NRK Meny
Normal

– Larsen har åpenbart ikke lest avhandlingen

Musikkdoktor Jon Mikkel Broch Ålvik mener Marit Larsens kritikk av doktoravhandlingen om henne bekrefter hele konklusjonen.

Jon MIkkel broch Ålvik og Marit Larsen

VIDEO: – Det er så teatralsk, iscenesatt og satt i barnets verden at hvis hun her er seg selv, så er hun egentlig et barn, sier musikkviter Jon Mikkel Broch Ålvik om artist Marit Larsen.

Musikkviter Jon Mikkel Broch Ålvik har i tre år forsket på musikken til Marit Larsen og Marion Ravn og hvordan de har formet sine personligheter i offentligheten.

I går disputerte han med påfølgende feiring av doktorgraden mens debatten om avhandlingen raste i sosiale medier.

Ålvik hevder i disputasen at Marit Larsen er en artist med et konstruert «ekte» image, mens M2M-kollega Marion Ravn derimot søker å være «overdreven».

Marit Larsen slår i dag tilbake under tittelen «En kynisk kakebakers bekjennelser» på sin egen Facebook-side.

– Jeg har alltid ment det jeg har sagt i intervjuer når de har funnet sted, og de deler av meg som har blitt fremstilt i media er nettopp dét; deler av meg, skriver musikeren.

– Bekrefter teorien

Jon Mikkel Broch Ålvik

FERSK DOKTOR: Musikkviter Jon Mikkel Broch Ålvik disputerte onsdag for doktorgraden der han har nærstudert Marit Larsen og Marion Ravn.

Foto: Terje Heiestad / UiO

NRK har snakket med Jon Mikkel Broch Ålvik, som sier Marit Larsen åpenbart ikke har lest avhandlingen hans.

Han mener at hun langt på vei bekrefter teorien hans ved ikke å skjønne at det er artisten Marit Larsen han skriver om, ikke privatpersonen.

– Hun gir med kritikken sin inntrykk av at jeg tar for meg henne som person, noe jeg ikke gjør. Jeg sier ingenting om noen av dem som personer, sier Ålvik.

Han påpeker at Larsen har vært artist fra så tidlig i livet at hun kanskje ikke ser dette skillet selv.

– Jobben kan være alt for henne. Når jeg kommer med en kritisk lesning av henne som artist, klarer hun kanskje ikke å skille rollene sine, sier han.

– Hvorfor har du ikke snakket med Larsen?

– Dette handler om artistene som fenomener. Og jeg skriver som mottaker av det de presenterer som artist. Dette skriver jeg i oppgaven. Hvordan de er som privatpersoner er irrelevant, sier han.

Marit Larsens fiktive artistpersona kan ikke under noen omstendigheter kunne oppfattes som ærlig eller sann.

Jon Mikkel Broch Ålvik i «Scratching the surface»

Vil ikke kommentere utover Facebook

Larsen ønsker ikke å gi ytterligere kommentarer om saken utover innholdet i Facebook-innlegget.

Ålvik mener det er interessant at Larsen klarer å se på avhandlingen som kritikk av henne som person – siden han snakker om artisten Marit Larsen og vet ingenting om privatpersonen.

– Jeg snakker om artisten Marit Larsen, og hun bygger et image. Det gjør alle artister, og hun er ikke noe unntak, sier han.

– Disputasen er en diskursanalyse, og da stiller jeg spørsmål som artisten selv ikke kan svare på. Jeg argumenterer ut ifra en lesning av dem som artister, fortsetter Ålvik.

– Vil kontrollere sannheten

Forskerens inntrykk er at Larsen ønsker å forvalte den offentlige samtalen om seg selv. Han lurer på om hun tror at hun har monopol på sannheten om sin personlighet som artist.

Han kommenterer dette ved å sitere David Bowie.

– «Det finnes ingen autoritativ stemme, bare et mangfold av lesninger». Dette er en handlingsregel for meg, sier han.

At hun tar til motmæle før hun i det hele tatt har lest avhandlingen bekrefter bare kontrollbehovet hennes av den offentlige samtalen, mener forskeren.

– I stedet for at Larsen viser oss hvem hun er, forteller hun oss det. Larsen påstår hele tiden at hun er seg selv, men viser aldri noe fra privatlivet sitt, påpeker Ålvik.

Marion Ravn

– Marion Ravn er en artist som viser at hun liker seg i rampelyset, sier Ålvik.

Foto: Remi Presttun / Presttun Foto

– Hva med Marion Ravn?

Musikkviteren sier at ingen medier har spurt han om Marion Ravn i forbindelse med avhandlingen hans.

– Hun er en artist som viser at hun liker seg i rampelyset, i motsetning til Larsen som virker ubekvem. Men dette er kanskje også en del av imaget? spør forskeren retorisk.

Han mener det kan virke som om folk vet mer om Ravn og tror hun oppleves som tryggere på seg selv.

Ålvik sier folk kanskje ikke synes han «bøller» med henne, som han tror mange mener at han gjør med Marit Larsen.

Er glad hun har utviklet seg

Larsen jobber nå med et nytt album og skriver i Facebook-innlegget at hun har travle dager.

– Jeg vil gjerne påpeke at jeg ikke har blitt intervjuet av doktorgradskandidaten i forbindelse med avhandlingen. Jeg har heller ikke lest den, ettersom jeg er i ferd med å lansere et nytt album, og har veldig mye annet å fylle dagen med.

Hun skriver videre at hun selvsagt har utviklet seg i løpet av 18 år som artist.

– Jeg er utrolig glad for at jeg har hatt et så langt liv som artist allerede. Samtidig er det klart at jeg i løpet av den tiden har gått fra å være fjortis til å være over tretti. Det sier seg selv at jeg underveis har utviklet meg både personlig, som musiker og som mediepersonlighet.

– Fra beskjeden, stiv og rar via bombastisk og åpenhjertig frem til der jeg er i dag har lyttere falt fra og andre hektet seg på i hver sving; lyttere jeg setter enormt stor pris på, skriver artisten.

Marit Larsens Facebookstatus i forbindelse med en doktorgrad om hennes image.

SVARER PÅ FACEBOOK: Her er Marit Larsens Facebook-svar i sin helhet. Artisten ønsker ikke å kommentere saken utover dette, får NRK opplyst via Larsens plateselskap.

Foto: Skjermdump