– Jeg fant pappa død i bilen

Fotballtrener Tom Nordlie forteller om den tragiske hendelsen som forandret han som menneske.

Tom Nordlie

I sommer får 60 kjente nordmenn hver sin time på radio. Fotballtrener Tom Nordlie er førstemann ut.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Nordlie er førstemann ut når Sommer i P2 starter på mandag.

Han har tidligere sagt til NRK.no at han ikke synes det er vanskelig å være personlig, og det er nettopp en personlig historie han har valgt å fortelle til radiolyttere over hele landet.

Overbeskyttet og sjenert

– De fleste kjenner meg som en utadvendt kar, men sannheten er at jeg vokste opp ganske innadvendt, sier Kongsvinger-trener Tom Nordlie.

I programmet forteller Nordlie om sin oppvekst på Lillestrøm med en funksjonshemmet mor og en far som var frisør, «den gangen det kostet 17 kroner å klippe seg».

Som gutt var Nordlie overbeskyttet og sjenert, «på grensen til sosial angst», som han selv beskriver det – helt til han opplevde noe traumatisk.

– 1. november 1979 satt pappa og jeg og spiste litt frokost. Han hadde litt vondt i magen, så han spurte om jeg kunne hente vinterdekkene fordi han skulle skifte dekk på min første bil, forteller fotballtreneren i radioprogrammet.

Tom Nordlie

Tom Nordlie på vei opp på talerstolen for å si sin mening under Vålerengas årsmøte i 2000.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / NTB scanpix

– Senere da jeg skulle løpe til bussen, tittet jeg inn i garasjen. Bilen sto der ennå og jeg begynte å lure på hva som hadde skjedd. Jeg fant pappa død i bilen med hånden på nøkkelen, foten på clutchen og hodet bakover, fortsetter han.

Farens død satte dype spor hos Nordlie.

– Etter noen måneder døde også både bestemor og bestefar. Fra å være den bortskjemte 17-åringen som jeg var, beskyttet fra alt og innadvendt, ble jeg mannen i huset, den som tok ansvar.

«En eneste lang nedtur»

Også i løpet av karrieren som fotballtrener har Nordlie opplevd nedturer og oppturer. I Sommer i P2 snakker han blant annet om da han ble trener for Vålerenga i 1999.

– Jeg tror jeg svarte ja til å ta den jobben før de fikk lagt på røret, sier han.

Men tiden som Vålerenga-trener ble alt annet enn enkel, og det ble lenge spekulert i om Nordlie skulle få sparken i Oslo-klubben.

I slutten av 2000 oppsummerte Aftenposten sportsåret med å skrive at det for Nordlie hadde vært «en eneste lang nedtur, både profesjonelt og privat».

– På den tiden prøvde jeg å tenke at jeg driver med noe som egentlig ikke er viktig sett fra et større perspektiv. Som mutteren sa, det er bare 22 mannfolk som skal sparke ballen i en hengekøy i en eller annen park, hvor vanskelig kan det være? forteller han og ler.

– Driver med noe helt uviktig

Tom Nordlie

Nordlie ønsker at Sommer i P2-lytterne skal få høre litt mer om hvem han «egentlig er».

Foto: Ole Kaland / NRK

Samme året ble Nordlie syk på vei hjem fra en sydenferie. Han forteller om hvordan han ble møtt av rykter om at han hadde hatt noe så alvorlig som hjerteinfarkt eller hjerneblødning.

Det viste seg at det bare var en nyrestein, men Nordlie havnet likevel på sykehus.

– Jeg kom ut på flyplassen i rullestol med litt sikkel i munnviken og det sto flere kameraer på rullebanen.

– Man blir ganske full av seg selv og tror at alle andre er opptatt av det man holder på med. Men det er egentlig bare den indre kretsen som bryr seg om det. Når jeg tenker på alle sykdommene og dødsfallene i min familie, tenker jeg at jeg driver med noe som er helt uviktig, forteller han.

Du kan høre Tom Nordlie i Sommer i P2 mandag kl. 15.03, reprise tirsdag kl. 10.03.

Kulturstrøm