– Jeg måtte bare ta imot

Ingvar Ambjørnsen planlegger fire nye bøker om Elling. Til sin egen store overraskelse.

Ingvar Ambjørnsen

BEKREFTER: Ingvar Ambjørnsen er godt i gang med den første av fire planlagte Elling-bøker.

Foto: Christensen, Marte / NTB scanpix

Forfatter Ingvar Ambjørnsen er i gang med å la en av Norges mest folkekjære romanfigurer, Elling, få et litterært comeback. Nyheten om at han planlegger fire nye Elling- bøker ble først omtalt av Tønsbergs Blad.

– Det stemmer, jeg har holdt på med Elling det siste året, sier Ingvar Ambjørnsen til NRK på telefon fra Hamburg.

Elling og kompisen Kjell Bjarne sjarmerte norske lesere i senk gjennom fire bokutgivelser på nittitallet: «Utsikt til paradiset»,« Fugledansen», «Brødre i blodet» og «Elsk meg i morgen». Det er også laget tre filmer basert på bøkene, i årene 2001–2005.

Elling

POPULÆR: Per Christian Ellefsen spilte den svært populære karakteren Elling i de tre Ellingfilmene.

Foto: UIP og Foto Fabrikken v/ Terje Rygg og Anne-Lise Flavik

Utgis neste år

Mer enn femten år etter at Ambjørnsen satte punktum i den fjerde boka, «Elsk meg i morgen», vender altså Elling tilbake i flere bøker.

– Planen er at den første boka skal komme ut neste år. Jeg er godt i gang med den, sier Ambjørnsen til NRK.

Den har fått arbeidstittelen «Unge år» og skal dreie seg om Ellings barndom og ungdom. I tid plasserer den seg dermed før den første Elling-boka, «Utsikt til paradiset»

– Den skal handle om Ellings erindringer om barndommen, tanker han gjør seg som sekstiåring. Elling følger meg i alder, så han nærmer seg seksti, sier Ambjørnsen.

Filmen Elling

RADARPAR: Fra filminnspillingen av Ambjørnsens roman 'Brødre i blodet'. Elling, spilt av Per Christian Ellefsen og Kjell Bjarne, spilt av Sven Nordin.

Foto: Borgen, Ørn E. / NTB scanpix

– Var ferdig med Elling

De to påfølgende bøkene skal plasseres i nåtid, forteller forfatteren. Elling dukket i 2013 opp som blogger, og det siste og fjerde bokprosjektet går ut på å sy sammen bloggen til bok.

Selv sier Ambjørnsen han er svært overrasket over Ellings tilbakekomst.

– Jeg trodde i aller høyeste grad jeg var ferdig med ham. Jeg hadde ingen plan om å ta opp tråden i det hele tatt.

– Kom brått på

Det var da han ble kontaktet av en bloggportal for et par år siden og Ellingbloggen oppstod, at forfatteren begynte å vurdere å la ham vende tilbake også i bokform.

– Det var veldig overraskende. Det kom brått på meg, men slik er det noen ganger. Jeg måtte bare ta imot, sier Ambjørnsen.

Etter hvert syntes han at ideen var god.

– Å plukke opp tråden etter 15 år er som regel ikke mulig. Men plutselig var han bare der igjen.

Ambjørnsen vil ikke røpe om andre kjente karakterer fra Elling-bøkene, som Kjell Bjarne, vil bli en del av de kommende bøkene.

Kulturstrøm

  • Kosovo boikotter Nobel-seremoni

    Kosovos ambassadør til Sverige boikotter utdelingen av Nobels litteraturpris 2019, skriver Dagens Nyheter. Årsaken til det er at prisen tildeles Peter Handke, som har kommet med kontroversielle uttalelser om konfliktene på Balkan.

  • Kan havne på kulturarvliste

    Dans og musikk fra Setesdal kan havne på Unescos kulturarvliste. I neste uke vil fagkomiteen til Unesco anbefale at Setesdalskulturen får en plass på denne prestisjelista.