– Mindre alkohol blant artistene nå enn tidligere

Turboneger krevde 52 liter alkohol bak scenen, mens det kristne bandet Silver ville ha fem pene massøser. Nå er det te, melk, nøtter, lokalprodusert øl og vegetarmat på festivalartistenes ønskelister.

De fleste artister har en raider, en liste, over hva de krever av arrangøren å ha tilgang til bak scenen.
Det er mange myter om disse raiderene, men nå er det usunne snart erstattet av det sunne.

Flere av landets festivalsjefer ser tendenser til sunnere backstage-områder når artistene inntar sommerens musikkfestivaler:

– Det var nok mer sex, drugs and rock and roll før i tiden. For noen år siden var det sikkert gøy med en kasse whisky backstage. Nå er det bare teit, sier Jørgen Roll, festivalsjef for Norwegian Wood.

Det har gått noen år siden åttitallsbandet Nazareth (aller mest kjent for balladen «Love Hurts») truet med å droppe konserten dersom de ikke fikk en viss type whisky på en festival i Alta.

Artistenes vaneendringer har også gjort det billigere å lage festival, i alle fall for Norwegian Wood.

– Vi merker at vi bruker mindre penger på raidere enn før. Det er mer måtehold og fornuft.

Jørgen Roll

PÅ JOBB: – De har en vanlig dag på jobben og har ofte reist langt. De vil ha normal mat og drikke, sier Jørgen Roll.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Skjer ikke i USA

Ida Maria

SLIPPER Å GUBBENE I BAREN: – Det har vært en fullstendig utskiftning av hvilke mekanismer som bestemmer om du kan utøve yrket ditt som musiker. Nå kan du gå rett fra gutterommet til arenaen. Du slipper å henge med gubbene i plateselskapene for å få innpass. Det holder å lage bra musikk. Så man slipper å utvikle dårlige vaner før man slår igjennom, sier artisten Ida Maria.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

Artisten Ida Maria har tidligere fortalt om hvordan møtet med musikkbransjen endte med alkoholisme i en alder av 24 år.

I 2015 skrev hun åpenhjertig i Aftenposten om sin «doktorgrad i sex, drugs & rock'n roll, betalt av plateselskapet Columbia Records».

– Jeg har i alle fall en tynnere raider enn før, sier 31-åringen til NRK.

Hun beskriver en voldsom kulturforskjell mellom USA og Europa når det gjelder alkoholkonsum, også på backstageområdene på konserter og festivaler.

– I USA er det sjeldent alkohol på raideren. Der er det bandet selv som betaler det. Det er bare i Norge at vi har et så subsidiert kulturliv at alkoholen er sponsa.

Ida Maria Børli Sivertsen mener det er flere grunner til at alkoholen blir mindre framtredende.

– Man holder ikke ut så lenge som turnerende artist hvis man har et alkoholkonsum som en sjørøver. Mange ramler av turnévogna fordi de fester for hardt. Skal man ha en langvarig karriere, så må man også finne en balanse.

Mer profesjonalisert

Toffen Gunnufsen

MER BEVISSTE: – Ungdom som blir artister i dag er kanskje mer bevisste på eget kosthold, sier Toffen Gunnufsen, festivalsjef for Quartfestivalen som har sitt 25-årsjubileum i dag.

Foto: Odd Rømteland / NRK

– Sunnere raidere er et tegn i tiden. Nå er det i større grad vegetarmat, vann og juice. Det er mindre alkohol nå enn tidligere, sier Jostein Forsberg, festivalsjef og daglig leder for Notodden Bluesfestival.

Han har jobbet for festivalen siden 1990, og ser sunnere valg både når det gjelder mat og drikke.

En mer profesjonell bransje er en del av forklaringen, mener han.

– Artistene er på jobb og tenker mye mer helhetlig nå enn før. De har større forståelse for at både arrangør og artister er sammen om arrangementet, legger han til.

Toffen Gunnufsen i Quartfestivalen tror det er musikklivets nykommerne som drar på hardest.

– Det er ofte de mindre banda som vil leve ut rockemyten, mens de store tar det litt mer med ro.

Notodden Bluesfestival

SUNNERE: Også Notodden Bluesfestival merker at mat- og drikkeønskene til artistene er sunnere enn for ti-tjue år siden.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Kulturstrøm

 • NRK vann pris for klimaprosjekt

  NRK.no vann European Digital Media Award for prosjektet Din klimaframtid, i kategorien «beste nyheitsnettstad eller mobilteneste».

  Prosjektet gir lesarene moglegheita til å sjå kva klimaendringar som kan bli gjeldande i deira kommune, basert på norsk og internasjonal forsking.

  – «Din klimaframtid» gir lesarane ei omgjengeleg, men likevel utruleg detaljert kjelde til å forstå potensielle effektar av klimaendringar, ikkje som eit breitt eller overveldande tema, men i sine eigne lokalsamfunn, står det i grunngjevinga.

  Dommarane meiner dette er eit «forbløffande journalistisk arbeid og eit historisk dokument for landet».

 • Tar kritikk for Utøya-artikkel

  Aftenposten tar selvkritikk for en artikkel om hendelsene på Utøya-fergen MS Thorbjørn publisert i januar 2012.

  Etter terrorangrepet 22. juli 2011 ble det fremmet spekulasjoner om fergens rolle, blant annet ved at AUF-leder Eskil Pedersen flyktet.

  I en kommentar fra nyhetsredaktør Tone Tveøy Strøm-Gundersen, erkjenner avisen at saken kunne ha blitt løst på en bedre måte.

  Aftenposten beklager bruken av lekkede avhør og mangelfull kommunikasjon med de overlevende som siteres i saken, deriblant Lars Fjærli Hjetland.

  «Vi beklager at artikkelen ble løst slik, og at det har vært en tilleggsbelastning for Hjetland og andre om bord,» skriver Strøm-Gundersen.

  Flere medier, deriblant Dagens Næringsliv, har beklaget saker de hadde på trykk i kjølvannet av terrorangrepene 22. juli 2011.