Hopp til innhold

– Murray har skyld i Jacksons død

Aktor David Walgren sparte ikke på kruttet i sitt sluttinnlegg. Han anklaget Conrad Murray for å være «en grådig lege som misbrukte tilliten til Michael Jackson».

Conrad Murray i retten

Rettssaken mot Conrad Murray som har pågått i seks uker nærmer seg slutten.

Foto: KEVORK DJANSEZIAN / Afp

Torsdagens rettssak mot Conrad Murray begynte med et krast sluttinnlegg fra aktoratets statsadvokat David Walgren.

Aktor David Walgren

Aktor David Walgren vil at juryen skal dømme Murray for uaktsomt drap.

Foto: POOL / Reuters

– Conrad Murray løy, bedro og handlet uaktsomt. Han var ute etter å beskytte seg selv. Murrays handlinger er ansvarlige for Michael Jacksons død, sa statsadvokaten.

Michael Jackson døde brått i sitt eget hjem på Neverland-ranchen i California 25. juni 2009.

Jacksons lege Conrad Murray skal ha administrert legemiddelet Propofol til pasienten, og drøyde med å ringe nødnummeret for å tilkalle hjelp da Jackson sluttet å puste. Murray selv nekter straffskyld og hevder han ga Jackson en mindre dose Propofol enn det som ble funnet i popstjernens blod under obduksjonen.

– Sviktet Jackson på det groveste

Aktoratet mener at det var Jacksons tillit til Murray som i prinsippet tok livet av popkongen.

Jackson i Tokyo mars 2007

Popkongen døde av en overdose av narkosemiddelet Propofol.

Foto: ITSUO INOUYE / AP

– Det er ingen som sier at Jackson ikke ville ha Propofol, men han ville også ha en lege som passet på at han var trygg. Jackson stolte på Conrad Murray. Han stolte på ham med sitt liv og det kostet Jackson livet, sa Walgren.

Sykepleier Cherilyn Lee sa tidligere i rettssaken at Jackson gjentatte ganger hadde forsikret henne om at det var trygt å bruke Propofol.

– Det er trygt, så lenge han holder meg under oversikt, skal Jackson ha sagt til Lee.

Statsadvokaten trakk også frem Jacksons tre barn under sitt sluttinnlegg.

– Prince, Paris og Blanket ble frarøvet faren sin. For barna slutter ikke denne saken i dag, eller i morgen. For dem vil denne saken fortsette i all evighet. De mistet faren sin på grunn av handlingene til Conrad Murray, sa statsadvokat Walgren.

Michael Jacksons barn, Prince Michael Jackson og Paris Jackson, mottok æresprisen på vegne av deres avdøde far.

Prince Michael Jackson og Paris Jackson var til stede i huset da deres far Michael Jackson døde av en overdose.

Foto: REUTERS/Mike Blake

Forsvarets innlegg etter pausen

Det er ventet at forsvaret skal komme med sitt sluttinnlegg etter lunsjpausen.

Forsvaret mener det var umulig for legen å kunne forutse et slikt katastrofalt utfall.

De vil prøve å overbevise juryen om at det var Jackson som gav seg selv den dødelige dosen med Propofol, noe aktoratet mener er høyst usannsynlig.

– Jackson hadde livet foran seg. Han hadde tre barn som han elsket over alt på jord og var i ferd med å dra ut på turné. Han ville ikke ha vist en slik uaktsomhet for sin egen helse, mener aktor Walgren.

Ville ikke vitne

Den drapstiltalte legen fikk tirsdag anledning til å komme med en sluttappell, men avstod fra å forklare seg mer om omstendighetene rundt popstjernes dødsfall.

Rettssaken har pågått i seks uker, og har vært en stor mediebegivenhet i USA. Hele rettssaken har blitt overført direkte på flere TV-stasjoner.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober