– Jeg hadde henrettet dem

Top Gear-programleder Jeremy Clarkson ber om unnskyldning for at han uttalte at britiske streikere burde blitt skutt.

jeremy clarkson, top gear

– Jeg hadde tatt dem med ut og henrettet dem foran familiene deres, sa Jeremy Clarkson om streikende briter.

Foto: EDMOND TERAKOPIAN / AFP

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Jeremy Clarkson var kanskje litt i overkant ærlig i BBCs «One Show».

2,5 millioner offentlig ansatte streiker i hele Storbritannia mot regjeringens pensjonsreform. Det liker ikke Jeremy Clarkson.

I BBCs The One Show ble Top Gear-programlederen spurt hva som var hans mening om streiken. Clarksons svar har fått flere briter til å sette teen i halsen.

Henrettelse foran familien

– Jeg ville hatt alle sammen skutt. Jeg hadde tatt dem med ut og henrettet dem foran familiene deres, sa Clarkson.

Programlederen begrunner uttalelsen med følgende resonoment.

– Hvordan våger de å streike når de har fått disse gullkantede pensjonene garantert mens resten av oss må jobbe for pengene, fortsetter han.

Over 4700 klager

Uttalelsen har fått reaksjoner fra flere hold, og etter mye press måtte Clarkson si unnskyld. Han sier det ikke var meningen å bli tatt seriøst.

BBC hadde før den tid fått inn over 4700 klager på kraftsalven, og selveste statsminister David Cameron ble kalt inn på teppet, melder Daily Mail.

David Cameron: – Tullete

– Det er åpenbart en tullete ting å si, og jeg er sikker på at han ikke mente det. Jeg så ikke kommentaren, men det er helt åpenbart en tullete ting å si, mener statsministeren.

Fagforeningen, som representerer over en million offentlig ansatte, var heller ikke direkte fornøyd med kommentaren. De vurderte å politianmelde Clarkson for kommentaren.

– Clarksons kommentarer på The One Show var rent opprørende, og de kan ikke bli tolerert, sier generalsekretær i fagforeningen, Dave Prentis.

Bad om unnskyldning

Men hele farsen har nå fått sin finale, ved at Clarkson og BBC gikk ut og ba pent om unnskyldning for kommentaren.

– The One Show beklaget på slutten av showet til seere som følte seg støtt av Jeremy Clarksons kommentarer, sier en talsmann for BBC.

– Spark Clarkson!

Hvor vidt det blir nok et kapittel i saken, vil tiden vise. Prentis er i hvert fall ikke fornøyd med unnskyldningen.

– En unnskyldning er ikke nok. Vi ber BBC om å sparke Jeremy Clarkson umiddelbart. Slike ekle kommentarer har ingenting på TV-skjermen å gjøre, sier Prentis.

Kulturstrøm

 • R. Kelly-kausjon på 1 million dollar

  Den amerikanske R&B-artisten R. Kelly meldte seg for politiet i Chicago fredag kveld. Han er tiltalt for ti tilfeller av grove seksuelle overgrep mot fire ofre i alderen 13 til 17 år. Nå er kausjonen satt til 1 million dollar, melder AFP.

  Singer Robert Kelly, known as R. Kelly, appears in a booking photo provided by the Chicago Police Department in Chicago
  Foto: Handout / Reuters
 • Ung jazz ut til folket

  Trondheimstrioen «I LIKE TO SLEEP» ble kåret til Årets unge jazzmusikere i 2018. Bandet har potensial til å bli stilskapende innen norsk jazz, mente juryen. Premien er en turné til ti jazzklubber Norge rundt, til Nasjonal Jazzscene i Oslo og Bodø Jazz Open. Du kan lese mer om bandet og hvilke steder som får besøk på Norsk jazzforum.

  I LIKE TO SLEEP
  Foto: Juliane Schütz / Norsk Jazzforum