Hopp til innhold

– Nitimen vil bli eldre enn oss alle

Denne uka er det fem tiår siden NRK P1s flaggskip Nitimen første gang gikk på lufta. Jubilanten tror selv på 50 nye år.

Rune Lind

VIL VARE: Så lenge radio sendes, vil Nitimen bestå, lover redaksjonssjef Rune Lind, flankert av P1-sjef Jon Branæs til venstre og Nitimen-veteran Totto Osvold i bakgrunnen.

Foto: Gaute Zakariassen / NRK

Mandag var det dekket på med marsipankake og pyntet med ballonger i Studio 15 i anledning at Nitimen fyller 50 år.

Små endringer, store reaksjoner

Det har ikke vært gjort store endringer i oppskriften i løpet av de 50 årene programmet har vært på lufta, forteller Lind.

Men endringene som har vært, har vakt reaksjoner.

– Da vi gikk over fra én til to programledere, var ikke alle like glade i starten, forteller Pål Thoresen på vei inn i studio.

Første sending gikk på lufta 1. februar 1965, til åpningstonene av Ted Heaths Orchestras «Lady on the Riviera».

Snart var imidlertid velkjente «Memories of You» på plass, og da NRK tidlig på 1970-tallet forsøkte å skifte kjenningsmelodi igjen, tvang lytterprotester dem til å slå hurtig retrett.

– Hyggelig stemning

Totto Osvold

HOLDT TONEN: Totto Osvold er blant veteranene i Nitimen-sammenheng. Han mener jubilanten har holdt seg godt.

Foto: Gaute Zakariassen / NRK

Nitimen-veteran Totto Osvold var blant veteranene som hadde tatt turen til Marienlyst for å feire.

– Det som kjennetegna Nitimen var først og fremst jævlig hyggelig stemning og fantastisk samhold, sier Osvold.

Kringkastingssjef Torolf Elster ville ha et program som var mer uformelt.

– Det var mye «dus» og «des» i NRK den gangen. Vi fikk beskjed om å være mer muntlige og inkluderende og snakke til folk på deres eget språk, sier Osvold.

Han mener programmet fortsatt er likt seg selv.

– Vi hadde én time og én programleder, nå er det to av begge. Og det er mer populærmusikk nå, mens vi spilte mer viser. Men tonen holder de godt på!

– Viktig for norsk musikkliv

Blant artistene som var med på feiringen, var Bjørn Eidsvåg og Odd Nordstoga. Begge fremhever Nitimens betydning for norsk musikk.

– Nitimen er veldig viktig for norsk musikkliv. Man får vise seg frem for et bredt publikum, sier Eidsvåg.

– Det er et bredt format, men samtidig ikke utenkelig for en ukjent fyr å få komme og spille, sier Nordstoga, som selv ble mye spilt på P1 da han først slo gjennom som artist.

Selv om folks medievaner endres, har redaksjonssjefen tro på 50 nye år. Minst.

– Lytterne betyr alt. Så lenge vi klarer å fortsette å engasjere dem, kommer Nitimen til å bli eldre enn oss alle, sier Lind.

Bjørn Eidsvåg og Odd Nordstoga i Nitimen

FOLKSOM FEIRING: Bjørn Eidsvåg og Odd Nordstoga var blant gjestene som var invitert til å feire sammen med programlederne Pål Thoresen og Ida Kjøstelsen.

Foto: Gaute Zakariassen / NRK

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.