Hopp til innhold

– Jeg frykter ikke reaksjoner fra terrorister

Den kontroversielle kunstneren Morten Viskum setter søkelyset på terroren i Frankrike og Danmark i nytt kunstprosjekt.

Morten Viskum og kunstprosjektet

VISES FRAM I MAI: Gipsavstøpningen til venstre er alt kunstner Morten Viskum vil vise på nåværende tidspunkt av sitt verk «Jeg er Charlie».

Foto: Ola Nymo Trulsen / Privat/NRK

Hvert år drar kunstner Morten Viskum til Paris og tar en gipsavstøpning av seg selv.

Det har tidligere ført til portretter av kunstneren som blant andre Anders Behring Breivik, Jesus og en muslim.

I år har Viskum valgt terroren i Frankrike og satiremagasinet Charlie Hebdo som tema. Kunstverket, en blanding av en installasjon og en skulptur, heter følgelig «Jeg er Charlie».

– Det er en kommentar til attentatet i Paris. Og den blir ikke mindre aktuell etter det som nå skjedde i Danmark, sier kunstneren, som foreløpig ikke vil si noe om innholdet i kommentaren.

Får se verket først i mai

Morten Viskum som Anders Behring Breivik

VISKUM SOM BREIVIK: I 2012 kommenterte Morten Viskum 22. juli gjennom å lage en gipsavstøpning som viser en blanding av ham selv, Anders Behring Breivik og en klovn.

Foto: Morten Viskum

Kunstverket vil vises fram i mai, da enten i galleriet L'Inlassable Galerie i Paris eller i Viskums eget galleri Vestfossen i Buskerud.

Viskum er hemmelighetsfull rundt detaljer om kunstverket, men hinter om at det vil kunne oppfattes kontroversielt.

– Jeg hadde et kulturprogram fra fransk tv på besøk i forrige uke i forbindelse med kunstverket. De opplevde da en performance som de ikke trodde de kunne vise på fjernsyn.

– Hva var det med kunstverket de reagerte på?

– Jeg vil ikke si at kunstverket er ufarlig. Og det ble nok litt voldsomt for dem å se det for første gang, sier Viskum.

Frykter ikke terrorister

I Oslo holdt politiet vakt under et arrangement på Litteraturhuset lørdag, og i Tyskland ble et stort karneval i helga avlyst av frykt for aksjoner fra terrorister.

Viskum frykter likevel ikke at det nye kunstverket kan gjøre ham til et terrormål.

– Nei, det er jeg ikke redd for. Det blir nok lest av alle som et konstruktivt innlegg i hele problemstillingen.

– Vil du sørge for forsterket vakthold når du skal vise det fram i mai?

– Per i dag er nok dét mest aktuelt i Frankrike. Så det blir spennende å snakke med galleriet og høre om de faktisk ønsker å vise kunstverket der eller ikke. Men jeg tror de fleste vil bli positivt overrasket. Det er en ganske fin kommentar, avslutter den omstridte kunstneren.

LES OGSÅ:

Morten Viskum skal til USA for å lage kunst av henrettelse. Intervjues av Helle Vaagland i NRKs Nasjonalgalleriet.

LAGDE KUNST AV HENRETTELSE: I 2011 satset Morten Viskum 7000 kroner i en auksjon, og vant budrunden. «Premien» var å få se en henrettelse i USA. Det ønsket han å lage kunst av. Se intervjuet med Helle Vaagland i programmet Nasjonalgalleriet.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober