Hopp til innhold

– Jeg gråt så mye at jeg måtte spørre om vi skulle kutte

Ingrid Gjessing Linhave har gjort sin gøyeste programlederjobb noensinne. Den ble litt mer emosjonell enn hun hadde sett for seg på forhånd.

Programleder Ingrid Gjessing Linhave bryter sammen av et rørende øyeblikk under innspilling av "Da KORK kom til bygda".

– En utrolig rørende historie, som kombinert med søvnmangel og stort engasjement satte meg helt ut, forteller programleder Ingrid Gjessing Linhave om øyeblikket da hun begynte å gråte under innspillingen av «Da KORK kom til bygda».

– Jeg tror egentlig ikke folk vet hvor kule KORK er, utbryter programleder Ingrid Gjessing Linhave.

Til vanlig sitter hun i Nytt på nytt på Marienlyst hver fredag og vitser om nyheter fra uken som gikk. Nå har hun forlatt studio i Oslo og vært ute på tur. Med seg har hun hatt 54 musikere fra NRKs eget kringkasterorkester (KORK).

Orkesteret, som ble etablert i 1946, har de siste årene gjort en rekke konserter med fremtredende norske band og artister. Nå har også mindre kjente nordmenn fått sjansen til å spille med dem gjennom NRKs nye musikalske underholdningsserie «Da KORK kom til bygda», som starter på lørdag.

I serien reiser fem programledere til hver sin bygd i Norge sammen med KORK for å arrangere konsert med lokale musikktalenter ved hjelp av folk i nærområdet. Gjessing Linhave er første programleder ut. Hun fikk selv prøve å synge med orkesteret i ryggen, og opplevelsen sitter fortsatt i.

– Fader, så gøy det var. Å synge med KORK er noe jeg vil anbefale alle å gjøre en gang i livet, smiler hun.

Flytteplaner

I første program tar Ingrid og KORK turen til kommunene Ulstein og Ørsta på Sunnmøre. Her møter de tre musikalske talenter, en gjeng mennesker som tar imot dem med åpne armer, enorm arbeidsvilje og imponerende natur.

KORK

På ekte sunnmørsk vis ble KORK servert sveler da de ankom bygda.

Foto: Silje Bjerknes / NRK

– Dette er det gøyeste prosjektet jeg har jobbet med noensinne. Jeg ringte hjem til mannen min hver dag og sa at vi må flytte til Sunnmøre, alle her er bare helt fantastiske, ler Gjessing Linhave, som økte venneantallet på Facebook betraktelig etter oppholdet på Nordvestlandet.

For sunnmøringene leverte, forteller programlederen, som var på hils med de fleste menneskene i gågata i løpet av et par dager. Selv beskriver Ingrid rollen sin som en slags sirkusdirektør.

– Jeg skulle først og fremst hjelpe til med å lokke folk til å komme på konserten, til å sørge for at talentene hadde det gøy og slappet av, og til å få vist frem hvor fantastisk det er på Sunnmøre.

– Ofte hører man at nordmenn er så stive og trauste. Men her viste de et fantastisk samhold, folk satt oppe og sydde scenetepper i silke hele natten og gikk på jobb dagen etter. Den første dagen kysset jeg 20 skallede mannehoder i ren ekstase!

LES OGSÅ: Varm velkomst da KORK kom til Sunnmøre

Christoffer Masters, Ingrid Gjessing Linhave, Eirik Stave og Bror Magnus Tødenes

Rapper Christoffer Masters, programleder Ingrid Gjessing Linhave, dirigent-talent Eirik Stave og operasanger Bror Magnus Tødenes møter vi i første program av «Da KORK kom til bygda».

Foto: NRK

Knakk sammen

I løpet av programserien blir TV-seerne bedre kjent med tre talenter fra hver bygd. Noen av dem har knapt stått på en scene før, mens andre er mer etablerte musikere. Alder og musikksjanger varierer. Felles for dem alle er at de har en unik musikkglede og store drømmer.

På lørdag er det åtte år gamle Eirik som skal lære seg å dirigere det 54 mann store orkesteret, samt operatalentet Bror Magnus Tødenes og rapper Christoffer Masters som får sin musikalske drøm oppfylt.

– Det var veldig gøy å følge dem i utviklingen. Bare det å se hvordan Erik på åtte vokste, hvordan den lille kroppen hans liksom strakk seg da han gikk opp på podiet, og å se det bestemte blikket i øynene hans da han hevet dirigentpinnen.

Oppholdet i Ulstein og Ørsta ble også følelsesmessig krevende for Ingrid Gjessing Linhave. En sekvens i programmet viser henne fullstendig oppløst i tårer.

– Jeg trodde kanskje jeg skulle bli litt beveget og få en søt tåre i øyekroken eller noe. Men så begynte jeg altså å gråte, og så klarte jeg ikke slutte. Det gikk over i storhulk og jeg måtte gå og sette meg i en krok. Til slutt måtte de skru av kamera og la meg grine ferdig. Det tok sin tid, smiler Gjessing Linhave og rister på hodet.

– Det var en utrolig rørende historie, som kombinert med søvnmangel og stort engasjement satte meg helt ut.

Se video fra hendelsen i videoen øverst i artikkelen!

Ingrid Gjessing Linhave

Ingrid Gjessing Linhave har dratt til Ulstein og Ørsta for å lage konsert med KORK. – En opplevelse for livet, forteller hun.

Foto: Marius Beck Dahle / NRK

Viser Norge på sitt aller beste

I tillegg til å følge forberedelsene til konserten i hovedprogrammet klokken 19:55, vil TV-seerne også kunne se en lengre versjon av den endelige konserten senere på lørdagskvelden. Her får publikum også se Ingrid Gjessing Linhave fremføre låten «What a Difference a Day Makes» sammen med KORK.

Videre i programserien skal også NRK-profilene Linn Skåber, Leo Ajkic, Anne Rimmen og Hans Olav Brenner reise til små tettsteder og arrangere konsert.

Gjessing Linhave mener arbeidet med «Da KORK kom til bygda» har vært en unik opplevelse.

– Denne TV-serien serverer Norge på sitt aller beste. Den formidler rørende historier, vakker natur og flotte mennesker. Vi viser frem talenter som alle er lidenskapelig opptatt av musikk, men noen har kanskje aldri opptrådt for et publikum før. Dette er i grunnen et program om alle de flinke, fantastiske folka i dette landet som fortjener å skinne og å føle seg som en stjerne. Og nå får de det! Men KORK i ryggen og med familien, naboene, kollegaer og hele bygda inkludert postbudet, i salen.

Nå håper hun NRK vil lage flere programmer.

– Jeg kom hjem og tenkte: Dette er det fineste jeg har jobbet med noensinne! Egentlig unner jeg andre programledere i NRK å få reise ut og gjøre det samme, men jeg melder meg gjerne frivillig om de skulle trenge meg igjen!

«Da KORK kom til bygda» ser du på NRK1 lørdag klokken 19:55. Konserten sendes klokken 23:15 på samme kanal.

Se en liten smakebit av programmet her:

Linn Skåber, Anne Rimmen, Leo Ajkic, Ingrid Gjessing Linhave og Hans Olav
Brenner reiser land og strand rundt for å lage musikalsk bygdefest. På en
knapp uke skal hver av dem få en gigantisk konsert opp og stå. Målet er å få
tre lokale utøvere til å skinne sammen med Kringkastingsorkestret. Men klarer
talentene presset, vil bygda hjelpe og kan den slitte gymsalen gjøres om til
storslått konsertarena? Og klarer programlederne å dra fulle hus? Da KORK
kom til bygda er en musikalsk underholdningsserie hvor kjente NRK profiler
bretter opp ermene for å få hverdagsmenneskets drømmer til å gå i oppfyllelse.

Kulturstrøm

  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh
  • Fleire artistar droppar Eurovision-arrangement

    Artistane Dotter og Titiyo skulle opptredd i Eurovision Village, men har no trekt seg. Det melder NTB.

    Eurovision Village er det offisielle festivalområdet knytt til Eurovision i Sverige. Der skal det vere fleire konsertar og arrangement frå 4. til 11. mai. Fleire av dei som skal opptre har trekt seg frå arrangementa.

    Bookingansvarleg for Titiyo skriv at «logistiske årsaker» er årsaka til at artisten ikkje speler. Dotter har fått fleire oppfordringar til å boikotte Eurovision på Instagram, fordi Israel deltek, skriv NTB.