Hopp til innhold

– Jeg frykter for mine barn

Utsendelsen av romfolk i Frankrike gjør Diego El Cigala sint, fortvilet og redd. Den kjente spanske flamencoartisten, som søndag holder konsert i Oslo, tilhører selv romfolket.

Diego El Cigala

Diego El Cigala er sigøyner, flamencosanger og stor stjerne i hjemlandet Spania.

Foto: Lillian Olsen / NRK

– Dette er fascime. Fascisme som denne gangen treffer sigøynerne, sier Diego El Cigala.

– Det kunne truffet nigerianere, svarte eller arabere. Men i dette tilfelle treffer det sigøynerne.

Synger i Oslo søndag

Jeg treffer Cigala i et studio i Madrid, han skal se og høre gjennom dvd-en fra en konsert han gjorde med tangomusikere i Buenos Aires, som kom ut på cd-en «Cigala & Tango» for noen måneder siden.

Søndag står han på scenen i Oslo Konserthus, og konserten overføres i P2s Jungeltelegrafen .

Sammenligner med nazisme

– Det Sarkozy gjør med romfolket, er deportasjon, fortsetter han.

– Deportasjon er ulovlig i hele Europa. Og det starter med deportasjon.

Han trekker pusten, er stram i ansiktet når han fortsetter:

– Sigøynerne har ingen flagg, ingen land, ingen stat. Visepresident i EU-kommisjonen Vivian Reding sammenlignet utsendelsene med nazisme. Dette er nazisme.

Diego El Cigala

Diego El Cigala på hjemmebane – i Madrid. Søndag kveld synger han i Oslo Konserthus.

Foto: Lillian Olsen / NRK

Grammyvinner og millionselger

Teknikere, folk fra plateselskapet, hans kone og to sønner, den minste på fem, yrer rundt i studioet, mens Cigala konsentrert studerer resultatet. Han er fornøyd. Lyden er like god som i en Harry Potter-film, gliser han.

Han er lang og tynn, stilig antrukket med fargerik skjorte og dress, langt svart hår med solbriller som hårbøyle og gull så det holder rundt håndleddene.

Cigala er født inn i flamencoen. Brødrene hans har sine salgsboder på Europas største utemarked El Rastro i Lavapies. Men Diego fulgte faren, og ble sanger.

Nå har han blandet sin flamenco-røst med tangomusikk, tidligere har han sunget med den cubanske pianisten Bebo Valdez. CD-en ble en megasuskess som ble belønnet med Grammy og solgte mer enn en million.

– Flamenco er vår musikk

Cigala liker å blande sjangre.

– Man kan putte flamenco inn i all annen musikk, det er mye vanskeligere å putte annen musikk inn i flamencoen. Rytmen og takta og tellinga er for vanskelig og kjapp, forklarer han, mens han lynraskt knipser med fingrene.

– Flamenco er vår musikk, ingen gjør flamenco så bra som en sigøyner, sier han stolt.

– Sarkozy bør forsvinne fra makta

Men han er ikke ferdig med Sarkozy – den franske presidenten opprører han sterkt. Det verste for Cigala er at han ikke kan straffes for det han har gjort.

– Folk som Sarkozy bør forsvinne fra makta, og jeg tror ikke det han gjør er til hans fordel. Dette vil koste ham presidentskapet, vent og se.

– Er du redd for framtida? spør jeg.

– Ja, jeg er redd for mine barn. Hva som kan komme, og hva som kan skje dem.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)