– Jihad er en «fast track» til paradiset

På jakt etter en mening med livet ble Morten Storm jihadist for al-Qaida. Skuffelsen over ikke å få delta i hellig krig gjorde at han i stedet endte som dobbeltagent.

Sesongpremiere på Trygdekontoret, hvor sendingen er viet til terror. Morten Storm forteller sin utrolige historie om hvordan han gikk fra Bandios-medlem til al-Qaida-kriger til dobbeltagent for vestlig etteretning.

VILLE KJEMPE HELLIG KRIG: Morten Storm ble venn med al-Qaida-lederen Anwar al-Awlaki i Jemen, og ønsket å reise til Somalia for å delta i såkalt hellig krig.

– Jeg hadde ingen god barndom. Så jeg søkte etter noe som ga meg mening, sier Morten Storm.

I kveldens sesongpremiere på Trygdekontoret forteller Storm hvordan han gikk fra å være Bandidos-medlem til hellig kriger for al-Qaida, for så å hjelpe vestlig etteretning med å fange og drepe terrorister.

Fryktet døden

Det var tanken på døden som gjorde at Storm begynte å lese om islam. Han fryktet å bli drept i krigen mellom Bandidos og Hells Angels. Da han var 21 år gammel konverterte han til islam.

– Jeg har aldri vært så glad og tilfreds som da jeg konverterte. Den nye familien jeg kom inn i var så fantastisk.

Anwar al-Awlaki

VENN: I Jemen ble Storm kjent med Al Qaida-lederen Anwar al-Awlaki, som han senere bisto vesentlig etterretning med å finne og drepe.

Foto: HO / Afp

Sammen med en annen konvertitt flyttet han til Storbritannia. Her fikk han tilbud om å reise til Jemen for å studere koranen. Her ble Storm kjent med al-Qaida-lederen Anwar al-Awlaki, som lærte ham om jihad.

– Jeg fant ut at jihad er en stor del av islam, at det er en «fast track» til paradiset.

I Jemen fikk han innprentet det Storm selv kaller «den islamske softwaren» – å sette alle følelser til side.

I 2006 fikk han tilbud om å reise til Somalia for å delta i hellig krig, men luftbroen fremmedkrigerne brukte for å reise inn i Somalia ble stengt. Storm måtte derfor bli i Danmark.

Jeg har aldri vært så glad og tilfreds som da jeg konverterte.

Morten Storm

Utleverte venner

– Jeg ble så skuffet, jeg trodde Gud hadde sviktet meg. I fullt sinne begynte jeg å google motsetninger i Koranen. Plutselig gikk det opp for meg hvor farlig min ideologi og mitt tankesett var, forteller Storm.

Han ga avkall på religionen, og meldte seg for den danske etterretningstjenesten.

I fem år fortsatte han å leve undercover som praktiserende muslim, mens han hjalp PET, MI5 og CIA med å fange eller drepe terrorister.

Blant dem vennen og al-Qaida-lederen Anwar al-Awlaki.

– Jeg visste at det ikke var andre utveier, men det var tøft, og jeg må leve med at jeg har hjulpet med å likvidere dem, sier Storm.

Storm stod frem med sin historie i Jyllandsposten i 2012. To år senere ga han ut boken Agent Storm: på innsiden av Al-Quida, sammen med CNN-reporterne Paul Cruickshank og Tim Lister.

Danske PET har hverken villet bekrefte eller avkrefte hans historie.

Troverdig historie

Trygdekontoret

STERKT: Onsdagens sesongpremiere av Trygdekontoret er en av redaksjonens sterkeste sendinger noensinne, mener programleder Thomas Seltzer

Foto: Christian Belgaux / NRK

– Dette er en av de sterkeste sendingene vi har lagd, mener programleder Thomas Seltzer, som forteller at redaksjonen lenge hadde ønsket å lage et program om terror.

Hvor troverdig er historien til Morten Storm?

– Vår vurdering av Storms troverdighet lener seg på et grundig og prisbelønnet arbeid av journalister i Jyllandsposten, som senere har blitt utfylt og ettergått av CNN.

Ukas Trygdekontoret-sending er viet terror, hvor redaksjonen også har vært med Eagles of Death Metal tilbake til Paris, og møter overlevende fra Bataclan-angrepet.

Kulturstrøm

  • Årets MGPjr-finalister

    Deltagerne som er plukket ut til årets MGPjr-finale har skrevet sanger om det å være god nok. – Dette går igjen i mange av de nesten 700 låtene som kom inn, sier prosjektleder Eva Rutgerson Bie og legger til: – NRK ønsker å presentere gode forbilder for barn og unge med musikk som hobby.