Hopp til innhold

– Letterman er den mest slepne talkshowverten av alle

Onsdag kveld leder TV-legenden David Letterman «The Late Show» for siste gang. Suksessoppskriften gjennom 33 år har vært et kaldt hode og et enda kjøligere studio.

Bill Murray hos David Letterman
Foto: NANCY KAYE / Ap

– Jeg husker at det var veldig kaldt i studio, forteller Sondre Lerche.

Musikeren har gjestet David Lettermans program to ganger, og minnes neglebitt og stive fingre.

– Noen mener det er fordi Letterman selv ikke har lyst å svette på TV. Men for oss som spilte, var det som å spille utendørs. Fingrene ble stive, forteller Lerche.

Kald og kontrollert

Thomas og Harald er tilbake med Senkveld på TV2.

LUN STEMNING: Thomas Numme og Harald Rønneberg har ikke kopiert Lettermans termostat-triks.

Foto: Amundsen, Paul S. / NTB scanpix
Sondre Lerche, Spellemann 2014

INSPIRERT: Sondre Lerche lot seg inspirere av David Lettermans småprat da han måtte finne måter å fylle tomrommet mellom låtene på.

Foto: Erik Waage / NRK

– Jeg tror kulden handler om at han skal ha kontroll på situasjonen, og at gjesten skal være fremoverlent. Det er veldig sleipt, egentlig, sier Harald Rønneberg.

Sammen med makker Thomas Numme har han ledet TV 2s fredagsflaggskip Senkveld gjennom tolv sesonger.

Det gjør dem til norske talkshowveteraner. Men det er fortsatt lenge før de tangerer Lettermans 33 år bak skrivebordet.

Onsdag kveld New York-tid leder talkshowlegenden, den lengstsittende i amerikansk TV-historie, sitt siste program, og en æra er dermed over.

Radarparet Numme og Rønneberg fremhever programlederens avslepne og selvsikre stil som sentrale ingredienser i suksessoppskriften.

– Han er den mest slepne talkshowverten i verden. Han ser ut til å ikke bry seg om noen ting, men han har full kontroll, sier Numme.

– Mange vet kanskje ikke at han blir sett på som den mest nervøse av alle. Han er livredd hver gang han går i studio, men med en gang musikken setter i gang, ser han ut som han kunne styrt verden, sier Rønneberg.

Inspirert av Letterman

Sondre Lerche husker det fortsatt som stressende første gang han besøkte legendariske Ed Sullivan Theater på Broadway i New York.

– For oss var det en unntakssituasjon å spille på det showet, men for dem er det bare show nummer ti tusen. Du er kjempenervøs, og de er helt avslappede.

Besøket hos talkshowverten var stort for den unge bergensmusikeren, som hadde utviklet et personlig forhold til hans Late Show.

– Helt siden jeg begynte å turnere i USA, var det å se Letterman på hotellet etterpå et fast ritual. Jeg ble fascinert av formatet, og brukte det som inspirasjon når jeg selv begynte å ha konserter og skulle snakke mellom låtene, forteller Lerche.

Selv skulle han gjerne sett at det ble et tredje besøk før Late Show-legenden gir seg.

– Jeg hadde håpet å spille der en siste gang før han stakk, men det er jo problemet med å annonsere at du gir deg: Da kommer alle og vil være med en siste gang. Da er det kanskje fetere å ha Beyoncé én gang til enn å ha meg, ler Lerche.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.