– Vi har en oppfatning om at det er veldig mye barn ikke liker, for når vi ser på barnemenyene så går det jo i pølser, pasta og pizza, sier Annechen Bahr Bugge, forsker ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO.
VIL IKKE HA BARNEMENYER: Matforsker Annechen Bahr Bugge.
Foto: Dang Trinh / NRKBugge mener at barnemenyer på restauranter gjør at barna blir mer kresne.
– Fordi man i så liten grad eksponerer barna for nye spennende matvarer, smaker og ingredienser, sier hun.
Gjennom de siste 10-15 årene så ser man at listen over nei-mat, og det gjelder også barn, bare blir lengre. Det gjelder også stadig flere ordinære ingredienser og matvarer i det norske kostholdet, sier Bugge.
Vil vurdere å kutte barnemenyer
– Vi tilbyr barnemenyer slik at barn får tilrettelagte størrelser, sier Rajko Mink, adm. direktør hos restaurantkjeden TGI-Fridays.
FJERNER KANSKJE BARNEMENY: Rajko Mink hos TGI-Fridays.
Foto: Linn Marie Hammernes / NRKMen han mener det kan være aktuelt å heller la barna velge mindre versjoner av voksenrettene.
– Ja, det er absolutt noe som vi kan se på fremover, sier han.
Trist at barn ikke får smake spennende mat
– Vi har blitt mer barnesentrerte i matkulturen vår nå enn for 15-20 år siden. Det ser man også i dagligvarebutikken hvor det kommer egne produkter for barn, sier Annechen Bahr Bugge, forsker ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO.
– Men er det ikke slik at barn liker pølser og pizza?
Bugge tror at det også er våre forventninger som i stor grad styrer hva barna velger å spise.
– Jeg må jo si at med den rike matkulturen vi har fått i Norge etterhvert så er det trist at vi snevrer det inn til å handle om pølser, pizza og pannekaker til barna, istedet for å eksponere de for de nye spennende smakene, ingrediensene og produktene.
– Barn er modigere enn foreldrene tror
– Barn oppdager at mat er veldig spennende om de vil bli invitert med i matlagingen. Da finnes ingen grense for hva barn kan spise, - men det må smake godt, sier matskribent og programleder Andreas Viestad.
BARN ER MODIGE: Matskribent Andreas Viestad
Foto: Kjetil Grude Flekkøy / NRKViestad mener foreldrene må ta mye av skylda. Ofte når han han jobber med barn og aktiviteter knyttet til mat kommer foreldrene til ham og sier at barnet deres ikke liker ting.
– De tar med seg kampen de kanskje har hatt over middagsbordet, men når lille Tobias eller Salima får smake selv så synes de ofte at det smaker kjempegodt, og de er ofte veldig mye mer modige enn det foreldrene tror de er.
- LES:
- LES: