Hopp til innhold

11 ting vi husker fra første sesong av Anno: – Jeg husker jeg satte fyr på Bryggen i Bergen

Fredag braker det løs med en ny sesong av Anno, men før den tid tar vi et tilbakeblikk på den første sesongen.

Selda slukker brann på bryggen i Bergen

Selda fikk tenne på, og slukke brannen på Bryggen i Bergen.

Foto: NRK

– Det jeg husker aller best fra i fjor var den turneringen hvor Emilie viste alle at hun kom til å vinne. Og at jeg satte fyr på Bryggen i Bergen, forteller programleder Selda Ekiz.

2. sesong av Anno er rett rundt hjørnet, med en ny by og nye deltakere. Men vi glemmer ikke den første sesongen, her er 11 ting vi husker fra i fjor.

1. Emilie viser styrke

Det var 21 år gamle Emilie Mehl som stakk av med seieren i den aller første sesongen av Anno. Hun imponerte hele veien med å både bli den første mesteren, men også ved å være sterke i både turneringer og dueller.

– Der hun holder igjen den luka med armen strakt over hodet. Husker ikke hvor lenge hun stod, men det var så sjukt lenge. Helt uvirkelig, sier Selda.

Emilie vinner turnering i Anno

Madeleine måtte til slutt gi tapt for Emilie, som ikke viste noen svakhetstegn i turneringen.

Foto: NRK

2. Selda setter fyr på bryggen!

Selda måtte også teste mange ulike ting fra 1700-tallet, blant annet brannvern.

Jeg husker at jeg satte fyr på Bryggen i Bergen, sier hun.

Bryggen i Bergen "brenner"

2. Høna og egget

– Det morsomste øyeblikket fra i fjor var når Enok ikke skjønte hvor egg og kylling kom fra, og jentene måtte forklare ham i en evighet før han skjønte det, sier Selda.

Enok og Malin i Anno

4. Dramatiske turneringer

Turneringene var konkurranser der enten jentelaget eller guttelaget kjempet om å ikke bli 2. duellant – og potensielt ryke ut av Anno. En av de mest dramatiske var da jentene konkurrerte i kunnskap om import og eksport, en turneing som endte i sekundstrid, blod og tårer.

Norsk realityserie. Kjetil setter alle i sving, for i dag skal middagen serveres, og det er Magistratet som skal vartes opp! Det blir stress i kulissene, og for svennen er det vanskelig å få alle til å ta oppdraget seriøst. Og i turnering er det kunnskap om import og eksport, samt hurtighet som er avgjørende for å unngå å havne i fekteduellen! (15)

5. Duellene

Hver uke møttes to deltakere, to menn eller to kvinner, i duell. 1. duellant ble valgt ut av laget som fikk ukens svenn, mens 2. duellant var den som tapte ukens turnering. Duellene ble avgjort ved fekting, og noen ganger var det ren plankekjøring av en deltaker. Andre ganger ble det jevnere.

Tore ble den tredje som måtte forlate Anno, etter å ha tapt mot Claus i duell.

6. Imponerende håndverk

Hver uke ble to svennelærlinger valgt, og en deltaker fra hvert lag fikk få dager på seg til å lære seg et nytt håndverk. Likevel resulterte det i mange flotte produkter og imponerende innsats.

Skjorte fra Anno

Marie ble svenn i søm, og lagde blant annet denne skjorta.

Foto: NRK

7. Enok

Vi kommer ikke unna et eget punkt med Enok. Den tapende finalisten, og den deltakeren i Anno flest hadde en mening om. P3s Maria Lindberg hadde hele 40 grunner til at Enok var det beste som hadde skjedd TV i 2015.

Enok Groven og Marie Grung i semifinalen

Enok var den deltakeren flest hadde en mening om. Her sammen med Marie.

Foto: Silje Lepsøy / NRK

8. Rørende slektshistorier

Hver uke fikk en deltaker presentert sin slektshistorie, og det dukket opp både rørende og overraskende historier om slektslinjene som kunne spores helt tilbake til 1700-tallet. En av de mest gripende historiene var det Malin som fikk.

Malin får sin slektshistorie fortalt.

9. Hesten Raggen

Kramkaren som jevnlig besøkte bygården hadde med seg sin trofaste makker Raggen. En dag måtte han overlate Raggen til deltakerne, og de var ikke så interesserte i å levere han tilbake.

Hesten Raggen i Anno

Hesten Raggen var populær hos deltakerne.

Foto: NRK

10. Enkelt kosthold

Deltakerne levde som på 1700-tallet, og spiste også deretter. Flere av deltakerne kunne fortelle at kostholdet gjorde store endringer i kroppen, blant annet Vibeke, som opplevde å miste håret.

Frokost bestående av flatbrød og sprit var hverdagen til mange fattige på 1700-tallet.

11. Nervepirrende finale

Enok fikk flere mesterstemmer enn og Emilie og gikk inn i finalen med ett poengs ledelse. Det var lenge jevnt, men Enok svarte feil på det siste spørsmålet, og Emilie vant til slutt med to poeng.

Emilie vinner Anno
  • Sesong 2 av Anno har premiere på NRK1 1. januar kl. 20.05!

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober