– Mindre alkohol blant artistene nå enn tidligere

Turboneger krevde 52 liter alkohol bak scenen, mens det kristne bandet Silver ville ha fem pene massøser. Nå er det te, melk, nøtter, lokalprodusert øl og vegetarmat på festivalartistenes ønskelister.

De fleste artister har en raider, en liste, over hva de krever av arrangøren å ha tilgang til bak scenen.
Det er mange myter om disse raiderene, men nå er det usunne snart erstattet av det sunne.

Flere av landets festivalsjefer ser tendenser til sunnere backstage-områder når artistene inntar sommerens musikkfestivaler:

– Det var nok mer sex, drugs and rock and roll før i tiden. For noen år siden var det sikkert gøy med en kasse whisky backstage. Nå er det bare teit, sier Jørgen Roll, festivalsjef for Norwegian Wood.

Det har gått noen år siden åttitallsbandet Nazareth (aller mest kjent for balladen «Love Hurts») truet med å droppe konserten dersom de ikke fikk en viss type whisky på en festival i Alta.

Artistenes vaneendringer har også gjort det billigere å lage festival, i alle fall for Norwegian Wood.

– Vi merker at vi bruker mindre penger på raidere enn før. Det er mer måtehold og fornuft.

Jørgen Roll

PÅ JOBB: – De har en vanlig dag på jobben og har ofte reist langt. De vil ha normal mat og drikke, sier Jørgen Roll.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Skjer ikke i USA

Ida Maria

SLIPPER Å GUBBENE I BAREN: – Det har vært en fullstendig utskiftning av hvilke mekanismer som bestemmer om du kan utøve yrket ditt som musiker. Nå kan du gå rett fra gutterommet til arenaen. Du slipper å henge med gubbene i plateselskapene for å få innpass. Det holder å lage bra musikk. Så man slipper å utvikle dårlige vaner før man slår igjennom, sier artisten Ida Maria.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

Artisten Ida Maria har tidligere fortalt om hvordan møtet med musikkbransjen endte med alkoholisme i en alder av 24 år.

I 2015 skrev hun åpenhjertig i Aftenposten om sin «doktorgrad i sex, drugs & rock'n roll, betalt av plateselskapet Columbia Records».

– Jeg har i alle fall en tynnere raider enn før, sier 31-åringen til NRK.

Hun beskriver en voldsom kulturforskjell mellom USA og Europa når det gjelder alkoholkonsum, også på backstageområdene på konserter og festivaler.

– I USA er det sjeldent alkohol på raideren. Der er det bandet selv som betaler det. Det er bare i Norge at vi har et så subsidiert kulturliv at alkoholen er sponsa.

Ida Maria Børli Sivertsen mener det er flere grunner til at alkoholen blir mindre framtredende.

– Man holder ikke ut så lenge som turnerende artist hvis man har et alkoholkonsum som en sjørøver. Mange ramler av turnévogna fordi de fester for hardt. Skal man ha en langvarig karriere, så må man også finne en balanse.

Mer profesjonalisert

Toffen Gunnufsen

MER BEVISSTE: – Ungdom som blir artister i dag er kanskje mer bevisste på eget kosthold, sier Toffen Gunnufsen, festivalsjef for Quartfestivalen som har sitt 25-årsjubileum i dag.

Foto: Odd Rømteland / NRK

– Sunnere raidere er et tegn i tiden. Nå er det i større grad vegetarmat, vann og juice. Det er mindre alkohol nå enn tidligere, sier Jostein Forsberg, festivalsjef og daglig leder for Notodden Bluesfestival.

Han har jobbet for festivalen siden 1990, og ser sunnere valg både når det gjelder mat og drikke.

En mer profesjonell bransje er en del av forklaringen, mener han.

– Artistene er på jobb og tenker mye mer helhetlig nå enn før. De har større forståelse for at både arrangør og artister er sammen om arrangementet, legger han til.

Toffen Gunnufsen i Quartfestivalen tror det er musikklivets nykommerne som drar på hardest.

– Det er ofte de mindre banda som vil leve ut rockemyten, mens de store tar det litt mer med ro.

Notodden Bluesfestival

SUNNERE: Også Notodden Bluesfestival merker at mat- og drikkeønskene til artistene er sunnere enn for ti-tjue år siden.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Kulturstrøm

 • Første trailer for «Breaking Bad»

  Netflix har sloppe den første traileren for «El Camino: A Breaking Bad Movie» som kjem i oktober. Filmen følgjer historia til rollefiguren Jesse Pinkman etter siste sesong av den populære TV-serien. Filmen er skriven og regissert av Vince Gilligan, som også er mannen bak serien.

 • DiCaprio med Amazonas-støtte

  En ny miljøorganisasjon kalt «Earth Alliance», støttet av Leonardo DiCaprio, lover fem millioner amerikanske dollar i bistand til Amazonas, tilsvarende 44 millioner norske kroner. Pengene skal gå til å støtte regnskogen som brenner.

 • Sju menn tente meir enn Scarlett

  Den amerikanske skodespelaren Scarlett Johansson er verdas best betalte kvinnelege skodespelar for andre året på rad, ifølge Forbes. Det siste året tente ho rundt 500 millionar kroner. Dermed har ho framleis sju menn framfor seg på lista. På toppen tronar Dwayne «The Rock» Johnson, som tente over 800 millionar kroner det siste året.

  Scarlet
  Foto: Valerie Macon / AFP