NRK Meny
Normal

– Jeg frykter ikke reaksjoner fra terrorister

Den kontroversielle kunstneren Morten Viskum setter søkelyset på terroren i Frankrike og Danmark i nytt kunstprosjekt.

Morten Viskum og kunstprosjektet

VISES FRAM I MAI: Gipsavstøpningen til venstre er alt kunstner Morten Viskum vil vise på nåværende tidspunkt av sitt verk «Jeg er Charlie».

Foto: Ola Nymo Trulsen / Privat/NRK

Hvert år drar kunstner Morten Viskum til Paris og tar en gipsavstøpning av seg selv.

Det har tidligere ført til portretter av kunstneren som blant andre Anders Behring Breivik, Jesus og en muslim.

I år har Viskum valgt terroren i Frankrike og satiremagasinet Charlie Hebdo som tema. Kunstverket, en blanding av en installasjon og en skulptur, heter følgelig «Jeg er Charlie».

– Det er en kommentar til attentatet i Paris. Og den blir ikke mindre aktuell etter det som nå skjedde i Danmark, sier kunstneren, som foreløpig ikke vil si noe om innholdet i kommentaren.

Får se verket først i mai

Morten Viskum som Anders Behring Breivik

VISKUM SOM BREIVIK: I 2012 kommenterte Morten Viskum 22. juli gjennom å lage en gipsavstøpning som viser en blanding av ham selv, Anders Behring Breivik og en klovn.

Foto: Morten Viskum

Kunstverket vil vises fram i mai, da enten i galleriet L'Inlassable Galerie i Paris eller i Viskums eget galleri Vestfossen i Buskerud.

Viskum er hemmelighetsfull rundt detaljer om kunstverket, men hinter om at det vil kunne oppfattes kontroversielt.

– Jeg hadde et kulturprogram fra fransk tv på besøk i forrige uke i forbindelse med kunstverket. De opplevde da en performance som de ikke trodde de kunne vise på fjernsyn.

– Hva var det med kunstverket de reagerte på?

– Jeg vil ikke si at kunstverket er ufarlig. Og det ble nok litt voldsomt for dem å se det for første gang, sier Viskum.

Frykter ikke terrorister

I Oslo holdt politiet vakt under et arrangement på Litteraturhuset lørdag, og i Tyskland ble et stort karneval i helga avlyst av frykt for aksjoner fra terrorister.

Viskum frykter likevel ikke at det nye kunstverket kan gjøre ham til et terrormål.

– Nei, det er jeg ikke redd for. Det blir nok lest av alle som et konstruktivt innlegg i hele problemstillingen.

– Vil du sørge for forsterket vakthold når du skal vise det fram i mai?

– Per i dag er nok dét mest aktuelt i Frankrike. Så det blir spennende å snakke med galleriet og høre om de faktisk ønsker å vise kunstverket der eller ikke. Men jeg tror de fleste vil bli positivt overrasket. Det er en ganske fin kommentar, avslutter den omstridte kunstneren.

LES OGSÅ:

Morten Viskum skal til USA for å lage kunst av henrettelse. Intervjues av Helle Vaagland i NRKs Nasjonalgalleriet.

LAGDE KUNST AV HENRETTELSE: I 2011 satset Morten Viskum 7000 kroner i en auksjon, og vant budrunden. «Premien» var å få se en henrettelse i USA. Det ønsket han å lage kunst av. Se intervjuet med Helle Vaagland i programmet Nasjonalgalleriet.

Kulturstrøm

 • Iselin Steiro på coveret av Vogue

  Norges supermodell Iselin Steiro (32) er på forsida av franske Vogue. For syvende gang. August-utgaven av det toneangivende motemagasinet er dedisert til sterke kvinner. I den anledning har den norske supermodellen klipt av seg sitt lange, blonde hår til fordel for en såkalt pixie cut, skriver magasinet Melk & Honning. Bildet er tatt av motefotografen David Sims. Arkitektstudent Iselin Steiro har engasjert seg i bykultur innimellom modelljobbinga. Les hennes kronikk «Gater til folket».

  Laster Instagram-innhold
 • Nesbø håvet inn i 2017

  Jo Nesbøs selskap Skriveverkstedet bokførte i fjor inntekter på 16,1 million kroner, melder Finansavisen. Dermed har inntektene økt markant siden 2015 og 2016 (henholdsvis 7,6 og 5,9 millioner kroner). Nesbø markerte 20-årsjubileet sitt som krimforfatter i 2017. Feiringen kom i form av rekordopplagsromanen «Tørst».

  – Jeg har ikke de eksakte salgstallene for hånden, men vi solgte ut førsteopplaget på 300.000, uttaler Vidar Strøm Fallrø i Aschehoug forlag.

  Utenlandssalget inkludert skal Nesbø (58) ha skuffet unna anslagsvis 35 millioner bøker i løpet av karrieren (NTB).

  Jo Nesbø
  Foto: Aschehoug Forlag
 • God ny sesong av Netflix-serie

  «Orange Is the New Black» er fremdeles tipp topp TV-selskap når den vender tilbake for sin sjette sesong, men denne gangen sitter ikke den overhengende spenningshistorien like godt, mener P3s anmelder. Han gir terningkast fire.

  Orange is the new black
  Foto: Netflix