– Jeg er så nysgjerrig på hva folk synes

CANNES (NRK): I kveld vises den «norske» Cannes-filmen «Louder Than Bombs» for første gang for publikum. Regissør Joachim Trier og manusforfatter Eskil Vogt er veldig spente før premieren.

Joachim Trier og Eskil Vogt er spente på hvordan deres film mottas i Cannes.

VIDEO: Joachim Trier (til venstre) og Eskil Vogt lurer på hva anmeldere og publikum kommer til å sitte igjen med etter å ha sett filmen.

Det er knyttet stor spenning til hvilken mottakelse «Louder Than Bombs» får i Cannes når den vises for pressen – og det på selveste 17. mai.

Spillefilmen er den eneste nordiske produksjonen – og én av 20 totalt – som er invitert til å delta i hovedkonkurransen i Cannes i år.

Få med deg anmeldelser og nyheter fra Cannes-festivalen her

Spent på hva folk synes

NRK møtte regissør Joachim Trier og manusforfatter Eskil Vogt få timer før pressen får se filmen, og halvannet døgn før festpremieren.

– Jeg er veldig spent. Jeg har venner som er musikere som sier at de ikke leser kritikker. Men jeg skjønner ikke hvordan jeg ikke skal gjøre det. Jeg er så nysgjerrig på hva folk synes om filmen, sier Trier.

Klipp fra «Louder Than Bombs», med Isabelle Huppert og Jesse Eisenberg

VIDEO: Se klipp fra filmen med Isabell Huppert og Jesse Eisenberg.

Vogt forteller at de har vist filmen til noen folk, og fått veldig gode tilbakemeldinger.

– Filmen har jo kommet hit til Cannes, så vi begynner å få tro på at det er noe der. Men hva? Man er så tett på når man jobber med en film over så mange år at man kanskje må lese om den og finne ut hva folk opplever med den som de velger å trekke fram, sier han.

Klipp fra «Louder Than Bombs» med Gabriel Byrne og Devin Druid

VIDEO: Se klipp fra filmen med Devin Druid og og Gabriel Byrne.

Forskjeller

Konkurransen er knallhard, og flere Cannes-gjengangere har filmer med i hovedprogrammet (se hele hovedprogrammet lenger ned i artikkelen).

Men Trier har likevel sjansen til å kopiere regissørlegender som Roberto Fellini, Michael Haneke, Roman Polanski, Lars Von Trier, Francis Ford Coppola og Roman Polanski: Nemlig ved å sikre seg Gullpalmen.

Trier forteller at man blir behandlet bra i Cannes som regissør for en film som er tatt ut til hovedprogrammet, med suite på Carlton og limousin.

– Man får veldig bra billetter, men det er forskjell på folk. Jeg ble plassert like foran Matthew McConaughey på en premiere, mens Eskil ble plassert langt oppå galleriet, og det synes jeg var litt kjipt, sier Trier og ler.

– Men jeg ville heller bodd på et ungdomsherberge og fått en veldig god mottakelse for filmen enn å bo på et luksushotell og ikke få en god mottakelse. Vi er her for filmen, det er det viktigste, legger han til.

Joachim Trier (t.h.) og fotograf Jakob Ihre under innspillingen av "Louder than Bombs".

Joachim Trier (til høyre) og fotograf Jakob Ihre under innspillingen av «Louder Than Bombs».

Foto: Nicolle Riverlli / Motlys AS / NTB scanpix

Kjernefamilien

«Louder Than Bombs» er Triers og Vogts første engelskspråklige film. Gabriel Byrne, Jesse Eisenberg og Isabelle Huppert har hovedrollene i filmen, som handler om en mor som dør, og hvordan faren og sønnene takler bortgangen.

– Det er ekstra trygt når vi skal lage en film på et annet språk at det handler om kjernefamilien, som vi alle kan forholde oss til. Dette er ting vi har opplevd endringer med selv mens vi har skrevet manus. Selv har gått fra å kjenne på det å være sønn til å bli far, forteller Vogt om filmen som de har jobbet med i seks år.

Joachim Triers kommende film Louder Than Bombs får premiere i Cannes. Den er tatt ut til programmet for 2015.

FØRSTE PÅ MANGE ÅR: For første gang på 36 år skal en norsk film delta i hovedkonkurransen under det som kalles verdens viktigste filmfestival. Se intervju med regissør Trier fra dagen nominasjonen ble kjent.

Disse filmene konkurrerte Trier mot

Tittel

Regissør

Land

«The Assassin»

Hou Hsiao-hsien

Taiwan

«Carol»

Todd Haynes

USA/Storbritannia

«Dheepan»

Jacques Audiard

Frankrike

«The Lobster»

Giorgos Lanthimos

Hellas/Storbritannia/Irland/ Nederland/Frankrike

«Our Little Sister»

Hirokazu Kore-eda

Japan

«Macbeth»

Justin Kurzel

Storbritannia/USA/Frankrike

«Marguerite et Julien»

Valerie Donzelli

Frankrike

«Mon roi»

Maiwenn

Frankrike

«Mountains May Depart»

Jia Zhangke

Kina/Japan/Frankrike

«My Mother»

Nanni Moretti

Italia

«The Sea of Trees»

Gus Van Sant

USA

«Sicario»

Denis Villeneuve

USA

«A Simple Man»

Stephane Brize

Frankrike

«Son of Saul»

Laszlo Nemes

Ungarn

«The Tale of Tales»

Matteo Garrone

Italia/Frankrike/Storbritannia

«Youth»

Paolo Sorrentino

Italia/Frankrike/Storbritannia/Sveits

«La Tete haute»

Emmanuelle Bercot

Frankrike

«Chronic»

Michel Franco

Mexico

«Valley of Love»

Guillaume Nicloux

Frankrike

Kulturstrøm

 • Demi Lovato inn på topp

  Demi Lovatos nye album «Dance With The Devil … The Art Of Starting Over» går inn på førsteplassen på amerikanske Billboards albumliste. Også tilbake i 2009 toppet hun listen, da med albumet «Here We Go Again». Det nye albumet handler om 28-årige Lovatos vei tilbake etter at hun i 2018 var nær ved å dø av en overdose (NTB).

  Demi Lovato på scenen i mars 2021
  Foto: Rich Fury / AFP/NTB
 • Anker navnestrid til Høyesterett

  Olav Thon (97) anker striden om navnet på Hamar-restauranten Stortorvet Gjestegiveri til Høyesterett.
  Det skriver E24. Thon mener fortsatt at han har enerett på navnet og logoen fra den over 100 år gamle restauranten med samme navn i Oslo.