Hopp til innhold

– Mange som har brutt barrierer 

Forestill deg at du skal forsvare familiens ære. Du skal gjøre det sammen med mamma eller pappa. De du møter er legender innen sin idrett. Det er nødt til å bli tøft, eller rett og slett knallhardt.

Bent Svele må trosse høydeskrekken og hive seg ut Holmenkollen i Zipline, i den første episoden av Familiens ære.

HØYDESKREKK: Bent Svele trosser høydeskrekken, og hiver seg ut Holmenkollen i Zipline, i den første episoden av Familiens ære.

I kveld er det premiere på NRK-satsingen «Familiens ære», der seks kjente idrettsprofiler og barna deres skal kjempe for sin familie.

Hva skjer når Bent Svele må kaste seg ut i Zipline med høydeskrekk, og hvor godt klarer familiene å samarbeide under press?

I dette programmet konkurrerer foreldrene som er legender innenfor sin idrett sammen med barna sine, som også driver med idrett på toppnivå.

Står sammen i idretten

I tillegg til konkurranser får vi også et eksklusivt innblikk i livene deres på hjemmebane, og blir kjent med familiene til deltakerne.

– Vi kommer hjem til familiene, får se hvordan de har det, og får høre hvordan de har hatt det i oppveksten, forteller Kjetil André Aamodt som er programleder for «Familiens ære».

Kjetil Andre Aamodt.

PROGRAMLEDER: Det blir veldig morsomt å oppleve dynamikken mellom dem, og om det blir foreldrene som tar føringen, eller om de får motstand fra barna sine, sier Aamodt.

Foto: Maiken Amanda Brennås / NRK

Historiske arenaer

Deltakerne konkurrerer sammen i mange varierte øvelser på historiske arenaer som Bislet stadion, Holmenkollen nasjonalanlegg, Ullevål stadion og den nye skihallen Snø.

– Vi har bare sett hverandre på TV, men nå har vi blitt kjent med de andre utøverne og barna deres. Det syns jeg har vært veldig givende og morsomt, forteller Petter Thoresen som er en av deltakerne i programmet.

– Det er mange som har brutt barrierer og gjort ting de egentlig ikke har turt, bare fordi de har lyst til å vinne med mamma eller pappa, forteller han videre.

Petter og Patrick Thoresen mener samarbeidet har gått bra, men innrømmer at det har gått ei kule varmt.

– Vi har hatt noen episoder der jeg har vært litt forbanna. Men jeg lander fort på bena igjen, og så har vi hatt det hyggelig sammen etterpå, forteller Patrick.

– Alle deltakerne har bidratt utenfor konkurransen. Vi har ikke grått så mye, men vi har ledd veldig mye, forteller han videre.

Familiens ære - deltakere

THORESEN: Petter var en av de største profilene på det norske ishockeylandslaget i mange år, og har også hatt en merittert karriere som trener. Sønnen Patrick har også gjort karriere som ishockeyspiller både i Norge og utlandet.

Foto: Per Heimly / Nordisk Film TV/NRK

Pusha grenser

To av de andre deltakerne Bent og Mia Svele, forteller at også de har måttet utfordre seg selv i flere av øvelsene.

– Dette har gitt oss mange opplevelser. Vi har vært en fantastisk gjeng og vi har fått pusha noen grenser. Samarbeidet har gått fint. Jeg har vært litt sinna på Mia og Mia har vært litt sinna på meg. Men det har vært kjempegøy, forteller Bent.

Familiens ære - deltakere

SVELE: Bent er en tidligere proff håndballspiller, og har jobbet mange år som håndballekspert på TV 2. Datteren Mia har tilhørt Storhamar i flere år, men har nå signert en treårs proffkontrakt med den danske håndballklubben Nykøbing Falste.

Foto: Per Heimly / Nordisk Film TV/NRK

Samarbeidet satt på prøve

Bjørn og Birgitte Maaseide har også møtt på utfordringer rundt det å samarbeidet, og forteller at det har blitt noen uenigheter underveis.

– Det har stort sett gått fint. Det er noen øvelser der det har vært litt amper stemning, men alt i alt så har det gått veldig bra, forteller Birgitte.

– Det har vært veldig gøy. Det var fint å se at også de unge fungerte så bra sammen. Det er en kjempegod erfaring for de å konkurrere med kamera i nakken over så lang tid. Jeg tror det har vært en god opplevelse for alle, forteller Bjørn.

Familiens ære - deltakere

MAASEIDE: Bjørn er en tidligere norsk volleyballspiller. Han er mest kjent som sandvolleyballpartneren til Jan Kvalheim gjennom flere suksessrike sesonger på slutten av 1990-årene. Birgitte er junior norgesmester i volleyball og sandvolleyball.

Foto: Per Heimly / Nordisk Film TV/NRK

Startskuddet går av i Holmenkollen der deltakerne skal konkurrere med gevær og i luftige svev. I dette programmet blir det blod, svette og tårer. Her er det ingen som vil tape.

«Familiens ære» ser du hver fredag, 20:05 på NRK1 eller i NRK TV.

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.