Hopp til innhold

– Mamma var en fantastisk turnéleder

– Mamma har vært den røde tråden i mitt liv, sier artist og kulturpersonlighet Åse Kleveland, etter at hennes mor gikk bort.

Åse Kleveland

Åse Klevelands mor spurte etter en vifte på dødsleiet. Hun følte seg så fryktelig varm. – Så stod vi der, på min fødselsdag, på hver vår side av sengen med moren vår mellom oss – og blåste. Det slo meg at den ytterste handling av kjærlighet er å være sommervind for noen du elsker. Noen minutter over midnatt gikk mamma ut av tiden, forteller Åse Kleveland åpent i radioprogrammet Sommer i P2.

Foto: Hilde Bruvik / NRK

Åse Kleveland har fått en time til å snakke om hva hun vil i programmet Sommer i P2 , og har viet hele sendingen til sin mor, som var svært sentral i datterens karriere.

– Hun var en fantastisk turneleder. Hun var både språkmektig, nøyaktig og klok, sier Åse kleveland om moren, som var hennes faste følgesvenn på reisene verden rundt som ung artist på 60-tallet.

I mars ble Klevelands 92 år gamle mor alvorlig syk.

– Inntil nå hadde hun bodd hjemme i sin kjære leilighet fylt med minner og kunst. Synet var svekket, men det forhindret ikke at skoene fortsatt matchet fargene i skjørtet, jakken og perlekjedet – og at dagens avis var et høydepunkt, forteller Åse.

Moren ble stadig tynnere.

– Hun veide mindre enn 40 kilo, og ga stadig oftere utrykk for at nå syns hun egentlig at det fikk holde. Så lå hun plutselig der – en liten dame i en stor sykehusseng ikledd en hvit krøllete skjorte med blå blomster. Det var så tungt å puste, til tross for ekstra oksygen.

– «Det gjør ingenting, doktor»

På kvelden kom en lege inn og henvendte seg til Åse og søsteren, som var sammen med dem.

– Han utbasunerte: «Nå går det mot slutten. Hun kan være borte før natten er over», forteller Åse Kleveland om opplevelsen på sykehuset.

Men for moren føltes ikke dette like dramatisk.

– Da la den tilsynelatende nesten bevisstløse mamma Eva, sin tynne lille hånd på hans, og sa med et strålende smil og en klar stemme: «Det gjör ingenting, doktor. Det är inte sant at det är så roligt att bli jättegamal».

Så henvendte moren seg til Åse og søsteren Charlotte, og ba dem om å ikke være lei seg, for hun var ikke redd for å forsvinne og syntes hun hadde hatt et så fint liv. Hun ville at søstrene skulle passe på hverandre videre.

– «Var snälla mot varandra», sa hun.

En siste sommervind

Nå pustet hun tyngre, og syns det var så ulidelig varmt. Hun skulle hatt en vifte, men det var for mye styr. Det gikk ikke.

Så begynte vi å blåse, forsiktig og mykt. Mamma smilte lykkelig og sa «Blåsa mer, men försiktig. Det är som en sommarvind», forteller Åse Kleveland.

Åse tenker at den svenske sommeren er selve symbolet på Sverige, og midtsommeraften skulle selvsagt vært Sveriges nasjonaldag, fylt av ritualer og tradisjoner med Evert Taube og blomsterkranser i håret.

– Alt dette hadde mamma i seg, for hun var oppvokst i Stockholms skjærgård, sier Åse Kleveland.

Åse Kleveland synger "Intet er nytt under solen" i MGP 1966

Åse Kleveland synger 'Intet er nytt under solen' i MGP 1966.

Foto: UPI / NTB arkiv / Scanpix

Moren har vært med Åse fra sangkarrieren startet i 1962.

Jeg debuterte som visesanger det året jeg ble tenåring, hos Erik Bye. Mamma tok administrativt ansvar fra første dag, minnes Åse.

Denne sommeren har Åse Kleveland dypdykket i ting som moren har samlet gjennom et langt liv, der hun har sittet og bladd gjennom alt fra gamle kontrakter til flybilletter 50 år tilbake i tiden.

– Slik har mammas bortgang også blitt et møte med mitt eget liv, sier Åse Kleveland.

Hør hele programmet med Åse Kleveland, om blant annet hennes mange sangoppdrag i utlandet som ung, hvor moren alltid var den som dro i trådene.

Hør NRK P2 direkte lørdag 11. august kl. 15.03, med reprise søndag 12. august kl. 10.03.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.