Hopp til innhold

– Jeg vil gi barna håp

Hun kom som asylsøker da hun var 12 år, havnet i fosterhjem og ble mor som 17-åring. Denne uka ble Cecilia Dinardi kåret til "Årets forbilde".

Cecilia Dinardi

Cecilia Dinardi er 'Årets forbilde' .

Foto: Dang Trinh / NRK

Cecilia Dinardis hjerte har alltid banket spesielt for barnevernsbarn og mindreårige asylsøkere. Den 33 år gamle kvinnen med bakgrunn fra Chile bruker det hun har opplevd til å hjelpe andre.

– Vi kan ikke leve i et samfunn der en gruppe barn blir dårligere behandlet enn andre på grunn av den statusen de har her i landet. De kan ikke noe for det, sier Cecilia.

Dyp urett

Prisen "Årets forbilde" deles hvert år ut av av barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet til en person med innvandrerbakgrunn som gjør en særlig innsats for barn og unge.

Marcel Andresen

Marcel Andresen (10) var til stede da mamma Cecilia mottok pris. – Jeg er veldig stolt av henne, sier han.

Foto: Else Karine Archer / NRK

Cecilia Dinardi blir blank i øynene og tydelig opprørt bare av å snakke om det hun mener er dyp urett. Cecilia brenner for at asylsøkerbarn skal ha samme rettigheter som andre barn.

– Dagen etter prisutdelingen tilbrakte jeg på akutten til barne- og ungdomspsykiatrien på Ullevål sammen med en 17-åring med store utfordringer, forteller Cecilia. For det er det som er det som er hverdagen for henne. Å hjelpe unge mennesker som ikke blir godt nok ivaretatt.

Husmorskole

Ved siden av å ta en master i rettsvitenskap, er Cecilia leder i aleneforeldreforeningen. Hun jobber også som frivillig for Gatejuristen i Oslo og er trainee i et advokatfirma som spesialiserer seg innen barnerett.

Hun er også engasjert i landsforeningen for barnevernsbarn. Fritid er det lite av.

Da Cecilia var 14 år gammel spurte en saksbehandler i barnevernet hva hun ville bli.

– Jeg vil bli advokat, svarte den unge jenta. Hun fikk et klapp på skulderen. – Det er en fin husmorskole i nærheten her, hvor du sikkert vil lære mye du kan få bruk for, var svaret.

Nå er Cecilia Dinardi snart ferdig utdannet jurist.

– Jeg vil være der for barn og unge og gi dem håp. Det verste som kan skje er at de mister håpet.

Hør Radio Migrapolis søndag kl 13.03 i P2

Kulturstrøm

  • 11 vil bli ny teaterdirektør

    11 personar har søkt på stillinga som ny direktør for teater Vestland. Noverande direktør Margunn Grytten Selvik melde i sommar at ho kom til å slutte i jobben sin. No er oppseiingstida snart ute og ny direktør må på plass. Styreleiar Rasmus Mo seier til Firda at det står mellom fire av søkarane som har vore inne til intervju. Blant søkarane er tidlegare administrerande direktør for Stiftinga Musea i Sogn og Fjordane, Kjartan Aa Berge og noverande turnèprodusent for teateret Frida Aven Høstaker.

    Margunn Grytten Selvik
    Foto: Espen Nyttingnes
  • Fargekomponisten

    – Harriet Backer var en glimrende tegner med en klar formsans. Det er likevel er ingen tvil om at det som gjør henne til en av Nordens fremste malere, er evnen til å spille ulike fargenyanser og klanger ut mot hverandre og skildre lysets virkninger, skriver kunstkritiker Mona Pahle Bjerke om den nye utstillingen på Nasjonalmuseet i Oslo.