Hopp til innhold

– Man må være veldig hardhudet

– Det var ganske deilig å starte opp som komiker uten at sosiale medier og debattforumer fantes, sier Bård Tufte Johansen. – Den evige strømmen av ikke-konstruktiv kritikk er litt slitsom, innrømmer Jenny Skavlan.

Bård Tufte Johansen og Tweet4Tweet-gjengen

Bård Tufte Johansen leser ikke om seg selv på Twitter. Det gjør derimot Tweet4Tweet-gjengen.

Foto: NRK

I kveld går siste episode av «Tweet4Tweet» på lufta på NRK3. Humorprogrammet, som på satirisk vis oppsummerer internettuken som har vært, har selv fått til tider hard medfart av kritiske røster på Twitter.

Jenny Skavlan

Jenny Skavlan er programleder i «Tweet4Tweet»

Foto: Grøtt, Vegard / SCANPIX

– Det verste er den konstante strømmen av konstruktiv og ikke-konstruktiv kritikk. Du kan ikke velge når du vil lese kommentarene. De strør det utover hele tiden, hver dag, og det kan være litt slitsomt, forteller programleder Jenny Skavlan til NRK.no.

–Samtidig er det en grunn til at vi har brukt så mange måneder og krefter på prosjektet. Dette er noe vi tror på, og man må bare børste støvet av skuldrene, ta til seg hva som funker og hva som ikke funker i tilbakemeldingen, og jobbe videre.

Paneldeltaker Øivind Vogt sier redaksjonen forventet reaksjoner, selv om det til tider ble litt i overkant.

– Jeg tror vi var ganske forberedt på at folk ville mene mye, og det håpet vi også på. Men det er klart at det ble en hard start, selv om jeg syns vi tok det veldig pent, sier han.

– Samtidig så må folk få lov til å mene hva de vil. Er du på tv, må du være forberedt på at folk mener noe om deg.

Husker tilbake til gamle dager

I et intervju i marsutgaven av Natt&Dag som kommer ut i morgen, diskuterer komikerne Bård Tufte Johansen, Odd Magnus Williamson, Dag Sørås, Marit Valeur og Øivind Vogt den nye mediehverdagen unge komikere i dag møter.

Der forteller blant annet Tufte Johansen om da han og Harald Eia startet komikerkarrieren.

«Jeg er jo litt eldre enn dere, så jeg husker hvordan det var å starte som komiker uten sosiale medier og debattforumer. Det var ganske deilig. Du visste at du var forhatt til en viss grad før også, men det merket man mer på blikk fra folk på gata. Man skal være veldig hardhudet for å tåle den piskingen på nettet i dag», sier han i artikkelen.

– Vi lo litt da Bård sa dette, for at det var mer behagelig kunne vi alle se for oss, forteller Vogt til NRK.no.

– Jeg skjønner at det er en litt deilig følelse å slippe å få kritikken så veldig i trynet. Samtidig er jeg jo veldig glad for at sosiale medier eksisterer. På sikt tror jeg det kan gjøre programmet bedre, og være et hjelpemiddel mer enn en byrde, forklarer han.

(Artikkelen fortestter under bildet.)

Vil ikke lese om seg selv

Odd-Magnus Williamson, Bård Tufte Johansen, Øivind Vogt, Dag Sørås og Marit Valeur

Odd-Magnus Williamson, Bård Tufte Johansen, Øivind Vogt, Dag Sørås og Marit Valeur diskuterer den norske humorbransjen i marsutgaven av Natt&Dag.

Foto: Stephen Butkus / Natt&Dag

Bård Tufte Johansen forteller i artikkelen at han bevisst unngår å lese om seg selv på Twitter. Andre bruker nettet som en måte til å holde egoet i sjakk på. «Jeg søker etter navnet mitt på Google hver gang selvbildet mitt er på topp, da kommer jeg fort ned på jorda igjen», forteller Dag Sørås.

For gjengen i «Tweet4Tweet» ble det vanskelig å unngå de kjipe kommentarene, nettopp fordi de hadde i oppgave å lage program om nettopp dette.

– Jeg vil nok ikke anbefale folk å gjøre som oss, forteller Jenny Skavlan.

– Man må minne seg selv på at det sitter noen flinke folk oppe i NRK-ledelsen som har gitt oss denne flata fordi de tror på oss. Det er ikke de useriøse twitrerne som har fått flata, det er oss.

– Bård & co måtte forholde seg til én kritiker, mens vi må forholde oss til tusenvis av lite konstruktive kritikere. Det kan være ganske forstyrrende.

Backer hverandre

Isabelle (Jenny Skavlan) og Philip (Odd-Magnus Williamson) i Hjelp, vi er i filmbransjen

Jenny Skavlan og Odd-Magnus Williamsonhar jobbet sammen før, her fra filmen 'Hjelp, vi er i filmbransjen.'

Foto: Richard Eriksen/Tappeluft Pictures

For en måned siden skrev Odd-Magnus Williamson en kronikk i Dagbladet der han argumenterte for at janteloven som dominerer på nett gjør at mange av de aller flinkeste folka kvier seg for å ta steget ut i medias søkelys.

Han forteller at «Torsdag kveld fra Nydalen» i oppstarten mottok hatmailer, drapstrusler og utskjelning i debattfelt av fremmede mennesker.

Til Natt&Dag gjentar han dette. «Selvtillit er ekstremt viktig, sannsynligvis viktigere enn talent når det kommer til humor. Frykten for kritikk-tsunamien kan nok føre til at mange ikke tør å gå ned på den deilige sanden som heter Showbiz, men heller blir sittende i bungalowene oppe i åskammene, før de blir så lei av oss som har det gøy nede på stranden at de brøler: Håper dere dauer!»

Vant til nettkjøret?

Øivind Vogt tror andre som ser hvordan «Torsdag kveld fra Nydalen» og «Tweet4tweet» har blitt mottatt, vil tenke seg litt ekstra om før de prøver seg på noe liknende.

– Samtidig tror jeg de som er utøvende i dag vet at dette er en del av pakka. Og de nye som kommer til nå er så unge at det er de vant til nettkjøret, tror han.

I kveld går siste episode av «Tweet4Tweet» for denne gang. Der møter du blant annet Lars Berrum, som har med seg «blind daten» sin i sendingen.

Om det blir flere sesonger med «Tweet4Tweet» er foreløpig ikke sikkert.

– Vi har lyst til å gjøre mer sammen. Men om det blir rundt det papirflybrettede bordet for tidlig å si noe om nå, avslutter Jenny Skavlan.

Se siste episode av «Tweet4Tweet» klokken 22:35 på NRK3!

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober