Hopp til innhold

Stoppet sin egen bok

– Det var tøft å vokse opp i Norge med chilenske flyktningforeldre, snakker bokaktuelle Pedro Carmona-Alvarez ut om i Bokprogrammet. I fjor stoppet han sin egen bok.

Pedro Carmona-Alvarez

Forfatteren Pedro Carmona-Alvarez skriver om hva som skjer når sorgen kommer inn i livet, i sin nye bok «Og været skifter og det blir sommer og så videre». Boken er inspirert av hans egen oppvekst i Norge med foreldre som hadde flyktet fra fødelandet Chile.

Foto: Bokprogrammet / NRK

I Pedro Carmona-Alvarez nye bok «Og været skifter og det blir sommer og så videre», skriver forfatteren om den store kjærligheten som blir rammet av voldsom sorg.

– Det er en historie om ekstrem oppvekst, forteller Pedro Carmona-Alvarez til Bokprogrammet .

Ble stoppet

Boken var egentlig klar i fjor, men Pedro valgte å stanse den i siste øyeblikk.

– Jeg hadde hatt en følelse av at noe ikke stemte, men trodde det bare dreiet seg om tvil og dårlig selvtillit, forteller Pedro Carmona-Alvarez til .

På dagen den skulle utgis, ringte han forleggeren og sa at han ville trekke tilbake romanen.

– Jeg stoppet boken, rett og slett, sier Carmona-Alvarez.

– Kan ikke rømme fra problemene

Grunnen til dette var at det var en historie i boken som med tiden hadde utviklet seg og rett og slett blitt for viktig. Den måtte skrives helt ut, mente forfatteren.

– Det var noe galt med boken. Det fantes en liten bit i den som var for stor for den romanen, men for liten for seg selv. Det var historien om denne jenta Marita og hennes foreldre. Jeg måtte bli bedre kjent med dem, sier Pedro.

I boken møter vi norske Kari som flytter med foreldrene sine til USA på 50-tallet. I New York møter hun overklassegutten Johnny, de to blir forelsket, gifter seg og får to barn. Men så rammes de av en stor katastrofe. Deres to døtre dør i en ulykke.

Tynget i sorg, flytter de tilbake til Norge, men Johnny passer ikke inn i kulturen her med sin amerikanske aksent. Paret får etter hvert et nytt barn - en datter som får navnet Marita. Det er hun som er forteller-stemmen i boken. Marita vokser opp som en skygge av sine avdøde søstre.

– Man prøver å gjøre noe annet, stikke av fra sorgen. Det de gjør er å flytte til Norge til jentas foreldre på Bekkelaget. Det går ikke så bra, for man kan jo ikke rømme fra alt, sier forfatteren.

Bretter ut egen sorg

Pedro Carmona-Alvarez

Pedro Carmona-Alvarez skulle egentlig gitt ut boken i fjor, men det var en historie som trenge mer bearbeiding. Dette er nå blitt til boken om familien som blir rammet av sorg og starter et nytt liv i Norge.

Foto: Bokprogrammet / NRK

– Livet har på seg noen svære jernstøvler, og tramper inn på arenaen. Det er ikke kjærligheten det er noe galt med, det er noe som er større enn dem som spiser dem opp, sier han.

Pedro er opptatt av hva generasjoner gir videre, og tenker på hva foreldre formidler videre til sine barn av alvorlige ting som sorg, død, karaktertrekk og impulser.

– Det har nok med min bakgrunn å gjøre, at jeg er barn av politiske flyktninger. Jeg har alltid vært i dialog med foreldrene mine om hva det vil si å bli røsket opp med røttene, og flyttet til et annet sted på jorden. Jeg har blitt preget av foreldrene mines greier. Men jeg har valgt å skrive om det i stedet for å drikke meg i hjel, ler Pedro.

Forfatteren bruker romanen til å brette ut mye av sin egen sorg. Det å komme til Norge som 11-åring tidlig på 80-tallet, med sine chilenske flyktningforeldre var ikke lett. Foreldrene pratet stadig om halshugginger og andre fæle ting når de var hjemme hos seg selv.

– Det å være et barn som aktivt må delta i sine foreldres sorg, kjenner jeg meg veldig igjen i. For eksempel det å være ung og måtte ta del i min fars fortellinger om halshogde mennesker, husker Pedro.

Det er et veldig press på barna i slike situasjoner, mener han.

– Hele kontinentet mitt har jo vært preget av en stille Holocaust, så det har vært mye snakk om grusomheter i mitt hjem, fordi foreldre har et behov for å gjenfortelle når man reiser til et nytt land, tror jeg.

Dette har Pedro prøvd å gjøre med fortellerstemmen Marita, altså at hun vokser opp med et voksent alvor, samtidig som hun leker på lekeplassen.

Mennesker i pressede situasjoner

Sorg har vært tema i alle hans tidligere bøker. Kan du ikke legge det av deg og gå videre?

– Alt som har med hevn, sorg, kjærlighet, slike intense ting, interesserer meg. Det er så hensynsløst.

I boken havner Kari havner nede i kjelleren, sykmelder seg og går hjemme og røyker, og stenger mannen og datteren ute. Så begynner hun plutselig å gå ut igjen, og møter en ny mann.

– Hun har ikke noe valg, men må følge det som de enorme emosjonene trigger. Det er en egoisme, men samtidig et nødvendig onde, og noe må du gjøre for å få disse elendige hverdagene til å gå. Skal man drikke, pusse opp, få veldig mange unger? Folk gjør veldig mye rart når de er oppi slike pressede situasjoner.

Pedro skriver om norsk-amerikanere, og ikke norsk-chilenere.

– Hvorfor gjør du det?

– Det er ikke fordi jeg prøver å skape distanse til sør-Amerika. Amerika interesserer meg enormt, både det nordamerikanske, det karibiske og det søramerikanske. Jeg følte at jeg har allerede utforsket det latinske.

Selv om han har rukket å bli en anerkjent norsk forfatter, har Chile alltid vært hjemlandet for Pedro. Han følte seg første gang som helt norsk etter terroren den 22. juli i fjor.

– Før pleide jeg for eksempel å si at "dere er så dårlig i fotball", om norsk fotball. "Vi er mye bedre", pleide jeg å si om hjemlandet mitt sine fotballspillere. Nå sier jeg "vi".

Se hele Bokprogrammet

Kveldens gjest er Pedro Carmona Alvarez, som kommer med boken "Og været skifter og det blir sommer og så videre" nå i høst. Kokken Bent Stiansen har skrevet boken "Alene hjemme", en kokebok for enslige, og Britt Karin Larsen kommer med den fjerde boken i rekken av bøker om folk fra Finnskogene. Programleder er Siss Vik. (2:12)

Bokprogrammet

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober