– Å lese bøker forlenger livet

Du kan legge til to år, mener forskere fra Yale University.

Sommerbok

AMERIKANSK FORSKNING: Lesing forlenger livet.

Foto: Bjørnflaten, Thomas / SCANPIX

Forskere fra det presitsjetunge universitetet Yale mener at de har bevis for at boklesing forlenger livet.

– Selv folk som fortalte at de leste bøker i bare en halv time i uken, hadde en større sjanse for å overleve, enn de som ikke leste overhodet. Også etter at vi hadde tatt hensyn til inntekt, kjønn, utdannelse, kognitive evner og andre variabler, sier professor i epidemiologi hos Yale, Becca R. Levy, til New York Times.

Forskerne ved Yale University i USA har forsket på lesevanene til 3600 mennesker over 50 år. Undersøkelsen er blitt publisert i tidskriftet Socal Science & Medicine.

Delt inn i tre grupper

I undersøkelsen som handler om sunnhet, skulle deltagerne svare på spørsmål om lesevaner. Forskerne delte deltagerne opp i tre grupper - de som ikke leste bøker overhodet, de som leste i opp til tre og en halv time i uka, og de som leste mer enn det, skriver New York Times.

De lesende deltagerne levde i gjennomsnitt to år lengre enn de som overhode ikke leste. Det viste en undersøkelse 12 år senere. Undersøkelsen viste også at det var 17 prosent mindre sannsynlighet for at de som leste i opp til tre og en halv time i uken hadde dødd, enn de som ikke leste overhodet.

Bøker engasjerer hjernen

Undersøkelsen viste at bokleserne var kvinner med universitetsutdannelse i høyere inntektsgrupper. Men selv når forskerne tok høyde for faktorer som alder, rase, allmenntilstand, jobbsituasjon, og ekteskapsstatus, viste det seg at de lesende deltagerne i gjennomsnitt levde neste 2 år lengre enn de som ikke leste overhode.

Forskerne mener ifølge The Guardian at årsaken er at bøker engasjerer hjernen, gir flere kongivite fordeler og derfor forlenger levetiden.

Også lesere av tidsskrifter og magasiner levde lenger, men ikke i samme grad som bokleserne.

Kulturstrøm