Hopp til innhold

Sju av ti har aldri diskutert politikk og samfunn i mediene

Svært få nordmenn deltar i debatter om politikk- eller samfunnsspørsmål i mediene, viser Medietilsynets nye undersøkelse om kritisk medieforståelse. Medieprofessor mener det er et demokratisk problem.

Illustrasjonsfoto

Det er et fåtall av nordmenn som deltar i debatten i media om samfunnsspørsmål og politikk, viser Medietilsynets undersøkelse.

Foto: Espen Hatlestad

– Så mange som sju av ti aldri har debattert politikk- og samfunnsspørsmål i noen form for medier, sier direktør i Medietilsynet, Mari Velsand.

Medietilsynets undersøkelse viser at de aller færreste av oss har deltatt i diskusjoner om politikk og samfunn i mediene, hverken i aviser eller i sosiale medier.

– Det ser ut til at den digitale utviklingen med flere muligheter til å uttale seg offentlig, ikke har ført til at flere har deltatt i debatten, sier Velsand.

– Tror folk er redd for å ikke bruke et intelligent nok språk

– Sju av ti? Det er jo litt trist, men gjelder det bare unge?

– Nei, det er tall for alle nordmenn.

– Ja, det er bare trist, sier student Eivind Tørstad (21).

– Jeg tror det er fordi det brukes et altfor komplisert språk. Jeg tror folk er redd for å ikke bruke et intelligent nok språk for å delta, sier student Helle Storvig (24).

Eivind Trøstad og Helle Storvig

Studentene Eivind Trøstad og Helle Storvig synes det er trist at så få deltar i debatten om politikk og samfunn.

Foto: Petter Pettersen / NRK

Direktør i Medietilsynet, Mari Velsand, sier grunnen til at folk ikke deltar er at de ikke ønsker å dele sine meninger i mediene, men at mange er interessert i temaene.

Mari Velsand

Mari Velsand, direktør i Medietilsynet, mener det er viktig for demokratiet å få med flere i debatten.

– 60 prosent sier de er interessert i politikk og samfunn, men det en del som frykter negative kommentarer hvis de deltar.

Velsand mener det må være et mål at flest mulig engasjerer seg i diskusjonen om viktige samfunnsspørsmål.

– Undersøkelsen viser at det er mange stemmer vi ikke hører. En diskusjon om hvordan vi får enda flere til å delta i debatten, tror jeg er viktig for en bredere demokratisk deltagelse.

– Klart at det er et demokratisk problem

Professor emeritus ved institutt for medier og kommunikasjon på Universitetet i Oslo, Helge Rønning, er ikke overrasket over tallene i undersøkelsen.

Helge Rønning

Medieprofessor Helge Rønning, mener kløften mellom de med høy og de med lavere utdanning er et demokratisk problem.

Foto: Petter Pettersen / NRK

– Den viser at det er ganske mange. På den andre siden ønsker man alltid at det er flere som skal være med i den løpende diskusjonen om viktige samfunnsspørsmål.

Blant dem som ikke deltar i slike debatter er det flest unge under 30 år og de med lav utdanning. Det er et samfunnsproblem, mener Rønning.

– Et slikt skille, eller en kløft, mellom dem som har høyere utdanning og dem som har lavere utdanning i et samfunn, er klart et demokratisk problem og en utfordring.

Flest bruker Facebook for å diskutere

Av dem som faktisk deltar i debatten, er det flest som deltar på Facebook, viser undersøkelsen. Medieprofessor Rønning mener sosiale medier kan være positivt for meningsutvekslingen.

– På sitt beste har de nye kommunikasjonsplattformene en åpnende effekt, og de bidrar til en større informasjonsbredde. Samtidig kan det også bidra til at man bare snakker med dem man er enige med på forhånd, at det blir en ekkoeffekt.

Velsand mener at man må være oppmerksom når man deltar i debatten på sosiale medier, fordi det der kan deles falske nyheter. Men at sosiale medier brukes til diskusjon er bra.

– Flere muligheter til å delta i debatten er positivt. Det er en utfordring som de tradisjonelle, redaktørstyrte mediene bør ta - hvordan de også kan få flere med på debatten i sine kanaler.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.