Flere av landets festivalsjefer ser tendenser til sunnere backstage-områder når artistene inntar sommerens musikkfestivaler:
– Det var nok mer sex, drugs and rock and roll før i tiden. For noen år siden var det sikkert gøy med en kasse whisky backstage. Nå er det bare teit, sier Jørgen Roll, festivalsjef for Norwegian Wood.
Det har gått noen år siden åttitallsbandet Nazareth (aller mest kjent for balladen «Love Hurts») truet med å droppe konserten dersom de ikke fikk en viss type whisky på en festival i Alta.
Artistenes vaneendringer har også gjort det billigere å lage festival, i alle fall for Norwegian Wood.
– Vi merker at vi bruker mindre penger på raidere enn før. Det er mer måtehold og fornuft.
PÅ JOBB: – De har en vanlig dag på jobben og har ofte reist langt. De vil ha normal mat og drikke, sier Jørgen Roll.
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpixSkjer ikke i USA
SLIPPER Å GUBBENE I BAREN: – Det har vært en fullstendig utskiftning av hvilke mekanismer som bestemmer om du kan utøve yrket ditt som musiker. Nå kan du gå rett fra gutterommet til arenaen. Du slipper å henge med gubbene i plateselskapene for å få innpass. Det holder å lage bra musikk. Så man slipper å utvikle dårlige vaner før man slår igjennom, sier artisten Ida Maria.
Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpixArtisten Ida Maria har tidligere fortalt om hvordan møtet med musikkbransjen endte med alkoholisme i en alder av 24 år.
I 2015 skrev hun åpenhjertig i Aftenposten om sin «doktorgrad i sex, drugs & rock'n roll, betalt av plateselskapet Columbia Records».
– Jeg har i alle fall en tynnere raider enn før, sier 31-åringen til NRK.
Hun beskriver en voldsom kulturforskjell mellom USA og Europa når det gjelder alkoholkonsum, også på backstageområdene på konserter og festivaler.
– I USA er det sjeldent alkohol på raideren. Der er det bandet selv som betaler det. Det er bare i Norge at vi har et så subsidiert kulturliv at alkoholen er sponsa.
Ida Maria Børli Sivertsen mener det er flere grunner til at alkoholen blir mindre framtredende.
– Man holder ikke ut så lenge som turnerende artist hvis man har et alkoholkonsum som en sjørøver. Mange ramler av turnévogna fordi de fester for hardt. Skal man ha en langvarig karriere, så må man også finne en balanse.
Mer profesjonalisert
MER BEVISSTE: – Ungdom som blir artister i dag er kanskje mer bevisste på eget kosthold, sier Toffen Gunnufsen, festivalsjef for Quartfestivalen som har sitt 25-årsjubileum i dag.
Foto: Odd Rømteland / NRK– Sunnere raidere er et tegn i tiden. Nå er det i større grad vegetarmat, vann og juice. Det er mindre alkohol nå enn tidligere, sier Jostein Forsberg, festivalsjef og daglig leder for Notodden Bluesfestival.
Han har jobbet for festivalen siden 1990, og ser sunnere valg både når det gjelder mat og drikke.
En mer profesjonell bransje er en del av forklaringen, mener han.
– Artistene er på jobb og tenker mye mer helhetlig nå enn før. De har større forståelse for at både arrangør og artister er sammen om arrangementet, legger han til.
Toffen Gunnufsen i Quartfestivalen tror det er musikklivets nykommerne som drar på hardest.
– Det er ofte de mindre banda som vil leve ut rockemyten, mens de store tar det litt mer med ro.
SUNNERE: Også Notodden Bluesfestival merker at mat- og drikkeønskene til artistene er sunnere enn for ti-tjue år siden.
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX