NRK Meny
Normal

Over 200 artister har laget sin versjon av Cohens «Hallelujah»

Avdøde Leonard Cohens låt "Hallelujah" har inspirert mange artister.

Da «Hallelujah» ble spilt inn til albumet «Various Positions» i 1984 ble den ikke en stor hit.

I dag er det derimot trygt å anta at den kommer til å bli spilt svært mange ganger verden over. Om du går på Youtube og søker på «Leonard Cohen Hallelujah cover» får du 595 000 treff.

Cohen brukte to år på å skrive «Hallelujah», og skrev 80 ulike vers før det ble fire. Ifølge BBC har låten de siste årene blitt tolket av over 200 artister.

– Like bra som Shakespeare og Mozart

I 2006 covret Kurt Nilsen, Espen Lind, Alejandro Fuentes og Askil Holm «Hallelujah» med stor suksess under navnet De Nye Gitarkameratene.

Den suksessen var ikke forbeholdt Norge.

Askil Holm

COHEN-FAN: Artisten Askil Holm.

Foto: Erik Dyrhaug / NRK

I 2008 kunne VG skrive at deres versjon sunget på «Skavlan» ble en viral hit og var i en periode blant de mest sette videoene på Youtube.

Askil Holm mener Cohen kan måle seg med de aller største i musikkhistorien.

– Låten har en tekstlig kvalitet som en Shakespeare - aktig sonnette. Den beskriver alle livets sider som tro, tvil, kjærlighet, sex og vennskap. Låten er melodisk, som om Mozart kunne komponert den. Enkel, men likevel orginal, sier han.

– Lever sitt eget liv

– Du trenger ikke å vite hvem han er for å ha et forhold til «Hallelujah», sier musikksjef i NRK P13 Kristin Winsents om låta hun mener har truffet den norske folkesjelen.

Kristin Winsents

MUSIKKSJEF: I NRK P13 er det Kristin Winsents som sjefer over musikken. Hun sier at Hallelujah har en x-faktor som gjør at den har blitt så stor.

Hun poengterer med det at låta befinner seg i samme båt som «Hurt» av Johnny Cash - for den er egentlig laget av Nine Inch Nails.

Etter Cashs suksess innrømmet Nine Inch Nails-frontfigur Trent Reznor at låta ikke lenger føltes som sin egen.

– «Hallelujah» lever sitt eget liv, enten det er i Jeff Buckley eller De Nye Gitarkameratene, sier hun.

Har en x-faktor

Går du på Spotify kan du se at det som kanskje er Cohens aller mest kjente låt - ved siden av «Suzanne» - er spilt 16 millioner ganger.

Det er riktignok barnemat sammenlignet med Buckley sin versjon som har strømmet ut av høytalere nesten 65 millioner ganger på strømmetjenesten.

– Jeg tror den har blitt så stor som den har blitt fordi refrenget er lett å lære seg. Den har en uimotståelig melodi som funker uansett om du legger et gråtende barn eller trenger åndelig trøst, sier Winsents.

Ifølge musikksjefen er dette en låt med x-faktoren, med en melodi og tekst som lar seg tolke så mange ganger.

– Det sier noe om kvaliteten.

Her er et lite utvalg av de mange versjonene av Cohens «Hallelujah».

Kulturstrøm

 • «Kattekrigerne» blir tegneserie

  Bokserien «Kattekrigerne» blir , sier forlaget Juritzen som har gitt ut fantasybøkene siden 2013, melder NTB. Skrivekollektivet Erin Hunter lager serien. Det består av forfattere fra blant annet England, Skottland og USA. I Norge har bøkene solgt 200.00 eksemplarer, og er med det en av de største boksuksessene for barn. Bøkene er utgitt i over 30 land.

  Kattekrigerne
  Foto: Juritzen jr. / NTB Tema
 • Kjent rapper skutt og drept i Miami

  Rapperen XXXTentacion er skutt og drept i Miami i USA. 20-åringen skal ha vært på vei ut av en motorsykkelbutikk da han ble skutt av en ukjent gjerningsmann mandag. Sheriffen i Broward County opplyser til nettstedet TMZ at han er erklært død.

  Laster Twitter-innhold