NRK Meny
Normal

– Kommer til å bruke mer tid på nettet

Smartklokker kan bli årets elektrodings, tror NRKs teknologiekspert. To av landets største elektronikkjeder melder allerede om sterk økning i salget av smartklokker.

Smartklokker overtar for smarttelefoner

Erik Solheim, redaktør for NRK Beta, mener smartklokkene kan gjøre oss enda mer opptatt av nettet.

Så langt i år har Elkjøp solgt dobbelt så mange smartklokker i forhold til samme periode i fjor, og Expert melder også om en betydelig økning i salget det siste året.

Eirik Solheim

TROR PÅ ØKNING: Eirik Solheim tror smartklokkene blir mer vanlig, men tror ikke de blir allemannseie i løpet av året.

Foto: Svein Aronsen / NRK

Felles for de fleste smartklokkene er at de tillater brukeren å sjekke meldinger, anrop, e-post og varslinger fra sosiale medier uten å måtte ta mobilen opp av lomma.

Erik Solheim, redaktør for NRK Beta, mener smartklokkene kan gjøre oss enda mer opptatt av å være koblet på nettet.

– I første omgang tror jeg det blir enda verre, fordi vi får nok en dings som forteller oss hva som skjer der ute.

– Kan gjøre at vi bruker mindre tid på mobilen

Ifølge Aftenposten, sjekker gjennomsnittsnordmannen mobilen 150 ganger i døgnet.

Willy-Tore Mørch, psykolog og professor ved Universitetet i Tromsø, har tidligere advart mot den økende mobilbruken i Norge. Hvis smartklokkene blir mer vanlig, kan det gjøre at vi bruker mindre tid på mobilen.

Willy-Tore Mørch

UENIG MED SOLHEIM: Willy-Tore Mørch tror smartklokkene kan gjøre at vi bruker mindre tid på mobilen.

Foto: Arild Moe

– Den lille erfaringen vi har, er at de med smartklokke bruker mindre tid på å lese e-post, meldinger og på å ta telefoner fordi det er så lett å bare kikke på klokka. Nettbrett og mobil tar lengre tid, så det kan godt hende smartklokka gjør oss mindre avhengig av sosiale medier og lignende.

Håper foreldrene logger av

Mørch, som er barnepsykolog, mener spesielt foreldre må bli flinkere til å logge av.

– Vi vet at når foreldre blir hekta på mobilen så går det utover barna. Hvis smartklokker bidrar til at foreldre bruker mindre tid på nettet, så er det positivt.

I april havner teknologigiganten Apples første smartklokke i butikkhyllene i USA. Det er fortsatt uvisst når Apple Watch kommer til Norge, men Solheim tror slippet kan øke salget ytterligere.

– Vi er glad i teknologi og har god råd, så jeg tror flere kommer til å prøve smartklokker. Men jeg tror ikke alle finner ut at de vil ha smartklokker i løpet av året, sånt tar ofte litt tid.

Kulturstrøm

  • – Kulturpolitikken må styrke folk

    – Politikken bør fremme den demokratiske samtalen ved å styrke evne og vilje hos befolkningen til å finne og fortolke informasjon og forstå ytringer, slår en studie av kulturens rolle i Norge fast. Studien er gjort for Kulturdepartementet, og skal gi innspill til mulige endringer i kulturpolitikken.Det vises til flere trender som man venter kommer til å påvirke hvordan kulturen påvirker samfunnet i årene som kommer. Les hele rapporten her.

  • – Kulturutbytte, men ikke i penger

    Norges utbytte av programmet som har kostet Norge nærmere 167 millioner kroner de siste tre årene er vanskelig å måle i kroner og øre, men programmet er likevel verdifullt, skriver Kulturdepartementet. De har fått evaluert Norges deltakelse i EU-programmet «Kreativt Europa». Programmet gir norske aktører innen TV, film, kunst og kultur muligheter til å samarbeide internasjonalt og til å nå ut til et større europeisk publikum. Les hele rapporten her.