– Musikken er en besettelse

Da trondhjemmeren Bjørn Bang var 10 år, så han en konsert med Bergensfilharmonikerne på familiens nyanskaffa fjernsynsapparat. Han ble så fasinert av paukisten i orkesteret at han der og da bestemte seg for å spille pauker i et stort orkester når han ble stor.

Bjørn Bang

– Du må være fullstendig gal i det du gjør for å kunne bli profesjonell musiker, sier Bjørn Bang.

Allerede som fireåring marsjerte han utrøttelig opp og ned Lade allé i Trondheim mens han spilte på skarptromma han hadde fått av faren sin.

Og da han var 17-18 år, satt han hver eneste kveld i over et år – etter arbeidsdagen på fabrikken - i et stort, tomt øvingslokale og slo på trommer for å bli god nok til å søke om plass på konservatoriet i Gøteborg.

– Har man ikke denne merkelige besettelsen som gjør at man bare må spille, vil man aldri kunne leve av musikken, sier Bjørn Bang.

Ved hjelp av gode ledere og lærere, og en stor porsjon galskap, nådde han målet sitt tjue år seinere. Nå har han sittet på paukist-stolen i Gøteborgs-operaen i tretti år.

Så paukist ble han. Men at han i tillegg skulle bli komponist, musikkskolegründer, båteier og kapreren av hjertet til en ekte ballerina var neppe i tankene til guttungen i 1960.

Sølvsuper med Bjørn Bang, NRK P1, søndag 7. februar kl 07.03.

Kulturstrøm

 • Filmkritikerprisen 2021 utdelt

  Filmkritikerprisen 2021 for fjorårets beste norske langfilm går til «Kunstneren og tyven», regissert av Benjamin Ree. Prisen ble overrakt vinneren under Norsk filmkritikerlags årsmøte. Vinenren er kåret etter avstemning blant lagets rundt 90 medlemmer.

 • Kanye West får godkjent navnebytte

  En av verdens mest kjente rappere Kanye West (44) har fått innvilget sin søknad om å endre navnet sitt.

  Fra nå av heter han ikke Kanye West, men Ye.

  Navnet har blitt brukt som navn på både musikkalbum og Twitter-konto, men har ikke vært hans juridiske og offisielle navn tidligere.

  En av begrunnelsene til navnebytte er fordi han mener at «ye» er det mest brukte ordet i bibelen, og skal bety «deg».

  Ye
  Foto: Angela Weiss / AFP
 • Tanum bokhandel forsvinner helt

  Cappelen Damm legger nå også ned nettbokhandelen tanum.no, som var det siste som var igjen av bokhandlerkjeden som ble startet i 1832. En for dyr satsing på bokhandel på Oslo Lufthavn endte med salg av fire butikker, skriver Bok365. Før nyttår solgte forlaget også flaggskipsbutikken på Karl-Johan.