Hopp til innhold

– Dette møtet kommer halvannet år for seint

SUNDVOLDEN (NRK.no): – Vi kunne vært involvert tidligere og unngått alt dette, sier Utøya-nabo Jørn Øverby. I kveld var 22. juli-minnestedet på Sørbråten tema for et åpent folkemøte i Hole kommune.

- Vi har fått masse støtte mot minnesmerket

GLAD FOR MØTE: Nabo Jørn Øverby er glad over å bli hørt, men tror ikke han og naboenes innvendinger blir lyttet til.

Svein Bjørkås

INVITERER TIL DIALOG: Koro-direktør Svein Bjørkås.

Foto: MIC
Vinnerutkastet til minnested på Sørbråten

KRITIKK: Vinnerutkastet til minnested på Sørbråten har høstet kraftig kritikk.

Foto: Jonas Dahlberg Studio / NTB scanpix
Dronningsalen på Sundvolden

FULLT HUS: Dronningsalen på Sundvolden Hotell var nesten fullsatt, og mange ønsket å gripe ordet.

Foto: Gaute Zakariassen / NRK
Panelet på Sundvolden-folkemøtet

I LØVENS HULE: Panelet ble møtt med mye kritikk fra salen.

Foto: Gaute Zakariassen / NRK

Det er Kunst i offentlige rom (Koro) og Statsbygg som inviterte til det åpne folkemøtet på Sundvolden Hotell ved Tyrifjorden.

Hotellet ligger kun en kort kjøretur nord for Sørbråten og Utvika, og havnet selv i begivenhetenes sentrum 22. juli 2011, da det ble omgjort til mottakssenter for pårørende og overlevende etter Utøya-angrepet.

BAKGRUNN: Naboer vil ikke ha minnesmerke | Mor vil stoppe Utøya-minnesmerke | Geolog: – Det blir som å skjære i en grushaug

– Dette er ikke et dialogmøte

Bakgrunnen for folkemøtet var debatten som har rast om det planlagte minnestedet ved Tyrifjorden, etter at svenske Jonas Dahlberg gikk seirende ut av konkurransen om de nasjonale minnestedene for 22. juli-angrepene.

Ifølge arrangørene var kveldens møte et dialog- og informasjonsmøte, men Sørbråten-nabo Jørn Øverby, som har vært en tydelig kritiker av planene om minnestedet, er ikke enig i premisset.

– De inviterer ikke til dialog, de inviterer til et informasjonsmøte. Det blir anledning til å stille spørsmål, men det er ingen dialog, sier Øverby til NRK.

Han medgir at det er et fremskritt at de nå får sine innvendinger hørt, men mener dagens møte kommer altfor seint.

– Det går ikke én vei lenger, men dette møtet burde funnet sted for ett og et halvt år siden, og vi burde vært tatt med i prosessen. Vi ville nok sagt det samme om Sørbråten, men vi kunne i fellesskap jobbet frem et annet alternativ som alle kunne være forlikt om, og vi kunne sluppet alt dette, sier Øverby.

Møtt med latter fra salen

Møtet begynte kl. 18.00 med en innledning av Koro-direktør Svein Bjørkås. Deretter inntok utvalgsleder Jørn Mortensen podiet.

Mortensen har ledet arbeidet med å kåre vinnerutkastene for nasjonale minnesteder, og redegjorde kort for hvordan utvalget har tenkt. Han viste til andre kjente monumenter som Holocaust-minnesmerket i Berlin og Vietnam-minnesmerket i Washington D.C.

Deretter inntok hele panelet podiet, og det ble åpnet for spørsmål fra salen.

Disse satt i panelet:

  • Per R. Berger (H), Hole-ordfører
  • Jørn Mortensen, juryleder
  • Jonas Dahlberg, kunstner
  • Trond Blattmann, leder Nasjonal støttegruppe
  • John Hestnes, nestleder Nasjonal støttegruppe og jurymedlem
  • Jo Ulltveit-Moe, avdelingsdirektør for Strategi- og utviklingsavdelingen i Statsbygg
  • Svein Bjørkås, direktør for Koro

Motstand dominerte møtet

De fleste som tar ordet, tar tydelig avstand fra det planlagte minnestedet på Sørbråten, og flere trekker frem egne opplevelser rundt Utvika 22. juli.

Flere av dem som tok ordet på kveldens folkemøte, uttrykte frustrasjon over ikke å ha blitt hørt i prosessen, og sa de opplevde planene som splittende for lokalsamfunnet.

Koro-direktør Bjørkås benyttet flere ganger i løpet av kvelden sjansen til å si at han ønsket en ordentlig prosess, men ble møtt med spredt latter fra salen da han sa det ikke stemte at Hole kommune blir overkjørt av sentrale myndigheter.

På direkte spørsmål om minnestedet fortsatt lar seg flytte eller stanse, måtte imidlertid Bjørkås henvise til regjeringen.

Statsrådene som deler ansvaret for minnestedene, kommunalminister Jan Tore Sanner og kulturminister Thorhild Widvey, deltok ikke på kveldens møte, men har allerede hatt flere møter med partene i saken.

Les også: Lover å lytte til alle parter fra nå av

Begge lovet i forkant av onsdagens møte at de ville lytte til innspillene som kommer frem, men avviste samtidig at prosessen åpnes for omkamp.

Konfronterte kunstneren

Nabo og minnestedsmotstander Jørn Øverby fikk stille ett av de siste spørsmålene til panelet, og valgte å rette det direkte til kunstner Jonas Dahlberg, som store deler av kvelden fikk sitte uforstyrret av spørsmål fra salen.

– Hvordan i all verden har du tenkt å dele odden i to uten at det synes fra veien? spør Øverby, og henviser til Dahlbergs tidligere uttalelser til Sveriges Radio om at minnesmerket ikke kom til å bli så synlig som fryktet.

– Tanken har ikke vært at det ikke skal synes, selv om det høres merkelig ut i denne sammenhengen, at inngrepet er ydmykt overfor naturen. Det skal være en stille plass der man kan reflektere over det forferdelige som har hendt, svarte Dahlberg.

Øverby mener kveldens møte viser en bygd som står samlet mot Koros planer.

– Vi er ikke for minnestedet der det er planlagt, men vi er helt åpne for et minnested et annet sted. Bygda står nå stort sett sammen, og det setter jeg veldig stor pris på, sier Øverby i etterkant av folkemøtet.

Ikke overrasket over motstand

Koro-direktør Svein Bjørkås sier han opplevde møtet som positivt.

– Det var et stort alvor over det som ble sagt, og det er mange sterke historier her. Vi tar det med oss tilbake til vår oppdragsgiver, som er de involverte departementene, sier Bjørkås.

– Ble du overrasket over den brede motstanden?

– Nei. Det er ofte de som har behov for å ytre seg, som kommer på folkemøter. De som måtte ha andre synspunkter, er ofte stille.

– Er det fortsatt noen muligheter for beboerne i Hole å påvirke prosessen?

– De har hatt mulighet til å møte de ansvarlige statsrådene, og i den fasen vi er nå, blir de godt hørt. Dette er en reell prosess der vi lytter til hva folk sier både på den ene og den andre siden, sier Bjørkås.

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.