Sju av ti har aldri diskutert politikk og samfunn i mediene

Svært få nordmenn deltar i debatter om politikk- eller samfunnsspørsmål i mediene, viser Medietilsynets nye undersøkelse om kritisk medieforståelse. Medieprofessor mener det er et demokratisk problem.

Illustrasjonsfoto

Det er et fåtall av nordmenn som deltar i debatten i media om samfunnsspørsmål og politikk, viser Medietilsynets undersøkelse.

Foto: Espen Hatlestad

– Så mange som sju av ti aldri har debattert politikk- og samfunnsspørsmål i noen form for medier, sier direktør i Medietilsynet, Mari Velsand.

Medietilsynets undersøkelse viser at de aller færreste av oss har deltatt i diskusjoner om politikk og samfunn i mediene, hverken i aviser eller i sosiale medier.

– Det ser ut til at den digitale utviklingen med flere muligheter til å uttale seg offentlig, ikke har ført til at flere har deltatt i debatten, sier Velsand.

– Tror folk er redd for å ikke bruke et intelligent nok språk

– Sju av ti? Det er jo litt trist, men gjelder det bare unge?

– Nei, det er tall for alle nordmenn.

– Ja, det er bare trist, sier student Eivind Tørstad (21).

– Jeg tror det er fordi det brukes et altfor komplisert språk. Jeg tror folk er redd for å ikke bruke et intelligent nok språk for å delta, sier student Helle Storvig (24).

Eivind Trøstad og Helle Storvig

Studentene Eivind Trøstad og Helle Storvig synes det er trist at så få deltar i debatten om politikk og samfunn.

Foto: Petter Pettersen / NRK

Direktør i Medietilsynet, Mari Velsand, sier grunnen til at folk ikke deltar er at de ikke ønsker å dele sine meninger i mediene, men at mange er interessert i temaene.

Mari Velsand

Mari Velsand, direktør i Medietilsynet, mener det er viktig for demokratiet å få med flere i debatten.

– 60 prosent sier de er interessert i politikk og samfunn, men det en del som frykter negative kommentarer hvis de deltar.

Velsand mener det må være et mål at flest mulig engasjerer seg i diskusjonen om viktige samfunnsspørsmål.

– Undersøkelsen viser at det er mange stemmer vi ikke hører. En diskusjon om hvordan vi får enda flere til å delta i debatten, tror jeg er viktig for en bredere demokratisk deltagelse.

– Klart at det er et demokratisk problem

Professor emeritus ved institutt for medier og kommunikasjon på Universitetet i Oslo, Helge Rønning, er ikke overrasket over tallene i undersøkelsen.

Helge Rønning

Medieprofessor Helge Rønning, mener kløften mellom de med høy og de med lavere utdanning er et demokratisk problem.

Foto: Petter Pettersen / NRK

– Den viser at det er ganske mange. På den andre siden ønsker man alltid at det er flere som skal være med i den løpende diskusjonen om viktige samfunnsspørsmål.

Blant dem som ikke deltar i slike debatter er det flest unge under 30 år og de med lav utdanning. Det er et samfunnsproblem, mener Rønning.

– Et slikt skille, eller en kløft, mellom dem som har høyere utdanning og dem som har lavere utdanning i et samfunn, er klart et demokratisk problem og en utfordring.

Flest bruker Facebook for å diskutere

Av dem som faktisk deltar i debatten, er det flest som deltar på Facebook, viser undersøkelsen. Medieprofessor Rønning mener sosiale medier kan være positivt for meningsutvekslingen.

– På sitt beste har de nye kommunikasjonsplattformene en åpnende effekt, og de bidrar til en større informasjonsbredde. Samtidig kan det også bidra til at man bare snakker med dem man er enige med på forhånd, at det blir en ekkoeffekt.

Velsand mener at man må være oppmerksom når man deltar i debatten på sosiale medier, fordi det der kan deles falske nyheter. Men at sosiale medier brukes til diskusjon er bra.

– Flere muligheter til å delta i debatten er positivt. Det er en utfordring som de tradisjonelle, redaktørstyrte mediene bør ta - hvordan de også kan få flere med på debatten i sine kanaler.

Kulturstrøm

 • «Mosaic» til flere plattformer

  Norske Krillbite Studios spill «Mosaic» kommer til Xbox One og Nintendo Switch den 23. Januar. «Mosaic» handler om en person som lever et grått og rutinepreget liv i en kald by, inntil noe overraskende skjer. Spillet vant nylig to priser under Spillprisen i kategoriene Årets spill – liten skjerm og Beste visuelle uttrykk.

  Mosaic, Krillbite Studio
  Foto: Krillbite Studio
 • Komikeren Terry Jones er død

  Den britiske komikeren Terry Jones er død, 77 år gammel. Det opplyser agenten hans til nyhetsbyrået AFP. Jones var i mange år medlem av humorgruppa Monty Python, der han spesielt ble kjent for sine roller som gammel kvinne.

  Monty python live-2014
  Foto: Eagle Vision/Eagle Rock Ent. / Eagle Vision/Eagle Rock Ent.
 • 1,33 mrd for norsk spilleselskap

  Det kinesiske teknologiselskapet Tencent ønsker å kjøpe norske Funcom, og skal ha lagt inn et bud som verdsetter det norske selskapet til 1,33 milliarder kroner, melder Funcom i en pressemelding. Styret anbefaler å akseptere budet. Tencent er allerede den største aksjonæren i selskapet etter et oppkjøp i fjor.