Hopp til innhold

Om Nasjonalmuseets milliardærsamarbeid: Nå får vi amerikanske tilstander

Samtidskunstner Marianne Heske sier Nasjonalmuseets samarbeid med milliardærfamilien Fredriksen beviser at pengene rår, og mener at museet har latt seg kjøpe.

Nasjonalmuseets Karin Hindsbo og Fredriksen-døtrene

SAMARBEID: Nasjonalmuseet har inngått en gigantavtale med familien Fredriksen. Det er slett ikke alle fornøyd med. Her er fra venstre Cecilie Fredriksen, Kathrine Fredriksen, direktør i Nasjonalmuseet, Karin Hindsbo, og samlingsdirektør i Nasjonalmuseet, Stina Högkvist.

Foto: Morten Qvale / Nasjonalmuseet

– Dette viser jo en helt annen politikk enn det man kan forvente av et nasjonalmuseum. Det er litt «heia Amerika». Nå får vi amerikanske tilstander i Norge.

Samtidskunstner Marianne Heske er svært kritisk til at Nasjonalmuseet har inngått en gigantavtale med rederarvingene Kathrine og Cecilie Fredriksen (døtre av John Fredriksen).

Avtalen er verdt flere hundre millioner kroner, strekker seg i første omgang over ti år, og arvingene får blant annet et eget rom til kunstsamlingen sin i det nye museet, som åpner i 2020.

– Kjøper seg kunsthistorie

Heske sikter til at mange museer i USA har private sponsorer, hvor navnet på sponsoren blir trukket frem. Hun mener den nye avtalen viser at pengene i stadig større grad får råde i kunsten.

Marianne Heske og trebåten hun skal lage kunst av

KRITISK: Samtidskunstner Marianne Heske er alt annet enn imponert over at Nasjonalmuseet har inngått en avtale med rederarvingene Kathrine og Cecilie Fredriksen. Hun mener museet signaliserer at de er til salgs.

Foto: Ola Weel Skram / NRK

– Det er jo det man har begynt med nå, at man kan kjøpe seg rom, kjøpe seg kunsthistorie med penger. Nasjonalmuseet gir et signal og et prinsipp om at de er til salgs.

Vil ha flere bein å stå på

Nasjonalmuseets direktør Karin Hindsbo har ingen problemer med å forstå at man setter spørsmålstegn ved samarbeidet med Fredriksen-familien.

– Det er helt vanlig og sunt i Norge at man har en diskusjon rundt offentlig og privat samarbeid. Men det er veldig tydelige føringer for at kulturinstitusjonene skal få flere bein å stå på økonomisk, ikke bare det statlige.

Karin Hindsbo

FORSVARER: Nasjonalmuseets direktør mener det nye samarbeidet med Fredriksen-familien vil berike museet, og gi publikum tilgang til verker man ellers ikke ville fått se.

Foto: Dag Fosse

Hun påpeker at avtalen innebærer tre elementer. En stor samling internasjonal kunst, en rekke utstillinger i den nye utstillingshallen, og et forskningsprogram. Og hun mener at avtalen er god for begge parter.

– En samarbeidsavtale er en samarbeidsavtale. Man har utarbeidet innhold og form i fellesskap, noe som er helt naturlig hvis man skal få til et samarbeid.

– Blir ikke norsk kunst

Marianne Heske mener avtalen vil gå utover hennes norske kollegaer, at norsk samtidskunst vil bli utkonkurrert.

– Det er visst mye mer stas med kunst fra Berlin, London og New York. Men da blir det jo ikke norsk kunst i det museet. Det er jo synd for den oppvoksende befolkning som skal besøke museet, for eksempel skoleklasser.

Også dette avviser Hindsbo. Hun påpeker at åpningsutstillingen i det nye museet blir en kjærlighetserklæring til norsk samtidskunst.

– Vi har store forventninger

NRK har fra torsdag morgen og senest torsdag klokken 20 forsøkt å få kommentar fra Fredriksen-familien og deres pressekontakt, uten å lykkes. Men Cecilie Fredriksen sa i en pressemelding fra onsdag kveld:

– Det nye Nasjonalmuseet viser Norges sterke satsing på kulturfeltet. Vår ambisjon er å bidra til at museets samling og utstillinger skal holde et svært høyt internasjonalt nivå. Vi har store forventninger til samarbeidet, og tror det vil gagne kunsten og ikke minst publikum.

Kulturstrøm

 • «That '70s Show»-skuespiller kjent skyldig i voldtekter

  En jury har kjent skuespiller Danny Masterson, som spilte i komiserien «That '70s Show» på 2000-tallet, skyldig i to av tre voldtekter han er tiltalt for.

  Den tredje voldtektstiltalen har bakgrunn i anklager fra en mangeårig kjæreste av Masterson. Juryen, som besto av sju kvinner og fem menn, stemte åtte mot fire for å frikjenne skuespilleren i dette tilfellet.

  Han kan få opptil 30 års fengselsstraff.

  Tiltalene mot Masterson ble reist tilbake i 2020. Det er andre gang saken er oppe for retten. I desember i fjor klare ikke juryen å komme til enighet.

  Den omstridte Scientologikirken har spilt en vesentlig rolle i Mastersons sak. Ifølge påtalemyndigheten voldtok skuespilleren kvinnene, som var medlemmer av kirken, i hjemmet sitt i Hollywood Hills mellom 2001 og 2003.

  (NTB)

  «That '70s Show»-stjernen Danny Masterson (t.h.) ble onsdag funnet skyldig i to voldtekter fra tidlig 2000-tallet
  Foto: AP
 • Røynesdal ny direktør i Nasjonalmuseet

  Ingrid Røynesdal blir ny direktør i Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design.

  Røynesdal kommer fra jobben som administrerende direktør for Oslo-filharmonien, der hun har vært leder siden 2013.