– Nettpirater herjer fritt i Norge

– Norge er blitt et fristed for alle som vil drive nedlastning av musikk, sier leder i plateselskap. Nå ber han svensk politi om hjelp.

Nettpirat

Norske film- og plateselskaper ber svensk politi om hjelp med ulovlig nedlasting. Flere mener norske myndigheter gjør altfor lite for å komme den ulovlige nedlastingen til livs.

Foto: BERTRAND BECHARD / MAXPPP

Video Filmanmeldelse: Trolljegeren

Kun et par tastetrykk skal til for å laste ned den norske filmen Trolljegeren. I alle fall om du befinner deg i Norge.

Foto: Nyhetsspiller

Med bare tre-fire tastetrykk kan den norske filmen «Trolljegeren» lastes ned ulovlig. Det har den også blitt, tusenvis av ganger.

Ifølge en analyse gjort for filmbransjen mister de årlig 200 millioner kroner i tapte kinobillettinntekter og dvd-salg. Likevel blir sakene sjeldent etterforsket i Norge.

– De blir henlagt. Politiet har ikke har ressurser til å gjøre noe, sier advokat Rune Jostad som representerer norske rettighetshavere fra film- og musikkbransjen.

Henvender seg til Sverige

Sverige internett

Mens svenskene har en egen spesialenhet på feltet ulovlig nedlasting, blir ikke denne typen kriminalitet prioritert av norsk politi.

Foto: Montasje: NRK/Magne Hansen, foto: Colourbox

At denne type kriminalitet nedprioriteres av norsk politi er frustrerende for rettighetshaverne. Nå henvender de seg til Sverige, hvor en egen politienhet jobber med den type forbrytelser. Og de er flere som er svært kritiske til norske myndigheter på dette feltet.

– For folk som opererer i Norden er Norge blitt det stedet hvor det er lettest å drive fra. Dette fordi det er vanskeligere i Sverige og Danmark, der gjør politiet noe, sier platedirektør i Kirkelig Kulturverksted, Erik Hillestad.

Spesialetterforsker Fredrik Ingblad i spesialgruppen for immaterielle lovbrudd hos svenske påtalemyndigheter, forteller at de har fått flere henvendelser fra norske aktører.

– Disse rettighetshaverne sier de henvender seg til oss ettersom det ikke skjer noe i Norge og det ikke finnes noen enhet som tar seg av slikt, sier Ingblad.

Ber norske myndigheter om å ta tak

Erik Hillestad

Erik Hillestad

Foto: Scanpix

Det kan være vanskelig for norske aktører å få gjennomslag også hos svenskene. I alle fall om lovbruddet i hovedsak er begått i Norge. Nå ber Erik Hillestad norske myndigheter å ta tak i lovbruddene.

– Jeg ønsker at politiet skal bli gitt ressurser til å etterforske sakene som er helt åpenbare brudd på loven, sier han.

Verken justisdepartementet, direktoratet, Riksadvokaten eller Kripos vil kommentere saken, men opplyser at ulovlig fildeling ikke er prioritert som sådan og må veies opp mot andre krimområder.

Kulturstrøm

  • Gjenåpner Iraks største kirke

    IS-krigere herjet stort med Iraks største kirke. Alle kristusfigurene ble halshugget. Heller ikke jomfru Maria fikk være i fred. Sporene etter tusenvis av år med kristen kulturarv skulle utslettes. I dag åpnes kirken for pave Frans.

  • Rå og vond ung virkelighet

    Russetid, press, en ulovlig sexvideo, drømmer og vennskap i grus – den nye Viaplay-serien «Delete Me», er en hard skildring av ung virkelighet. En virkelighet som nok kan være reell for mange. Terningkast 4.

    Thea Sofie Loch Næss i serien "Delete me". Prtrett av jente med kort hår, åpen munn, blå øyne - hele ansiktet er dekket av ordet "nuller" gjentatte ganger
    Foto: Viaplay