NRK Meny
Normal

– Jeg tror alle kvinner har opplevd seksuell trakassering

– Det er bare helt vanvittig, sier Berit Reiss-Andersen om omfanget av seksuell trakassering. Hun håper Me Too-kampanjen får flere til å sette grenser.

– Det er bare helt vanvittig, sier Berit Reiss-Andersen om omfanget av seksuell trakassering. Hun håper Me Too-kampanjen får flere til å sette grenser.

Berit Reiss-Andersen er leder av Nobelkomiteen, og er en av gjestene under Skavlan i kveld. Seksuell trakassering er et av temaene.

– Jeg tror alle kvinner har opplevd det på ett eller annet tidspunkt i sitt liv, sier Reiss-Andersen.

I kjølvannet av anklagene mot filmprodusenten Harvey Weinstein har det blitt større fokus på seksuell trakassering. Blant annet er emneknaggen #MeToo hyppig brukt på sosiale medier for å skape oppmerksomhet.

– Du blir redusert til noe noen tafser på

Reiss-Andersen er overgitt over menn som trakasserer.

– Det er fortrinnsvis menn med makt som er høye på seg selv. Vi har jo blant annet en viss president som sier at han bare må ta kvinner i skrittet. Det er bare helt vanvittig, sier hun.

Hun forstår at det kan være vanskelig for unge kvinner å si ifra når de opplever å bli trakassert.

– Du blir så satt ut av det, for du blir så liten. Du kan være profesjonell, og du kan være på jobb, også plutselig blir du bare redusert til noe som noen tafser på. Og det er derfor ingen sier ifra, sier Reiss-Andersen.

Nå håper hun kampanjen #MeToo gjør kvinner bedre til å si ifra når seksuell trakassering inntreffer.

– Det kan gjøre at kvinner setter grenser, og setter den som har gjort noe galt i gapestokken.

Kulturstrøm