Hopp til innhold

– Kjærligheten beseirer alt

Hva gjør Harry Potter-universet så populært?

Hvorfor elsker vi Harry Potter?

Hvorfor elsker vi Harry Potter? Vi har spurt litteraturforskerne.

Foto: Scanpix/Filmweb/NRK

Forfatter og litteraturforsker Janne Drangsholt.

Forfatter og litteraturforsker Janne Drangsholt.

Foto: Asbjørn Jensen

– J.K. Rowling er først og fremst en utrolig flink historieforteller, sier forfatter og litteraturforsker Janne Drangsholt ved Universitetet i Stavanger til NRK.no.

– Jeg har både lest bøkene og hørt dem på lydbok, og det slår meg at hun er veldig flink til å bruke såkalte cliffhangere – spenningsmomenter som gjør at du aldri blir lei handlingen. Så fort du får en løsning, introduserer hun et nytt mystisk element som vi ikke får svar på med en gang, forklarer hun.

Vår tids individualisme

Handlingen i Harry Potter-bøkene er basert på den kjente grunnhistorien om helten som går ut for å finne den hellige gral, den utvalgte som må ut å redde verden.

Einar Bjorvand

Førsteamanuensis Einar Bjorvand ved Institutt for litteratur, områdestudier og europeiske språk, Universitetet i Oslo.

Foto: Kaland, Ole / Ole Kaland, NRK

Førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo og Harry Potter-entusiast, Einar Bjorvand, mener dette kan forklare noe av appellen: Harry Potter appellerer til vår tids individualisme.

– Mange føler de lever i en kompleks verden med mange former for ondskap som de i stor grad står uten hjelpemidler for å bekjempe, forteller Einar Bjorvand til NRK.no.

– Da er det forfriskende å lese om helten Harry Potter som drar ut for å bekjempe ondskap som har materialisert seg i en eller flere personer. Indre ondskap blir et fysisk objekt man kan rette kampen mot, sier han.

15. juli er det norsk premiere på «Harry Potter og Dødstalismanene, del 2». Potter-entusiasten skal selvfølgelig se filmen, og synes de foregående i serien har vært gode.

– Det er svært bra filmer som er tro mot tonen og atmosfæren i bøkene. Men film er film og bok er bok, man blir alltid skuffet hvis man forventer å få boken i filmversjon. Med så tykke bøker, må man kutte litt i filmversjonen, sier han.

Vennskap og lojalitet

Elijah Wood som Frodo

Elijah Wood som Frodo i Ringenes Herre. Frodo og Harry Potter har noen likhetstrekk, ifølge Einar Bjorvand.

Foto: Filmweb

Bjorvand mener Potter-universet har mye å tilføre både unge og eldre lesere.

– Harry Potter representerer en voldsom lojalitet. Det jeg synes er en av de sterkeste sidene ved bøkene, er det moralske aspektet, mener han.

– J.K. Rowling er en veldig moralsk forfatter, som er opptatt av vennskap og lojalitet. Harry Potter viser at har du forpliktet deg til å fullføre en oppgave, så må du være trofast, sier han.

Dette prinsippet kjenner en igjen fra andre bokserier i fantasy-sjangeren, blant annet «Ringenes Herre». Helten Frodo innser at han styrer rett mot sin egen undergang, men han kan ikke vike.

– Og så må vi ikke glemme at J.K. Rowling er en veldig oppfinnsom forfatter. Hun er original på sitt vis og bruker mye komedie og humor som får oss til å le, understreker Bjorvand.

Professor Humlesnurr.

Professor Humlesnurr spilles av Michael Gambon. Hans viktigste budskap er at kjærligheten er sterkere enn frykten og ondskapen.

Foto: Foto/Copyright: Warner Bros./Sandrew Metronome / Courtesy of Warner Bros. Enterta

Kjærlighet sterkere enn frykt

– Et annet sentralt poeng i Harry Potter er at kjærligheten overvinner alt, fremholder førsteamanuensis Bjorvand.

– Rektor Humlesnurr på Galtvorts store budskap er at kjærligheten er sterkere enn ondskapen. Den er basert på lojalitet, mens ondskapen er bygget på frykt, redsel og maktbruk, sier han.

Barn og voksne møtes

Noe av det mest fascinerende med Harry Potter og vennene hans, er i hvor stor grad de har fenget både barn og voksne.

J.K. Rowling på lanseringen av nettstedet Pottermore.

K. Rowling på lanseringen av nettstedet Pottermore.

Foto: CARL COURT / Afp

Janne Drangsholt ved Universitetet i Stavanger mener voksne og barn får stadig flere kulturelle møteplasser.

– Barn blir tidligere voksne, mens voksne vil være ungdom lengre. Det er en trend i samtiden som gjør at vi får flere møtepunkter, du ser det også på tegnefilmene som er laget for barn, men som har humor som også treffer voksne, forteller hun.

– Dessuten handler Harry Potter om å bli voksen, og alle utfordringer som følger med det, noe vi alle kan kjenne oss igjen i, mener hun.

J.K., C.S. og J.R.R.

Forfatter C.S. Lewis skrev blant annet Narnia-serien.

Forfatter C.S. Lewis skrev blant annet Narnia-serien.

Foto: Arthur Strong, 1947/Wikimedia Commons
J.R.R. Tolkien

J.R.R. Tolkien (1916) forfatter av blant annet Ringenes Herre-bøkene.

Foto: Wikimedia Commons

Drangsholt mener forfatter J.K. Rowling har gjort mye riktig, helt ned til detaljnivå.

– Ved at hun brukte initialene J.K. kom hun i samme selskap som C.S. Lewis og J.R.R. Tolkien, og ble ikke satt i bås som en kvinnelig forfatter. Det, og det faktum at hun skrev om en guttehelt gjorde at nedslagsfeltet ble veldig mye større enn det er for for eksempel Stephenie Meyers «Twilight»-serie.

– Hvorfor er det så vanskelig å kopiere suksessen?

– Strukturen er ganske lik i «Twilight», der vi følger Bella og hennes reise for å finne seg selv. Stephenie Meyer er også flink til å holde spenningen oppe, og skriver om kampen mellom gode og onde, forteller Drangsholt, og legger til at vi finner tilsvarende struktur i alt fra Dantes «Den guddommelige komedie» til «Star Wars».

– Skal du se filmen?

– Ja! Og jeg gleder meg veldig, sier Janne Drangsholt.

LES OGSÅ: Se bildene fra Harry Potter-premieren i London

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.