Hopp til innhold

– Jeg har ikke dårlig samvittighet

De har tvunget nettsidene til VISA, Paypal og Mastercard i kne. – Jeg har ikke dårlig samvittighet, sier dataaktivist i «Anonymous» til NRK.

Video «Anonymous» om bevegelsen

VIDEO: To representanter for «Anonymous» forteller om bevegelsen.

I forrige uke angrep en kollektiv gruppe dataaktivister fra hele verden nettsidene til internasjonale nettbanker og betalingstjenester som Visa og Mastercard.

Grunnen var at disse har stoppa muligheten til å overføre penger til varsler-nettstedet Wikileaks.

– Jeg har ikke dårlig samvittighet. Vi har makt, for vi er mange, og ingen vet hvem vi er. Det er alt jeg vil si om den saken, sier en norsk aktivist med tilhørlighet til «Anonymous» i et eksklusivt intervju med NRK.

Her demonstreres metoden:

Video «Anonymous» om DDOS-hacking

VIDEO: Representant «Anonymous» demonstrerer metoden.

Skaper overbelastning

«Anonymous» er navnet på gruppa, som består av et ukjent antall aktivister fra hele verden. Gruppa kjemper for ytringsfrihet, og mot det de betrakter som sensur.

Den bruker den såkalte DDoS-metoden for å lamme nettsider. Denne metoden sender en enorm mengde data til en nettserver over kort tid, og skaper dermed et trykk som fører til at serveren kollapser.

Guy Fawkes-maska fra filmen «V for Vendetta» er blitt Wikileaks-sympatisørenes varemerke.

– Vi måtte være i forkledning under aksjonen mot scientologi-kirken i 2008, og fant da ut at det var en god måte å skjule hvem vi er, forteller de anonyme aktivistene.

– Mange er makt

– «Anonymous» er en løst sammensatt grasrotbevegelse med folk fra hele verden som møtes på internett og planlegger aksjoner. Det er rimelig å tro at de er unge, mange og datakyndige, sier medieutvikler i NRK, Eirik Solheim.

Video Eirik Solheim, NRKs datautviklingsavdeling

Medieutvikler i NRK, Eirik Solheim

– Det som gjør dem mektige, er at de klarer å samle veldig mange mennesker på nettet. Det er en primitiv, men veldig effektiv metode, som det kan være vanskelig å beskytte seg mot, sier Solheim.

Kamp mot datalagring

Hovedfokuset til «Anonymous» i Norge er Wikileaks og kampen mot datalagringsdirektivet.

– Datalagringsdirektivet er rett og slett overvåkning, sier aktivistene til NRK.

Arbeiderpartiet skapte i forrige uke dissens i regjeringa ved å tvinge gjennom EUs datalagringsdirektiv.

Direktivet medfører at all din digitale aktivitet vil bli registrert og lagra hos telefonselskapet eller internettleverandøren. Aktivistene forteller at en offensiv er rett rundt hjørnet.

Det er allerede meldt en demonstrasjon i Oslo 11. januar. Dessuten har noen annonsert i Dagbladet at de vil angripe Arbeiderpartiets nettside.

– Det er folk som har sagt at de vil gå til angrep på Arbeiderpartiets nettsider, men det er en uttalelse de får stå for selv. De kan ikke uttale seg på vegne av «Anonymous», sier de to aktivistene til NRK.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kommentarfeltet er dessverre stengt for nye innlegg etter store mengder søppelinnlegg.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober