, sier Lomheim til Kulturnytt.
I vår private tale antar språkforskeren at vi vil bruke norsk tale, men enda lenger fram i tid tror Lomheim at også muntlig norsk vil forsvinne. Det er umulig å verne skriftspråket vårt for påvirkninger utenfra, sier språkforskeren som selv er fulltidsengasjert i å drive med språkrøkt og å utvikle det norske språk for våre tanker og følelser;
-Det skal man drive på med så lenge man har et norsk språk, men vi må ikke lure oss selv til å tro at vi kan stoppe utviklingen, sier Sylfest Lomheim.
Språkdød er ikke et nytt fenomen fremskyndet av dagens globalisering. I løpet av de siste 10.000 årene har rundt 5000 språk dødd ut. Når det gjelder dagens debatt om bokmål kontra nynorsk, tror språkforskeren at begge språkene kommer til å forsvinne samtidig.
Lomheim rister på hodet av debatten om å fjerne sidemålsundervisningen i Oslo-skolene;
-Tenker vi oss en generasjon fram, så vil vi nok synes at den var like kortsynt og patetisk som debatten om våre bensinpriser, sier språkforsker Sylfest Lomheim.
Halvor Folgerø
Kulturnytt,26.september 2000.