Hopp til innhold

– Kravene i bransjen er helt syke til hvor tynne man skal være

Bildet av den 16 år gamle modellen skaper oppstyr i Danmark. Norske moteprofiler mener at bildet aldri burde vært satt på trykk.

Bilde av modellen Lululeika

SYLTYNN: Dette bildet i motebladet Cover har skapt bruduljer i Danmark. – Selvfølgelig skal vi ikke hylle et skjønnhetsideal hvor modellen ser syk ut, beklager redaktøren.

Foto: Rikke Tindal

Det danske motebladet Cover, har skapt oppstyr i vårt naboland med å trykke et bilde av den syltynne modellen i en av sine moteserier.

– Jeg har selv to døtre, og vet hvor mye fokus det er blant unge jenter rundt hva man spiser, sier en av mange som reagerer til tv2.dk.

Redaktøren har beklaget billedbruken, og modellbyrået mener at bildet ikke burde vært trykket.

– På tide at de skjønner galskapen

Eivor Øvrebø

KRITISK: Eivor Øvrebø i Team Modeller.

Foto: Elisabeth Tollisen / Team Modeller

Mangeårig sjef for det norske modellbyrået Team Modeller, Eivor Øvrebø, mener at bladet ikke burde trykket bildet.

Hun sier at det er på tide at designere, motejournalister og fotografene ser seg selv i øynene og skjønner galskapen.

– Jeg tar dette opp med hvert eneste byrå når de er på jakt etter norske jenter, men ingen tør gjøre noe. Unnskyldningen er at det alltid er noen som ikke bryr seg. Dessverre er kravene helt syke på hvor tynn en modell skal være. Ingen kommer inn på markedet ute i den store verden hvis de måler over 90 cm over det bredeste punktet på hoften/baken, sier hun.

Inger Løno

KRITISK: Inger Løno i Prestige Modellbyrå.

Inger Løno i Prestige Modellbyrå mener at modellen ikke ser frisk ut.

– Bildet burde ikke vært brukt, og jeg skjønner at det provoserer mange. Dette viser ikke et bra forbilde, og motebladet burde ha sett dette på forhånd, sier Løno, som har drevet sitt byrå i 30 år.

Alt overskygges

Sjefredaktør Signy Fardal i magasinet Elle sier at hun ikke ville ha latt disse bildene komme på trykk i hennes blad.

– Jeg reagerte da jeg så bildet. Vi ønsker at modellene skal se sunne ut, og har avvist flere moteserier og modeller fordi vi har syntes at de har vært for tynne, sier hun.

Signy Fardal

KRITISK: Redaktør Signy Fardal i bladet Elle.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

Hun sier at man skal være forsiktig med å si at modellen ser syk ut, med tanke på at mange er naturlig veldig tynne uten å være syke.

– Har etterspørselen etter tynne modeller økt i bransjen?

– Jeg vil si at den er stabil. Den siste tiden har det vært noe mer etterspørsel etter modeller som er godt trente, mens det fortsatt er noen som vil ha de ekstremt magre, sier Fardal.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.