NRK Meny
Normal

Krever flere private kunstverk i nye Nasjonalmuseet

– Nasjonalmuseet er bare fornøyde med å få nytt bygg, de tenker ikke på innholdet, sier professor Gunnar Danbolt. Han mener museet må huse mer privateid kunst i det nye bygget på Vestbanen.

Gunnar Danbolt og det nye Nasjonalmuseet

VIL HA PRIVAT KUNST: Kunsthistoriker Gunnar Danbolt mener det nye Nasjonalmuseet på Vestbanen ikke bare må tenke på å eie norsk kunst, men også leie eller kjøpe privateide utenlandske referanseverk.

Foto: Erling Johnsen / KLEIHAUS/SCHURWERK / NRK

Stein Erik Hagen og Mille-Marie Treschow

LÅNER GJERNE BORT: Stein Erik Hagen har en samling på 1800 kunstvern han gladelig låner bort til utstillinger, men som han ikke ønsker å donere til staten. Her foran ett av sine Munch-bilder under en utstilling i New York.

Foto: Kristine Nyborg / NTB scanpix

Stein Erik Hagen er en av de norske kunstsamlerne som flere ganger har lånt bort sin private kunst til museer, sist under utstillingen «Fra Munch til Slettemark» på Munch-museet.

Nasjonalmuseet bør låne mer privat kunst for å fylle opp sine nye lokaler på Vestbanen når de står klare, mener professor emeritus i kunsthistorie Gunnar Danbolt ved Universitetet i Bergen.

– Tenker ikke på innholdet

– Det er som om de er tilfredse med å få et nytt stort bygg, uten at de tenker på innholdet, sier Danbolt.

Professoren mener Nasjonalmuseet har tenkt for mye på norsk kunst, og tatt for lite initiativ til å få privateide samlinger av utenlandske referanseverk – som Hagens – inn i utstillingene.

Han skrev også en kronikk om temaet i Aftenposten i slutten av forrige uke.

Jeg håper bare de nå forstår at det gjelder å handle fort. Det er nemlig utenlandske museer som er interessert i Hagens samling, og det ville være ytterst beklagelig om den for eksempel endte i Danmark, sier han.

Det nye Nasjonalmuseet på Vestbanen åpner for publikum i 2020.

Har vært i kontakt med Hagen

Audun Eckhoff, direktør for Nasjonalmuseet, er uenig i kritikken fra professor Danbolt.

– Vi er ikke bare opptatt av at vi skal få et nytt bygg, men også av hva vi skal putte i dette bygget, sier han, og forteller at de nylig har tatt offisiell kontakt med Stein Erik Hagen om samlingen hans.

Audun Eckhoff

UENIG: Nasjonalmuseets direktør Audun Eckhoff sier de har dialog med flere private eiere om kunst til det nye Nasjonalmuseet. – Ikke all vår kontakt med eiere blir kjent for offentligheten, sier han.

Foto: Susanna Alicia Taylor / NRK

Han legger til at de også tidligere har hatt samtaler med andre privat samlere om lån av kunst.

– Det er ikke sånn at vi ikke har hatt kontakt, og nå plutselig tar kontakt. Vi har mange kontakter vi ikke går ut med i offentligheten. Det handler om diskresjon, og at giverne vil være anonyme og ikke stikke seg fram i offentligheten, sier Eckhoff.

– Ivrer ikke for å donere

Stein Erik Hagen forteller at kontakten med Nasjonalmuseet har vært god. Han har nå avtalt møter med både direktør Audun Eckhoff og kulturminister Thorhild Widvey.

Hagen forteller at han mer enn gjerne låner bort kunsten til staten, men at en donasjon er svært lite sannsynlig.

– Jeg er ikke den som ivrer mest for å gi til den norske stat, særlig når man ser hvordan Stenersens og andres donasjoner har blitt behandlet. Men man kan finne andre ordninger som ivaretar dette på en god måte, sier han, og nevner Christen Sveaas' Kistefos-museum som et eksempel.

LES OGSÅ:

Stein Erik Hagen og Christen Sveaas

HEDRER SVEAAS: Stein Erik Hagen mener Christen Sveeas (til høyre) forvalter privateid kunst godt på Kistefos-museet i Jevnaker. Her de to sammen på museet under åpningen av Marina Abramović-utstillingen i mai.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Kulturstrøm

 • Kagge Forlag henter Fotland

  Forlaget melder at de har fått en ny redaktør på plass: Maiken Grønning Fotland. Hun kommer fra stillingen som reportasjeleder i Dagbladet Magasinet. Forlaget melder at de har fått inn en redaktør med teft for ideer – og evne til å sette dem ut i livet (NTB).

 • "Ny" Guns N' Roses-video fra 1989

  I 1989 spilte Guns N' Roses inn en musikkvideo til låten «It's So Easy» på nattklubben Cathouse i Los Angeles. Videoen ble aldri sluppet, i stedet ble den liggende i et skap i nesten 30 år. Men nå er den altså å se i en digitalt restaurert versjon på Apple Music, melder Billboard. Slippet av den ukjente musikkvideoen inngår i feiringen av bandets nyutgave av debutalbumet «Appetite for Destruction» fra 1987, skriver TT (NTB).

  Guns N' Roses
 • Sony kjøper EMI

  Japanske Sony kjøper musikkforlaget EMI for drøyt 15 milliarder kroner og sikrer seg dermed rettighetene til noen av verdens mest populære band og artister. I henhold til avtalen verdsettes EMI Music Publishing til drøyt 38 milliarder kroner (NTB).