– Jeg måtte bare ta imot

Ingvar Ambjørnsen planlegger fire nye bøker om Elling. Til sin egen store overraskelse.

Ingvar Ambjørnsen

BEKREFTER: Ingvar Ambjørnsen er godt i gang med den første av fire planlagte Elling-bøker.

Foto: Christensen, Marte / NTB scanpix

Forfatter Ingvar Ambjørnsen er i gang med å la en av Norges mest folkekjære romanfigurer, Elling, få et litterært comeback. Nyheten om at han planlegger fire nye Elling- bøker ble først omtalt av Tønsbergs Blad.

– Det stemmer, jeg har holdt på med Elling det siste året, sier Ingvar Ambjørnsen til NRK på telefon fra Hamburg.

Elling og kompisen Kjell Bjarne sjarmerte norske lesere i senk gjennom fire bokutgivelser på nittitallet: «Utsikt til paradiset»,« Fugledansen», «Brødre i blodet» og «Elsk meg i morgen». Det er også laget tre filmer basert på bøkene, i årene 2001–2005.

Elling

POPULÆR: Per Christian Ellefsen spilte den svært populære karakteren Elling i de tre Ellingfilmene.

Foto: UIP og Foto Fabrikken v/ Terje Rygg og Anne-Lise Flavik

Utgis neste år

Mer enn femten år etter at Ambjørnsen satte punktum i den fjerde boka, «Elsk meg i morgen», vender altså Elling tilbake i flere bøker.

– Planen er at den første boka skal komme ut neste år. Jeg er godt i gang med den, sier Ambjørnsen til NRK.

Den har fått arbeidstittelen «Unge år» og skal dreie seg om Ellings barndom og ungdom. I tid plasserer den seg dermed før den første Elling-boka, «Utsikt til paradiset»

– Den skal handle om Ellings erindringer om barndommen, tanker han gjør seg som sekstiåring. Elling følger meg i alder, så han nærmer seg seksti, sier Ambjørnsen.

Filmen Elling

RADARPAR: Fra filminnspillingen av Ambjørnsens roman 'Brødre i blodet'. Elling, spilt av Per Christian Ellefsen og Kjell Bjarne, spilt av Sven Nordin.

Foto: Borgen, Ørn E. / NTB scanpix

– Var ferdig med Elling

De to påfølgende bøkene skal plasseres i nåtid, forteller forfatteren. Elling dukket i 2013 opp som blogger, og det siste og fjerde bokprosjektet går ut på å sy sammen bloggen til bok.

Selv sier Ambjørnsen han er svært overrasket over Ellings tilbakekomst.

– Jeg trodde i aller høyeste grad jeg var ferdig med ham. Jeg hadde ingen plan om å ta opp tråden i det hele tatt.

– Kom brått på

Det var da han ble kontaktet av en bloggportal for et par år siden og Ellingbloggen oppstod, at forfatteren begynte å vurdere å la ham vende tilbake også i bokform.

– Det var veldig overraskende. Det kom brått på meg, men slik er det noen ganger. Jeg måtte bare ta imot, sier Ambjørnsen.

Etter hvert syntes han at ideen var god.

– Å plukke opp tråden etter 15 år er som regel ikke mulig. Men plutselig var han bare der igjen.

Ambjørnsen vil ikke røpe om andre kjente karakterer fra Elling-bøkene, som Kjell Bjarne, vil bli en del av de kommende bøkene.

Kulturstrøm

 • Filmkomponist skaper BMW-lyd

  Det tyske bilselskapet BMW lanserer sin nyeste elbil i dag, og denne gangen er en komponist med på laget. Hans Zimmer, som er en av verdens mest kjente filmmusikkomponister har nemlig designet lydbildet inne i bilen. Elbiler er nesten helt lydløse, og mange savner de lydene de er vant til. BMW-eiere får nå valgfri billyd laget av mannen bak musikken til blant annet «Løvenes Konge» og «Pirates of the Carribean».

  BMW
  Foto: CHRISTOF STACHE / AFP
 • Mariss Jansons er syk

  Oslo Filharmoniens tidligere sjefdirigent og en av verdens mest ettertraktede dirigenter avlyser alle sommerens planlagte konserter av helseårsaker. Jansons skulle blant annet ledet flere konserter under årets Salzburg Festival og under BBC Proms. Jansons (76) har også tidligere hatt utfordringer med helsa. (slippeddisc)

  Mariss Jansons
  Foto: Sigi Tischler / AP
 • Nytt festivalsamarbeid

  Nordlysfestivalen i Tromsø og samtidskunstfestivalen Ilios i Harstad inngår samarbeid. – En av grunnene er at det har blitt for dyrt å få orkestre og artister nordover til kun en festival, sier leder av Iliosfestivalen, Anders Eriksson.

  Sisu
  Foto: Martin Mortensen / NRK