– Jeg måtte bare ta imot

Ingvar Ambjørnsen planlegger fire nye bøker om Elling. Til sin egen store overraskelse.

Ingvar Ambjørnsen

BEKREFTER: Ingvar Ambjørnsen er godt i gang med den første av fire planlagte Elling-bøker.

Foto: Christensen, Marte / NTB scanpix

Forfatter Ingvar Ambjørnsen er i gang med å la en av Norges mest folkekjære romanfigurer, Elling, få et litterært comeback. Nyheten om at han planlegger fire nye Elling- bøker ble først omtalt av Tønsbergs Blad.

– Det stemmer, jeg har holdt på med Elling det siste året, sier Ingvar Ambjørnsen til NRK på telefon fra Hamburg.

Elling og kompisen Kjell Bjarne sjarmerte norske lesere i senk gjennom fire bokutgivelser på nittitallet: «Utsikt til paradiset»,« Fugledansen», «Brødre i blodet» og «Elsk meg i morgen». Det er også laget tre filmer basert på bøkene, i årene 2001–2005.

Elling

POPULÆR: Per Christian Ellefsen spilte den svært populære karakteren Elling i de tre Ellingfilmene.

Foto: UIP og Foto Fabrikken v/ Terje Rygg og Anne-Lise Flavik

Utgis neste år

Mer enn femten år etter at Ambjørnsen satte punktum i den fjerde boka, «Elsk meg i morgen», vender altså Elling tilbake i flere bøker.

– Planen er at den første boka skal komme ut neste år. Jeg er godt i gang med den, sier Ambjørnsen til NRK.

Den har fått arbeidstittelen «Unge år» og skal dreie seg om Ellings barndom og ungdom. I tid plasserer den seg dermed før den første Elling-boka, «Utsikt til paradiset»

– Den skal handle om Ellings erindringer om barndommen, tanker han gjør seg som sekstiåring. Elling følger meg i alder, så han nærmer seg seksti, sier Ambjørnsen.

Filmen Elling

RADARPAR: Fra filminnspillingen av Ambjørnsens roman 'Brødre i blodet'. Elling, spilt av Per Christian Ellefsen og Kjell Bjarne, spilt av Sven Nordin.

Foto: Borgen, Ørn E. / NTB scanpix

– Var ferdig med Elling

De to påfølgende bøkene skal plasseres i nåtid, forteller forfatteren. Elling dukket i 2013 opp som blogger, og det siste og fjerde bokprosjektet går ut på å sy sammen bloggen til bok.

Selv sier Ambjørnsen han er svært overrasket over Ellings tilbakekomst.

– Jeg trodde i aller høyeste grad jeg var ferdig med ham. Jeg hadde ingen plan om å ta opp tråden i det hele tatt.

– Kom brått på

Det var da han ble kontaktet av en bloggportal for et par år siden og Ellingbloggen oppstod, at forfatteren begynte å vurdere å la ham vende tilbake også i bokform.

– Det var veldig overraskende. Det kom brått på meg, men slik er det noen ganger. Jeg måtte bare ta imot, sier Ambjørnsen.

Etter hvert syntes han at ideen var god.

– Å plukke opp tråden etter 15 år er som regel ikke mulig. Men plutselig var han bare der igjen.

Ambjørnsen vil ikke røpe om andre kjente karakterer fra Elling-bøkene, som Kjell Bjarne, vil bli en del av de kommende bøkene.

Kulturstrøm

  • Prestehumoren blir snillere

    Prestehumoren i norske medier er blitt snillere de siste femti årene. Det mener religionsprofessor Pål Repstad ved Universitetet i Agder. Han har vært med på å skrive den nye boken «Ingen spøk», som handler om preste-humor i norske medier.

    Preste-humoren i norske medier er blitt snillere de siste femti årene. 
Det mener religionsprofessor Pål Repstad ved Universitetet i Agder. Han har vært med på å skrive den nye boken "Ingen spøk", som handler om preste-humor i norske medier.
  • Får SOME-nekt av føderal dommer

    Donald Trumps tidligere rådgiver, Roger Stone, får ikke lov til å publisere på Instagram, Facebook eller Twitter. Det har en føderal dommer bestemt etter han gikk over grensen for hvor mye han fikk lov å si offentlig om saken sin, skriver Reuters.