– Flere vil identifisere seg med de kongelige

Forlovelsen mellom britiske prins Harry og skuespiller Meghan Markle er historisk. Hun blir den første fargede inn i et kritthvitt kongehus. – Det er en åpning mot en større del av befolkningen, mener sosiolog.

Ovidia Touray

Ovidia Touray synes det er bra at Meghan Markle har en multikulturell bakgrunn, så flere unge kan identifisere seg med henne og de kongelige.

Foto: Kristin Granbo / NRK

36 år gamle Meghan Markle er skuespiller og filantrop - hun er opptatt av likestilling, har engasjert seg for bedre utdanning og helsehjelp til fattige barn, og har blant annet snakket høyt om hvordan menstruasjon holder mange jenter borte fra skolen i mange deler av verden.

Da hun kom inn i britenes bevissthet for 16 måneder siden, var det imidlertid alderen, skilsmissen og hennes brunhudede gener som opptok mediene i Storbritannia.

Omtalen av hennes «eksotiske» utseende fikk til slutt prins Harry og kongehuset til å utstede en uvanlig uttalelse i november i fjor, der de ba om å få slutt på det de mente var, blant annet, rasistisk pressedekning av prinsens kjæreste.

Britain Royal Engagement

Prins Harry og Meghan Markle annonserte sin forlovelse i Storbritannia i dag.

Foto: AP

LES: Dette er prins Harrys framtidige kone
LES OGSÅ: Prins Harry og Meghan Markle er forlova

Laster Twitter-innhold

– Jeg er halvt svart og halvt hvit

Selv har Markle snakket åpent om sine problemer med å finne sin identitet som en med blandet, etnisk bakgrunn. Både fordi det har bydd på utfordringer med å få roller som skuespiller, men også fordi «alle» spør om hvor hun «egentlig» er fra:

«Jeg kunne sagt Pennsylvania og Ohio, isteden gir jeg dem hva de fisker etter: Faren min er kaukasisk, hvit, og min mor er afroamerikaner. Jeg er halvt svart og halvt hvit».

BRITAIN-ROYALS/HARRY

Meghan Markle sammen med sin mor, Doria Ragland.

Foto: MARK BLINCH / Reuters

– Dette må skje, også i Norge

Men denne bakgrunnen kan virke positivt på det britiske kongehuset. Det sier sosiolog og førsteamanuensis ved Høyskolen i Oslo og Akershus, Pål Veiden.

– Hun blir et symbol, kanskje paradoksalt nok, ved å ha litt mørkere hud enn oss andre, enn de tradisjonelle medlemmene av kongehuset, og flere vil definere seg med det.

Veiden mener kongehuset er avhengig av legimitet, det må ha kontakt med hvordan folket er sammensatt.

– Rent logisk så må dette skje, akkurat som det må skje i Norge, sier han.

– Blir en brobygger

Iselin Shumba

Skuespiller Iselin Shumba tror Meghan Markle kan bli en brobygger mellom kongehuset og befolkningen i Storbritannia.

Foto: Privat

Skuespiller Iselin Shumba, som uttalte seg kritisk til norsk TV-bransje i fjor vinter for nettopp mangelen på å speile befolkningen - sier Meghan Markle kan være en brobygger.

– Et kongehus og en befolkning som det er et stort gap mellom har nå sjansen til å komme nærmere og Meghan blir en brobygger identitetsmessig for befolkningen.

– Mange hvite prinsesser

Maimuna Sey i Oslo påpeker at Storbritannia har vært multikulturelle lenge, sammenlignet med Norge.

– Jeg tror ikke Norge er der ennå, men det er et symbol – det går an å se dit og tenke at dette også er mulig i Norge.

Ovidia Touray savner flere mørkhudede prinsesser, både i virkeligheten og i filmene.

– Da jeg var liten følte jeg at det var mange hvite prinsesser, den eneste jeg kunne forholde meg til var Pocahontas, liksom.

Sosiologen forteller at denne historiske forlovelsen er uttrykk for en langsiktig endring i Storbritannia. av demografisk karakter.

– Befolkningen ser litt annerledes ut, rent hudmessig og kongehuset avspeiler det på en fin måte. Monarkiet kan integrere, der politikken splitter, sier Veiden.

Kulturstrøm

 • Norsk dokumentarfilm vann gjev pris

  Den norsk-iransk-sveitsiske dokumentarfilmen «Radiograph of a Family», regissert av Firouzeh Khosrovani, vann torsdag kveld hovudprisen på dokumentarfilmfestivalen IDFA i Amsterdam. Dokumentaren vann også prisen for best bruk av arkivmateriale.

 • Hessen får to Brageprisar

  Forfattar og biolog Dag O. Hessen får torsdag Brages heiderspris for 2020. Han får også Brageprisen for sakprosa for boka «Verden på vippepunktet», som tek for seg dagens situasjon knytt til klimaendringane og kva konsekvensane av dei kan bli.

  Dag. O Hessen med to Brageprisar.
  Foto: Linda Marie Vedeler / NRK
 • Får Brageprisen etter sin død

  Beate Grimsrud er torsdag kveld tildelt årets Bragepris posthumt for romanen «Jeg foreslår at vi våkner», ifølge NTB. Boka kom ut berre tre månader før forfattaren døydde 1. juli i år etter ei periode med sjukdom, berre 57 år gammal.