Hopp til innhold

– Jeg hadde henrettet dem

Top Gear-programleder Jeremy Clarkson ber om unnskyldning for at han uttalte at britiske streikere burde blitt skutt.

jeremy clarkson, top gear

– Jeg hadde tatt dem med ut og henrettet dem foran familiene deres, sa Jeremy Clarkson om streikende briter.

Foto: EDMOND TERAKOPIAN / AFP

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Jeremy Clarkson var kanskje litt i overkant ærlig i BBCs «One Show».

2,5 millioner offentlig ansatte streiker i hele Storbritannia mot regjeringens pensjonsreform. Det liker ikke Jeremy Clarkson.

I BBCs The One Show ble Top Gear-programlederen spurt hva som var hans mening om streiken. Clarksons svar har fått flere briter til å sette teen i halsen.

Henrettelse foran familien

– Jeg ville hatt alle sammen skutt. Jeg hadde tatt dem med ut og henrettet dem foran familiene deres, sa Clarkson.

Programlederen begrunner uttalelsen med følgende resonoment.

– Hvordan våger de å streike når de har fått disse gullkantede pensjonene garantert mens resten av oss må jobbe for pengene, fortsetter han.

Over 4700 klager

Uttalelsen har fått reaksjoner fra flere hold, og etter mye press måtte Clarkson si unnskyld. Han sier det ikke var meningen å bli tatt seriøst.

BBC hadde før den tid fått inn over 4700 klager på kraftsalven, og selveste statsminister David Cameron ble kalt inn på teppet, melder Daily Mail.

David Cameron: – Tullete

– Det er åpenbart en tullete ting å si, og jeg er sikker på at han ikke mente det. Jeg så ikke kommentaren, men det er helt åpenbart en tullete ting å si, mener statsministeren.

Fagforeningen, som representerer over en million offentlig ansatte, var heller ikke direkte fornøyd med kommentaren. De vurderte å politianmelde Clarkson for kommentaren.

– Clarksons kommentarer på The One Show var rent opprørende, og de kan ikke bli tolerert, sier generalsekretær i fagforeningen, Dave Prentis.

Bad om unnskyldning

Men hele farsen har nå fått sin finale, ved at Clarkson og BBC gikk ut og ba pent om unnskyldning for kommentaren.

– The One Show beklaget på slutten av showet til seere som følte seg støtt av Jeremy Clarksons kommentarer, sier en talsmann for BBC.

– Spark Clarkson!

Hvor vidt det blir nok et kapittel i saken, vil tiden vise. Prentis er i hvert fall ikke fornøyd med unnskyldningen.

– En unnskyldning er ikke nok. Vi ber BBC om å sparke Jeremy Clarkson umiddelbart. Slike ekle kommentarer har ingenting på TV-skjermen å gjøre, sier Prentis.

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)