– Jeg er ingen sprø kattedame

– Det å våkne med en liten bløt snute som maler inn i øret ditt, er faktisk det minst irriterende jeg kan tenke meg, sier Venstres leder Trine Skei Grande.

Trine Skei Grande

- For meg betyr det å ha katt, å alltid komme hjem til noen som bryr seg, og som er selvstendig og har god personlighet, sier Trine Skei Grande åpent i radioprogrammet Sommer i P2.

Foto: Hilde Bruvik / NRK

– Det er faktisk en av de beste måtene jeg kan tenke meg å våkne på, forteller Trine Skei Grande i Sommer i P2 .

Til tross for at rådgiverne på kontoret var skeptisk til at partilederen ville snakke om noe så upolitisk som katter, står kjæledyrene Grande så nær at da hun fikk en time til rådighet i P2s sommerserie, så måtte det bli om fascinasjonen for katter.

– «Å nei, det må du ikke gjøre, da blir du en sånn "crazy cat- lady"», sa kollegaene mine.

Men Venstre-lederen er slett ingen sprø kattedame, mener hun selv.

– Da jeg startet debatt på Facebook om katter, fikk jeg også raskt innlegg om å heller snakke om noe viktig, sier Grande muntert.

– Men jeg har merket at når jeg gjør noe som er litt utenfor rammen av det en politiker skal gjøre, er katter det jeg får mest tilbakemeldinger på. Så jeg lurer på er hvorfor vi bryr oss så mye om dette lille dyret, sier hun.

– Passer moderne mennesker

Venstre-lederen bor sammen med to katter, og mener at moderne mennesker som kanskje er litt redd for forpliktelser, har mye å tjene på å ha kjæledyr.

– Det å kunne ha noe som er nært deg, men som likevel ikke er så krevende, er kanskje nettopp det som passer det moderne mennesket. Altså for oss som kanskje har litt forpliktelsesangst, sier Grande.

Det å ha katt er en passe forpliktelse, et passe ansvar og en passe dose av omsorg som man skal gi og som man får, mener hun.

– Det å ha katt er viktig for mange av oss. Det handler om det å ha noen å komme hjem til, noen å ha ansvar for, og noen å kose med på kvelden. Men det er faktisk vitenskapelig bevist at alle kjæledyr har en helseprofitt også. Kattens maling er beroligende på oss mennesker, selv om det er en veldig rar lyd, sier Trine Skei Grande.

Trine Skei Grande

- Forfatteren Mark Twain sa en gang at ”det eneste dyret på planeten som ikke kan gjøres til slave for mennesker, er katten”. Det er kanskje derfor noen av oss blir så fascinert av dem, sier Trine Skei Grande.

Foto: Anne Liv Ekroll / Anne Liv Ekroll, NRK

Venstre-lederen har lagt merke til at kjæledyr som katt og hund brukes stadig mer som terapi på for eksempel sykehjem.

– Eldre finner glede i å ha et kjæledyr til å kose og snakke med. Det er faktisk sånn at myk pels og våt snute er veldig bra for oss mennesker. Hjerneforskning viser at følelsen også er fysisk. Vi får en liten lykkedusj av kjæledyr. Du får faktisk doser med viktige stoffer som hjernen vår trenger for at vi skal bli lykkelig.

Dyrevelferd og det å ta vare på dyr, er en utfordring som er felles for oss alle, mener Trine Skei Grande. Den ene av kattene har hun derfor valgt å hente hos Dyrebeskyttelsen.

– De gjør en flott innsats. Derfor syns jeg det var viktig da jeg skulle ha katt, at jeg kunne gå og hente en som kanskje noen andre ikke ville ha.

Hater dumping av kjæledyr

Et samfunns styrke er hvordan de behandler sine svakeste, mener Grande.

– Det gjelder mennesker, men også hvordan vi klarer å behandle dyr. Derfor er det like forferdelig hvert år å lese historier om folk som dumper kjæledyr når sommeren kommer.

– Det beviser at det er noe ved menneskeligheten hos oss, nemlig vår evne til å ta vare på andre, som er for svak. Og så tenker jeg med gru på at noen av disse familiene kanskje også har barn. Hva er det vi lærer de barna om å ta vare på andre, hvis vi viser dem at kjæledyr er noe man dumper før man skal på sommerferie? sier hun.

– Også i år hører vi mange fæle historier rundt omkring i landet om dyr som blir dumpet i søppelen, satt ut på turveier eller bare satt ut for å dø, fordi det ikke passer å ta vare på dem lenger.

Trine Skei Grande tror at det å klare å ha en god omsorg for dyr, også sier noe om hvordan vi tar vare på mennesker.

– Det å lære barn å ta vare på dyr, være glad i dyr, og lære seg at det å ta ansvar for ting også gir store gleder – at det å leve et liv der noen faktisk er avhengig av deg – er et mer rikt liv enn om du bare er avhengig av deg selv, sier hun.

Hør hele Sommer i P2, der Trine Skei Grande forteller hele historien om hvorfor hun er så fascinert av katter.

Kulturstrøm