Hopp til innhold

– Krig preger humoren i 2016

Når verdens største humorfestival åpner i Edinburgh denne uken, står Åsleik Engmark og Jon Rørmark på scenen med et show om flyktningkrisen.

Åsleik Engmark og Jon Rørmark

PÅ SCENEN I EDINBURGH: – Det fine er at vi er ingen i utlandet. Om noen vil se stykket er det positivt, blir det katastrofe legger ingen merke til det. Må vi dra hjem med halen mellom beina, så kan vi uansett være stolte av at vi turde, sier Åsleik Engmark. Her på scenen sammen med Jon Rørmark.

Foto: Antero Hein

Åsleik Engmark og Jon Rørmark

ALVORLIG TEMA: – Man trenger humor til å se samfunnet på en litt annen måte, sier Åsleik Engmark. Her sammen med Jon Rørmark.

Foto: Antero Hein

Festivalen Fringe i Edinburgh er verdens største kunstfestival og har fokus på humor. I løpet av tre uker i august skal 3.611 forestillinger spilles ut på festivalens 300 scener.

– Trenden er at humor har mye alvor, det spilles mye på krig, rasisme og flyktninger. Mange mennesker er opptatt av disse temaene, og da preger de også humoren, sier Engmark.

Vil kommentere krisen

Forestillingen «Aladdin and his Magical Europe Refugee Tour 2016» handler om at Aladdin reiser til Europa med kone og ånd, fordi det begynner å regne bomber over palasset deres.

– Jeg ønsket å si noe om flyktningkrisen, det er vanskelig uten å bli demonisert eller mistenkeliggjort. Ved å putte eventyr og magi inn i det tenkte vi at vi hadde et utgangspunkt for å fortelle noe fint, sier Engmark.

Stykket formidler ulike oppfatninger og perspektiv på flyktningkrisen.

– Vi fører ikke noens agenda. Noen blir sinte, andre redde. Man kan diskutere hva som er rett og galt, men vi må akseptere at det finnes mange ulike følelser om temaet.

Ifølge Engmark er forestillingen preget av at den er skrevet av to hvite, middelaldrende menn fra et av verdens rikeste land. Han håper at også folk fra andre land kan le og kjenne seg igjen i handlingen.

– Men vi tuller ikke med at folk drukner, og vi tuller ikke med at folk blir dårlig behandlet. Men å se det tragikomiske i en alvorlig situasjon er noe annet.

– Humor fungerer som ventil

Profilbilde Kai Hanno Schwind

NATURLIG Å BRUKE HUMOR: – Det som skjer i samfunnet rundt oss påvirker humortrendene, også flyktningkrisen i Europa, sier førsteamanuensis Kan Hanno Schwind.

Foto: L. Rohrbeck

Kai Hanno Schwind er førsteamanuensis ved Westerdals Oslo ACT og forsker på humor. Han sier humor brukes som en ventil for å finne en måte å bearbeide alvorlige samfunnstemaer, som for eksempel flyktningkrisen i Europa.

– Ved å bruke humor så får man en anledning til å prate om ting vi frykter, slik at det blir mindre skummelt å snakke om kontroversielle temaer, sier Schwind.

Han mener dagens debattklima er preget av politisk korrekthet. Dermed blir satire og humor stadig viktigere.

– Humor er en viktig del av ytringsfriheten, derfor må vi tåle at man tuller med alt. Men det krever også at komikere er godt forberedt på å møte kritikk, sier Schwind.

– Forferdelig engelsk

På scenen i Edinburgh fremføres stykket på engelsk, noe Engmark sier koster blod.

– Det er helt forferdelig. Hodet går halvparten så fort, man mangler ord og må jobbe for tunga skal krølle seg riktig. Hjemme kan jeg bare skrive en tekst og gå på scenen, men her må jeg jobbe i månedsvis.

Stykket skal spilles 26 ganger i Edinburgh, før duoen returnerer til Norge, hvor teksten skal skrives om til norsk og spilles på Det andre teateret i Oslo fra 14. oktober.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.