Normal

Over 200 artister har laget sin versjon av Cohens «Hallelujah»

Avdøde Leonard Cohens låt "Hallelujah" har inspirert mange artister.

Da «Hallelujah» ble spilt inn til albumet «Various Positions» i 1984 ble den ikke en stor hit.

I dag er det derimot trygt å anta at den kommer til å bli spilt svært mange ganger verden over. Om du går på Youtube og søker på «Leonard Cohen Hallelujah cover» får du 595 000 treff.

Cohen brukte to år på å skrive «Hallelujah», og skrev 80 ulike vers før det ble fire. Ifølge BBC har låten de siste årene blitt tolket av over 200 artister.

– Like bra som Shakespeare og Mozart

I 2006 covret Kurt Nilsen, Espen Lind, Alejandro Fuentes og Askil Holm «Hallelujah» med stor suksess under navnet De Nye Gitarkameratene.

Den suksessen var ikke forbeholdt Norge.

Askil Holm

COHEN-FAN: Artisten Askil Holm.

Foto: Erik Dyrhaug / NRK

I 2008 kunne VG skrive at deres versjon sunget på «Skavlan» ble en viral hit og var i en periode blant de mest sette videoene på Youtube.

Askil Holm mener Cohen kan måle seg med de aller største i musikkhistorien.

– Låten har en tekstlig kvalitet som en Shakespeare - aktig sonnette. Den beskriver alle livets sider som tro, tvil, kjærlighet, sex og vennskap. Låten er melodisk, som om Mozart kunne komponert den. Enkel, men likevel orginal, sier han.

– Lever sitt eget liv

– Du trenger ikke å vite hvem han er for å ha et forhold til «Hallelujah», sier musikksjef i NRK P13 Kristin Winsents om låta hun mener har truffet den norske folkesjelen.

Kristin Winsents

MUSIKKSJEF: I NRK P13 er det Kristin Winsents som sjefer over musikken. Hun sier at Hallelujah har en x-faktor som gjør at den har blitt så stor.

Hun poengterer med det at låta befinner seg i samme båt som «Hurt» av Johnny Cash - for den er egentlig laget av Nine Inch Nails.

Etter Cashs suksess innrømmet Nine Inch Nails-frontfigur Trent Reznor at låta ikke lenger føltes som sin egen.

– «Hallelujah» lever sitt eget liv, enten det er i Jeff Buckley eller De Nye Gitarkameratene, sier hun.

Har en x-faktor

Går du på Spotify kan du se at det som kanskje er Cohens aller mest kjente låt - ved siden av «Suzanne» - er spilt 16 millioner ganger.

Det er riktignok barnemat sammenlignet med Buckley sin versjon som har strømmet ut av høytalere nesten 65 millioner ganger på strømmetjenesten.

– Jeg tror den har blitt så stor som den har blitt fordi refrenget er lett å lære seg. Den har en uimotståelig melodi som funker uansett om du legger et gråtende barn eller trenger åndelig trøst, sier Winsents.

Ifølge musikksjefen er dette en låt med x-faktoren, med en melodi og tekst som lar seg tolke så mange ganger.

– Det sier noe om kvaliteten.

Her er et lite utvalg av de mange versjonene av Cohens «Hallelujah».

Kulturstrøm